Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tretjak: Vytvořit tak silnou Jaroslavl půjde těžko

Praha – Hokejová tragédie Lokomotivu Jaroslavl opět spojila dva národy. Myslí si to prezident ruské federace ledního hokeje Vladislav Tretjak. Ten má nyní plné ruce práce. Vedle sobotního oficiálního pohřbu chystá i obnovený start Kontinentální hokejové ligy. Pracuje také na obnově mužstva, které v jednom okamžiku přišlo o všechny hráče. Byli mezi nimi i tři Češi – Jan Marek, Josef Vašíček a Karel Rachůnek. "Ztrátu těch chlapců nemůžeme nahradit. Rád bych jménem všech svých spoluobčanů vyjádřil soustrast," řekl Tretjak v exkluzivním vydání pořadu Interview ČT24.

Smutek v Jaroslavli
zdroj: ČTK/AP Photo autor: Misha Japaridze

Tretjakovi přijde, jako by přišel o rodinné příslušníky. Hráče Lokomotivu Jaroslavl, včetně těch českých, dobře znal. "Přátelili jsme se a prožívali spolu úspěchy i nezdary," uvedl Tretjak, jehož zpráva o leteckém neštěstí zastihla přímo v ruském parlamentu. "Seděl jsem se zaslouženou mistryní sportu Kabajevovou ve státní Dumě. Nedokázali jsme zadržet slzy. Stále nemohu pochopit, jak se to stalo."

Je nám líto, video expirovalo.
Interview ČT24

Sám totiž s letadlem Jak-42, s nímž podle svých slov často léta, nepamatuje větší problém. "Kdysi to bylo vojenské letadlo. Je pohodlné a spolehlivé," popsal Tretjak, který létá od 14 let. "Jednou jsem zažil problém v roce 1972, když jsme letěli z Kanady. Il-62 zasáhl kulový blesk, ale vše dopadlo dobře," zavzpomínal. Někteří hokejisté se už přesto vyslovili k tomu, že s Jak-42 nechtějí létat. Podle Tretjaka proto nyní bude nejlepší začít vést jednání s Aeroflotem, který by pro všechny kluby KHL zavedl centrální dopravu. "Čistě psychologicky chceme toto letadlo nahradit," dodal.

Smutek v Jaroslavli
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Podle bývalého sovětského reprezentanta je teď důležité věnovat všechnu pozornost sobotnímu pohřbu. "Budou církevní obřady, hokejisté z KHL, vedení federace a vedoucí činitelé země se přijedou s mužstvem rozloučit," popsal Tretjak, který od pondělka začne s KHL spolupracovat na obnově Jaroslavle. "Nyní se domlouváme s klubem a chceme, aby se nové mužstvo zapojilo do hájení tradic tohoto klubu. Nemůžeme město, které má hokej velice rádo, nechat bez toho sportu," zavelel Tretjak. Sestavit nový tým však bude podle něj velice obtížné. "V tomto roce to bylo nejsilnější mužstvo KHL. Bude to dost dlouho, než se tak silné mužstvo znovu vytvoří."

O tom, že by se opětovný pondělní start KHL, při němž hráči všech mužstev vyjedou na led s černými páskami, měl posunout na později, nechce slyšet. "Život jde dál. Na jedné straně vzdáváme hold těm, co zahynuli. Ale setkali jsme se s vedením KHL i s fanoušky a všichni říkali, že je třeba mužstvo obnovit. Jenže to nemůže vzniknout z ničeho. Teď je řada hráčů z různých klubů, kteří jsou ochotni přijet a za Lokomotiv hrát. Ale poslední slovo patří vedení klubu. Ti musí učinit rozhodnutí," řekl Tretjak s tím, že všichni Rusové nyní mají možnost přispět na speciální účet. Z něj pak vybraná částka poputuje rodinám hráčů i klubu.

Tragédie samotná podle něj mnoho nezmění. "Hokej hrou byl a zůstane jí. A bude se dále vyvíjet. Hromadný odchod hráčů z KHL neočekávám, koneckonců mají podepsané smlouvy," řekl trojnásobný olympijský vítěz a desetinásobný mistr světa.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články