Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Švédové přemohli ruský odpor, v závěru rozhodl Lundeström. Turnaj vyhrají Češi

Švédové si připsali na domácím turnaji první vítězství, když zdolali Rusko 4:2. Sborná mocně dotahovala, když v poslední třetině smazali ztrátu Nikoncev s Michejevem, ale v 53. minutě strhl výhru na stranu Seveřanů Lundeström. Pojistku přidal Händemark do prázdné branky. Tři korunky tak rozhodly o triumfu české reprezentace na Švédských hrách, která se znovu raduje po 25 letech.

Utkání Švédsko – Rusko
zdroj: ČTK/AP autor: Jonas Ekstromer

Svěřenci trenéra Miloše Říhy mají před závěrečným utkáním s Ruskem šest bodů, o tři více než Švédové, s kterými mají lepší vzájemný zápas. Třetí sborná má na kontě před duelem s Českem dva body.

Sborná měla od páté minuty možnost hrát čtyři minuty v početní výhodě po Rasmussenově trestu, ale výhodu jí zkrátil Rafikovův faul. Největší šanci úvodního dějství měl ve 13. minutě Händemark, ale netrefil odkrytou branku.

Rusové se sice na přelomu první a druhé třetiny ubránili při Kadějkinově vyloučení, ale ve 23. minutě už inkasovali. Nilssonovu střelu tečoval úspěšně před Bobkovem Lindqvist. Domácí v polovině druhé části odolali při dalším Rasmussenově pobytu na trestné lavici a vzápětí střelou z mezikruží prostřelil ruského gólmana Larsson.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko – Rusko

Švédové přečkali ve druhé třetině nejdříve první Dahlbeckův trest, ale druhý, který se přenesl do třetí třetiny, v čase 40:25 využil z dorážky Nikoncev. Potom nevyužil dvě šance Rasmussen, který ztroskotal na Bobkovovi v úniku a pak i v přesilovce.

V 51. minutě si vynutil Michejev ve vlastním oslabení průnikem faul a z trestného střílení sám vyrovnal. V 53. minutě ale rozhodl po Liljově akci Lundeström. Těsný náskok Švédové udrželi i při Löövově vyloučení a výsledek pečetil 12 sekund před koncem při power-play do prázdné branky Händemark.

Švédské hokejové hry ve Stockholmu, součást Euro Hockey Tour:

Švédsko - Rusko 4:2 (0:0, 2:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 23. M. Lindqvist (T. Nilsson, Lundeström), 32. E. Larsson (Sylvegard, Holm), 53. Lundeström (J. Lilja), 60. Händemark (E. Larsson) - 41. Nikoncev (Šipačov, Vasilevskij), 51. I. Michejev z trest. střílení. Rozhodčí: Kova, Vikman (oba Fin.) - Nordlander, Malmqvist (oba Švéd.). Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. Diváci: 7720.

Švédsko: Reideborn - Sellgren, Holm, J. Persson, Dahlbeck, T. Nilsson, Lööv - J. Lilja, Rasmussen, Bemström - M. Lindqvist, Lundeström, Bromé - J. Davidsson, Kellman, Nygard - E. Larsson, Händemark, Sylvegard. Trenér: Rikard Grönberg.

Rusko: Bobkov - Rafikov, Jelesin, Arzamascev, Vasilevskij, Bereglazov, Zub, Mironov, J. Kulik - Zernov, I. Michejev, Šumakov - Kagarlickij, Šipačov, Nikoncev - Kuzmenko, Svetlakov, Okulov - Kručinin, Kadějkin, Burdasov - Slepec. Trenér: Ilja Vorobjov.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články