Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sýkora: Pastrňák proti Kanadě nebyl tím hráčem, kterého známe

Paříž – Přes nepříznivý výsledek v duelu s Kanadou, panoval mezi fanoušky i experty po zápase mírný optimismus. Češi předvedli proti favoritovi velmi solidní výkon, vypracovali si řadu šancí a k zisku bodů nebylo daleko. Za očekávání však zůstala útočná řada Pastrňák – Plekanec – Červenka, především pak vycházející hvězda českého hokeje David Pastrňák. Podle Marka Sýkory, experta České televize, se však matné výkony útočníka Bostonu daly v úvodu mistrovství očekávat a jeho výkon půjde v dalších zápasech nahoru.

Marek Sýkora
zdroj: ČT sport autor: Jan Langer

"Trochu jsem čekal, že Pastrňákova lajna nebude tak nebezpečná, jak by se podle jmen dalo předpokládat. Na závěr turnaje v Pardubicích jsem se ptal Václava Prospala, jestli mají trenéři přehled o Pastrňákovi a Plekancovi, co dělají a on mě ubezpečil, že trénují sami individuálně. Já když jako bývalý trenér slyším, že hráč trénuje individuálně, tak mě to naplní nejistotou," neskrýval Sýkora obavy.

Podle Sýkory právě absence tréninku s týmem měla vliv na matný výkon mladého útočníka. "Pastrňák je momentálně největší hvězda našeho hokeje, tak člověk čeká něco víc. Myslím, že bylo znát, že trénoval sám, nebo pořádně netrénoval. Prostě, že se nepřipravoval s mužstvem a bylo to vidět. Nebyl to ten hráč, na kterého jsme zvyklí," litoval Sýkora.

Expert České televize však nad Pastrňákem rozhodně neláme hůl, naopak. Očekává, že výkony hvězdy Bostonu se budou v průběhu mistrovství zlepšovat. "Vzhledem k tomu, že je to mladý hráč, ambiciózní hráč, tak je to jen otázka času, než se do toho dostane," věští Sýkora.

Pastrňákovi v zápase příliš nepomohli ani jeho spoluhráči. "U Tomáše Plekance ta absence tréninku nebyla tak markantní a u Červenky vím, že došlo k nějakému zranění, ale přesně nevím, co se mu stalo. Ta lajna byla nesourodá. Nebylo to ono, co se čekalo," přiznává expert České televize.

Mrázek odvedl svou práci

Důležitou postavou utkání byl brankář Petr Mrázek. Gólman Detroitu dostal smolný druhý gól, který se ukázal být zlomovým momentem duelu, na druhou stranu pochytal několik velkých šancí Kanady. "On má zákroky, že svět žasne. Ale potom pouští – nechci říct laciné – ale takové, které by se třeba daly chytit.  Proti Kanadě ale chytal dobře. Chytil tři tutovky. Myslím si, že odvedl dobrou práci tentokrát," prohlásil Sýkora.

Proti Bělorusku si podle plánů stoupl do branky Pavel Francouz, podle Sýkory je střídání gólmanů v tomto případě zcela na místě. "Normálně preferuji jasnou jedničku. Ale tady na mistrovství je střídání gólmanu důležité. V základní skupině je to sedm zápasů v jedenácti dnech," řekl expert České televize.

"Myslím si, že u nás se tohle často dělá špatně. Že se to nechá na jednom gólmanovi a pak najednou přijde chvíle, že se něco stane, a druhého nemáte rozchytaného. Takže tady je to třeba, aby se brankáři střídali. Neříkám pravidelně. Možná, že Mrázek by měl dostávat víc příležitostí, ale nenechat Francouze jen sedět," myslí si Sýkora.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články