Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Švédové slaví titul, Švýcaři mají pohádkové stříbro

Stockholm – Po 27 letech se domácí hokejisté mohou radovat z titulu mistrů světa. V hale Globen dokázali Švédové přehrát švýcarské překvapení turnaje 5:1. Skóre sice otevřeli hosté, ještě do první sirény ale stačili hokejisté tří korunek vývoj zápas otočit, další tři góly vstřelili v poslední části. Švýcaři se přesto radují z prvního cenného kovu po 60 letech.

Radost hokejistů Švédska
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Zápas před výjimečně vyprodanou Globen arénou začal zostra, žádná příliš opatrná hra se nekonala. A aktivnější překvapivě nebyli domácí. Švédský gólman Enroth musel vytáhnout zákrok po ráně Plüsse i proti nahození Walkera. Švýcarsko hrálo bez respektu se svou tradiční taktikou, kterou předvádělo po celý turnaj – s důrazem, doplněným rychlým pohybem a jednoduchými přihrávkami. Následná Furrerova střela z levého kruhu jen těsně minula Enrothovu branku.

Hokejisté v červeném po kluzišti létali a Švédové byli zaskočeni jejich agresivním napadáním. Do šancí se tlačili Hollenstein i Ambühl. Nakonec udeřil Josi, který se k Enrothovi probil přes tři švédské obránce. Švýcaři v úvodních šesti minutách zápasu přestříleli svého soka 7:0.

Pak ale domácí zaveleli k obratu. V deváté minutě po Petterssonově nahození zařídil vyrovnávací gól šikovnou tečí bek Gustafsson. Český rozhodčí Antonín Jeřábek vzápětí vyloučil Ambühla za úder na hlavu na 2+10 minut. V přesilovce vyšla bratrská spolupráce. Daniel Sedin hledal před brankou Henrika a puk si nešťastně doklepl střelec prvního švýcarského gólu Josi.

Válka vůle a důrazu

Od začátku bylo vidět, že švýcarský důraz Švédové chtějí oplácet. Jak skončila první třetina, začala i ta druhá. Švédové nabírali na obrátkách a Švýcaři museli čelit velkému tlaku. Pokud už měli našlápnuto do brejku, na útočné modré čáře stála žlutá zeď. 27. minuta byla ve znamení obrovských šancí domácích. Opět u toho byli Sedinové. Henrik přihrával Erikssonovi, švýcarský gólman se ale stihl přesunout.

V následné komerční přestávce si kouč Sean Simpson sezval k sobě všechny hráče a důrazně, možná nejdůrazněji na celém turnaji, jim promluvil do duše. Zjevně to hokejisty země helvétského kříže nabudilo. Hollenstein trefil obětavého obránce Gustafssona, neuspěl ani Niederreiter. V první přesilovce Švýcaři zasypali Enrotha sprškou střel. Nabito měl především Furrer, ale skóre se do konce druhé části už nezměnilo.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Daniela Sedina po finále

Definitivně rozhodla chyba na modré

Švýcaři v sobě hledali poslední zbytky sil po celém turnaji, kterým prošli suverénně a připsali si devět vítězství. Hráči tří korunek vycházeli i ve třetí třetině ze zabezpečené obrany a trápili svého soupeře tím, co zdobilo po celé mistrovství Švýcary. Z přečíslení dva na jednoho ještě domácí neudeřili. O chvíli později už ale Landeskog vypíchl obránci puk a jeho práci dokončil důrazný Hjalmarsson.

Radost střelce prvního švédského gólu Erika Gustafssona (čelem)
zdroj: ČTK/AP autor: Claudio Bresciani

Čas Švýcarsku ubíhal rychle, hokejisté se snažili Enrotha ohrozit z každé pozice, ale soustavnější tlak se jim vytvořit nepodařilo. V 56. minutě navíc srazil střelu od modré za Gerbera Eriksson. Gól ještě musel potvrdit videorozhodčí. Následně dostali Švýcaři výhodu přesilové hry, odvolali gólmana, ale nebylo jim to nic platné. Velké švédské vítězství pečetil do prázdné branky Henrik Sedin. Švédové si nasadili na hlavy zlaté přilby a začali spolu s plnou halou bujaře slavit.

Švédsko se raduje z devátého titulu. Neúspěšná série domácích týmů, které čekaly na zlato dlouhých 27 let od triumfu SSSR v Moskvě 1986, skončila.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články