Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Švédové už podruhé ztratili slibný náskok a v derby podlehli Finům

Švédům se na Channel One Cupu nedaří dotáhnout nadějně rozehrané duely do vítězného konce. Po porážce s Ruskem vedli také proti Finsku o dvě branky, ale ani v severském derby se neradovali z výhry a rivalovi nakonec podlehli 2:3. Výběr Suomi těžil z přesilovek, když využil hned dvě včetně rozhodující trefy Lajunena v 58. minutě.

Utkání Finsko – Švédsko
zdroj: Reuters autor: Maxim Šemetov

Finové, kteří přicestovali do Moskvy společně s českým týmem v pátek z Tampere, byli na začátku v útlumu. Jako kdyby nemohli vyhnat z hlav čtvrteční porážku 3:4 v nájezdech, kterou utrpěli přes vedení 3:0 po dvou třetinách. Za úvodní dvacetiminutovku vystřelili jen dvakrát na branku a švédský gólman Reideborn měl minimum práce.

Když se navíc provinil proti pravidlům držením v páté minutě Hakanpää, poslal ho už po 17 sekundách zpět do hry Lindqvist. Přestože další přesilovku Švédové nevyužili a museli se bránit ve třech proti čtyřem a krátce také dvojnásobné početní výhodě soupeře, svůj náskok zvýšili.

Na začátku 26. minuty Norman přetlačil u zadního hrazení Palveho, předložil puk před branku nehlídanému Larssonovi a ten zakončil parádním blafákem do bekhendu. Právě Palve pak ale odčinil své zaváhání nejlepším možným způsobem, když ve 38. minutě v přesilovce snížil ranou z kruhu do horního růžku.

Finy gól nabudil a ve třetím dějství dokonali obrat. Ve 45. minutě Puustinen nahodil puk od modré čáry a clonící Kalapudas potvrdil, že teče jsou obrovskou finskou zbraní  2:2. Když už se zdálo, že i třetí zápas turnaje půjde do prodloužení, dokonal Lajunen za zády gólmana Reideborna dílo Hietanena, jenž v přesilovce z mezikruží trefil horní tyč, od níž se puk odrazil do levé tyčky a kousek před brankovou čáru.

Finsko - Švédsko 3:2 (0:1, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 38. Palve (Leskinen), 44. Kalapudas (Leskinen, Puustinen), 58. J. Lajunen (Hietanen, Rajala) - 5. M. Lindqvist (Kellman, Boqvist), 26. E. Larsson (Norman, Wedin). Rozhodčí: Oskirko, Romasko - Beresnjov, Judin (všichni Rus.). Vyloučení: 4:4, navíc J. Davidsson (Švédsko) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 8873.

Finsko: Tirronen - Hakanpää, Leskinen, Hietanen, Jürgens, Virtanen, Lindbohm, Lukka, Friman - J. Peltola, Palve, Hakulinen - Puustinen, Kalapudas, Rajala - Turunen, Luostarinen, Partanen - Sallinen, J. Lajunen, Ikonen - Ojamäki. Trenéři: Jukka Jalonen.

Švédsko: Reideborn - Persson, Dahlbeck, Bengtsson, Lööv, Pettersson, Holm - J. Davidsson, M. Davidsson, Bromé - Brodin, Linus Johansson, J. Lilja - M. Lindqvist, Kellman, Boqvist - E. Larsson, Norman, Wedin. Trenér: Rikard Grönborg.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články