Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Švédové zdolali Rusko a slaví po 31 letech titul

Calgary - Hokejisté Švédska se dočkali po 31 letech svého druhého triumfu na mistrovství světa hráčů do dvaceti let, když ve finále v Calgary zdolali Rusko 1:0 v prodloužení. Vítěznou branku vstřelil v čase 70:09 útočník Mika Zibanejad a gólman Johan Gustafsson pomohl k titulu 17 úspěšnými zákroky. Smutným hrdinou byl ruský brankář Andrej Makarov, který pochytal 57 pokusů soupeře, ale nakonec prožíval se svými spoluhráči zklamání.

Švédský Rickard Rakel u ruského gólmana Andreje Makarova
zdroj: ČTK/AP autor: Jeff McIntosh

Trenér sborné Valerij Bragin vsadil právě na Makarova, který v semifinále proti Kanadě naskočil do hry v 55. minutě po ztrátě náskoku z 1:6 a 5:6 místo Vasilevského a pomohl k postupu do finále při závěrečném tlaku Javorových listů. Osmnáctiletý brankář týmu zámořské juniorské WHL Saskatoon Blades se odvděčil za důvěru skvělým výkonem.

Švédové měli v úvodní části velkou převahu, přestříleli soupeře v poměru 17:3, ale Makarova nepřekonali ani při Kuzněcovově vyloučení. Velká převaha Tří korunek pokračovala i ve druhé části, kdy si ruský brankář připsal 22 úspěšných zákroků, zatímco jeho protějšek Gustafsson jen jediný. Svou šanci nevyužil Rensfeldt, sborná se ubránila i při trestech Sergejeva a Želďakova, Švédové odolali při trestu Boyce Rotevalla. Bezbrankové skóre se však neměnilo ani po dvou šancí Rakella, který nejdříve nezamířil přesně v závěru druhé dějství a na úvod třetí třetiny neuspěl po chybě Želďakova.

Je nám líto, video expirovalo.
Švédsko - Rusko

Rusové ale už ve třetí dvacetiminutovce byli daleko větší hrozbou pro soupeře. Při Rensfeldtově trestu v 50. minutě trefil nejproduktivnější hráč turnaj Kuzněcov levou tyč. Švédové byli nadále nebezpečnější, ale neproměnili další přesilovku a 32 vteřin před koncem základní hrací doby je zachránil Gustafsson, když po Kuzněcovově zadovce vychytal Guseva.

Naposledy ve finále mistrovství světa dvacítek nepadl gól v základní hrací době v roce 2000 ve Švédsku, kde Češi porazili Rusko 1:0 po samostatných nájezdech. I tentokrát sborná v nastavení neuspěla, když v 71. minutě po chybě v defenzívě rozhodl Zibanejad.

Švédský hrdina Zibanejad svůj rozhodující gól předpověděl

"Když se dostal do toho brejku, tak jsem věděl, že dá gól," řekl stanici TSN jiný švédský útočník Jeremy Boyce Rotevall. "Akorát ráno mi říkal, že se chystá tenhle zápas rozhodnout," dodal. A autor sebevědomých slov ho nezklamal. Navíc je Rotevallovi během utkání připomněl. "Řekl jsem mu před prodloužením, že by bylo docela dobré dát ten gól teď," uvedl Zibanejad. "Je třeba se pevně rozhodnout, že prostě chcete vyhrát. Ráno to byl možná jen vtip, ale odteď už to vtip nikdy nebude," prohlásil hrdina zápasu.

"Zibanejad měl skvělý týden a právě on je tím, kdo měl dát ten poslední gól. Je to fantastické," ocenil střelce bek Oscar Klefbom. "Rusové byli dobří, ale my jsme byli lepší. Ten pocit je jedinečný," doplnil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články