Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Švédové pomohli Čechům k triumfu na turnaji, Finsko udolali v nájezdech

Moskva - Poslední utkání Channel One Cupu mezi Finskem a Švédskem bylo zajímavé i pro české fanoušky. Díky bodové ztrátě Finska totiž mohou Češi slavit vítězství na turnaji. Švédové šli do vedení ve druhé třetině, v poslední dvacetiminutovce však Finové srovnali a o výhře Tre kronor 2:1 musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Švédsko tak na turnaji končí druhé, Finsko je třetí a domácí Rusové obsadili konečné čtvrté místo.

Finsko - Švédsko
zdroj: ČTK/AP

Finové, jimž úspěch v základní hrací době zajišťoval v ruské metropoli celkový triumf, nevyužili hned zkraje přesilovku. V 10. minutě pálil Pihlström, puk sice skončil za zády gólmana Fastha, ale mimo tyče. Oba celky si pak ještě zahrály v početní výhodě, ale bez úspěchu. V úvodu druhé části vychytal Säteri skvěle Rahimiho, chvilku poté se vyznamenal i jeho protějšek Fasth proti Niemimu.

Ve 32. minutě sice ještě neuspěl Norman, ale před druhou přestávkou si hákováním vypomohl Hietanen a trestnou lavici opustil dříve, než chtěl. Vcelku nenápadnou akci zakončil 53 vteřin před sirénou gólovou ranou Wallmark. Výběru Suomi se tak o něco vzdálil potřebný tříbodový zisk, ale naději mu brzy po návratu ze šaten vrátil Enlund, jenž v 46. minutě zakončil povedenou akci do prázdné branky. Na remízovém stavu se však poté k radosti českých hokejistů do vypršení základní hrací doby už nic nezměnilo.

V prodloužení orazítkoval Petersson tyč, velké šance nevyužil Norman. Švédové ale nakonec porazili Finy i podruhé v sezoně. Poté, co v listopadu na Karjale uspěli v základní hrací době (3:2) a zajistili si tak turnajový primát na úkor domácích Finů, zvládli tentokrát lépe nájezdy. Chuť si vítězným gólem spravil Petterson a výhru Švédska potvrdil ještě Omark.

Finsko - Švédsko 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 46. Enlund (Kuusela, V. Lajunen) - 40. Wallmark (S. Kronwall, Engqvist), rozhodující sam. nájezd Petersson. Rozhodčí: Gofman, Olenin - Lazarev, Otmachov (všichni Rus.). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Diváci: 5340.

Finsko: Säteri - Hietanen, Kivistö, Nutivaara, Jalvanti, V. Lajunen, Mäntylä, Melart, Niskala, Kousa - Kuusela, Sallinen, Enlund - I. Filppula, J. Lajunen, Pihlström - Nättinen, Lehkonen, Nättinen, Koivisto - Elo, Niemi, Saarinen. Trenér: Kari Jalonen.

Švédsko: Fasth - Hersley, S. Kronwall, Junland, Gustafsson, Nilsson, Rahimi - Petersson, Wallmark, Omark - Möller, Sjögren, Lindström - Johnson, Sundström, Tedenby - Thuresson, Zackrisson, Norman - Rosén, Engqvist. Trenér: Pär Marts.


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články