Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tragédii jde v patách smutek

Jaroslavl/Praha – Třídenní smutek dnes v souvislosti se středeční katastrofou letounu Jak-42 u Jaroslavle, při níž zahynuli hokejisté místního týmu včetně tří českých reprezentantů, vyhlásil gubernátor Jaroslavlské oblasti Sergej Vachrukov. Ve všech pravoslavných kostelech oblasti se budou konat mše k uctění památky zemřelých. Hlavní mši bude v Uspenském chrámu v Jaroslavli sloužit místní arcibiskup Pantěleimon. Města, z nichž pocházejí hokejoví reprezentanti Karel Rachůnek, Josef Vašíček a Jan Marek, truchlí nad smrtí svých odchovanců. Ve Zlíně, Havlíčkově Brodě i Jindřichově Hradci lidé přinášejí květiny a svíčky na pietní místa a podepisují kondolenční listiny. V Havlíčkově Brodě se už ve středu uskutečnil smuteční pochod, ve Zlíně bude v pátek. Hokejové kluby zrušily většinu akcí plánovaných na nejbližší dny. Vedle ČR zastavila tragédie čas i na Slovensku, Ukrajině, v Německu, Švédsku.

Tragická smrt celého hokejového týmu, která v ruské historii nemá obdoby, přivedla dnes k troskám letounu na břehu Volhy i prezidenta Dmitrije Medvěděva. Šéf Kremlu s pohnutím položil květiny k místu katastrofy, na schůzi štábu záchranářů pak slíbil leteckým společnostem nelítostnou kontrolu.

Před budovou ruského velvyslanectví v Minsku se dnes shromáždily desítky truchlících fanoušků, kteří na chodník před budovou kladou květiny a zapálené svíce. Právě Minsk byl cílem osudného letu, při němž zahynulo 43 hokejistů jaroslavlského týmu, trenéři, maséři i klubový lékař.

Jaromír Jágr: "Smutek jejich nejbližších nyní nic neutiší, je to hrozné. Pro rodiny, manželky, děti, rodiče, hrůza. To si ani nedokážu představit, jakou bolest, jaký smutek pociťují." 

Kapitán Detroit Red Wings Nick Lidström: "Naše myšlenky a modlitby jsou s rodinami obětí."

Alexej Jašin (Bývalý hráč Lokomotivu Jaroslavl): "Je to smutný den. Nejen pro hokej, ale pro celou zemi. V tom letadle bylo mnoho mých přátel, kluků, se kterými jsem před několika lety hrál."

Útočník Jaroslav Kudrna o zesnulém hokejistovi Janu Markovi: "Mary se při každém přeletu modlil a těžce nesl každý let. Na tuhle strašnou věc, která se stala, se hledají slova těžko. Mě se to dotklo docela dost, protože jsem tam ty kluky znal. S Honzou jsem hrál čtyři roky a ještě jeden bývalý spoluhráč, co se mnou hrál, tam také zůstal."

O formě uctění památky tří osobností českého hokeje také jednal výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje, který připravuje s mistry světa oficiální rozloučení na pražském Staroměstském náměstí. Uskutečnit by se měla bezprostředně poté, co budou těla hokejistů přepravena do České republiky. "Učinili jsme tak po konzultaci s rodinami kluků. S akcí souhlasí," řekl na mimořádné tiskové konferenci prezident svazu Tomáš Král. Stejně tak oznámil, že čísla dresů zemřelých hokejistů budou vyřazena.

Je nám líto, video expirovalo.
Vstup Pavla Vondry, rozhovor s Milošem Říhou a Martinem Velkem

Tragédie hokejového týmu Jaroslavle zasáhla Zlín, jehož odchovancem byl Karel Rachůnek. U hlavního vchodu na zimní stadion hoří od středečního podvečera desítky svíček, lidé se stále scházejí u fotografií hokejistů a Rachůnkova reprezentačního dresu s číslem 4. Místní fanoušci uctili památku hokejistů u zimního stadionu již ve středu večer, kdy se jich tu sešlo zhruba pět stovek.

