Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Švédové se zmátořili z českého debaklu, Finové derby nezvládli

Výprask hodili za hlavu a v prestižním zápase proti rivalovi se radovali z výhry. Švédové porazili v posledním vystoupení na Českých hokejových hrách v Ostravě v severském derby Finy 2:0 a napravili dojem po vysoké porážce 3:9 s českým výběrem. Čisté konto si připsal bezchybný Marcus Högberg, Suomi si ale moc šancí nevypracovali. Přímý přenos závěrečného utkání Česko – Rakousko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus podle vývoje duelu o bronz Finsko – Česko na MS do 18 let.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko – Finsko

Švédové přeskočili Finy v čele tabulky turnaje a jejich triumf otevřel cestu k celkovému prvenství českému reprezentačnímu týmu, který hraje první turnaj pod koučem Karim Jalonenem. K tomu, aby Češi obhájili loňské první místo z Prahy, potřebují v utkání od 16 hodin proti Rakousku získat alespoň dva body.

Olympijští vítězové Finové šli do zápasu s vědomím, že jim dva body zajistí turnajový primát, ale od začátku hledali velmi těžko cestu do šancí. Do vedení tak šli Švédové poté, co se v 9. minutě proháčkoval útočným pásmem přes tři soupeře Söderblom a se stejným přehledem zametl puk za pravým betonem gólmana Olkinuory do branky. Finský gólman měl krátce před přestávkou štěstí, když soupeř nepotrestal jeho daleký výlet z branky.

V úvodu druhé části neuspěl Lang. Po polovině utkání ale slavili Švédové podruhé, když obránce Roos při pokusu od modré čáry využil dokonalé clony Karlkvista před Olkinuorovým brankovištěm. Ze sóla pak neuspěl Söderblom, na druhé straně minul ostrou ranou Rajala.

Čtyři minuty před koncem mohl vrátit Finy do hry Kaski, jenž pálil dvakrát v rozmezí pár sekund z velmi dobrých pozic, ale ani jednou na Högberga nevyzrál. Švédové si pak bez větších problémů poradili i při dlouhé hře Finů bez gólmana.

České hokejové hry, turnaj Euro Hockey Tour v Ostravě:

Švédsko - Finsko 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Söderblom (Roos, Pudas), 31. Roos (F. Olofsson). Rozhodčí: Hradil, Jeřábek - Lederer, Rampír. Vyloučení: 3:6. Bez využití. Diváci: 3571.

Švédsko: Högberg - A. Lindholm, Tömmernes, Pettersson, Själin, Pudas, Roos - Friberg, Wallmark, Nordström - L. Karlsson, Kellman, Bromé - Söderblom, Aman, Lang - Karlkvist, F. Olofsson, Rosdahl. Trenér: Markus Akerblom.

Finsko: Olkinuora - Kaski, M. Lehtonen, Vatanen, Maalahti, J. Hietanen, Saarijärvi, Pokka, Ohtamaa - Hartikainen, S. Manninen, M. Aaltonen - Ojamäki, V. Filppula, Rajala - Palmu, Sallinen, H. Pesonen - M. Anttila, Mäenalanen, Nenonen. Trenér: Jukka Jalonen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články