Smutek ovládl také Havlíčkův Brod, kde začal kariéru Josef Vašíček. Dnes dopoledne položilo vedení radnice kytici s trikolórou k plastice Vašíčkových bruslí u zimního stadionu. Fanoušci organizovaní ve fanklubu Rebel Hearts vzpomenou na Josefa Vašíčka při domácím ligovém zápasu ve středu 14. září se Šumperkem.

V Jindřichově Hradci mohou lidé vzdát hold Janu Markovi přímo na zimním stadionu, kde český reprezentant vyrůstal. "Se souhlasem rodiny jsme vytvořili ve vstupní hale do stadionu pietní místo. Kromě fotografie Jana Marka a kytice je tam kondolenční listina, do níž lidé svými vzkazy uctí památku místního rodáka," řekla Karolína Průšová z jindřichohradecké radnice. Na počest jednatřicetiletého Jana Marka lidé před vchodem do stadionu zapalují svíčky, hokejisté Jindřichova Hradce kvůli tragické události odložili nejbližší utkání všech svých týmů.

Z dojmů účastníků piety na Staroměstském náměstí:

Jan Mendlík: "Když jsem včera viděl poprvé zprávy, nemohl jsem tomu uvěřit. Z práce jsme pak už šli rovnou sem, byla tady spousta lidí, zapalovali jsme svíčky, zpívali hymnu. Nakonec jsme tady včera strávili celý večer a dnes odpoledne jsme přišli znovu. Je mi už 38 let, tak jsem od Nagana zažil s hokejem strašně moc, zažil jsem už několik zlatých týmů. Třeba to zlaté překvapení před rokem, to bylo neuvěřitelné. Hlavně Honzu Marka jsem měl tak rád, ale všichni tři byli vynikající. Teď je to pro mě hrozně smutné. Je to takový paradox, když jsem byl naposled v dresu na Staroměstském náměstí, taky se mnou novináři dělali rozhovor. Teď je to ale o moc smutnější povídání…"

Petr Macho: "Poprvé jsem byl kvůli hokejistům na Staroměstském náměstí v roce 1998, tehdy to byl nádherný zážitek a obrovská euforie, když kluci přiletěli z Nagana. Teď je to obrovský kontrast, člověku se hned vybaví, jak jsme se tehdy radovali a nadšeně skandovali. Dnes se taky skandují jména těch kluků, jenže při tom člověka mrazí…"

Účastnice piety: "Já jsem velmi dobře znala rodinu mladého Vašíčka, proto jsem sem přišla. Chtěla jsem se zapsat do kondolenční knihy, odešel někdo, koho jsem znala a měla ráda."

Petr Hodek: "Tady na Staromáku to je skoro posvátné místo. Tady je buď radost, nebo smutek, nic mezi tím. Radost byla, když jsme skandovali, radovali se ze zlata. A teď tady ty kluky vlastně pochováváme."

Na Staroměstském náměstí v Praze se běžně fanoušci hokeje scházejí ke sledování důležitých zápasů české reprezentace z mezinárodních šampionátů. Dnes sem znovu přišli do uplakaného počasí, tentokrát uctít památku tří českých hráčů. Okolo místa rozsvíceného stovkami pietních plamínků a posetého kondolencemi a květinami občas tleskali, skandovali nebo jen mlčky stáli.

Těžce letecká tragédie zasáhla i Slovensko, které ztratilo jednoho ze svých největších sportovců. Informace o neštěstí se dostala na přední stránky novin, které také podrobně líčí bohatou hokejovou kariéru útočníka Pavola Demitry. "Hokejový bůh zemřel v oblacích," napsal deník Plus jeden deň. Smutek zavládl ve švédském Jönköpingu, kde fanoušci uctili památku gólmana Stefana Liva, jednoho z jedenácti cizinců na seznamu mrtvých.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články