Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Svačina: Zachránila mě komerční přestávka, jinak bych se pozvracel

Praha - Až do dnešního dne čekal hokejový útočník Vladimír Svačina na premiérovou trefu v reprezentaci a v zápase proti Rusku se dočkal. V 56. minutě za nerozhodného stavu 3:3 jistě proměnil trestné střílení a rozhodl o české výhře 4:3. Přitom k nájezdu šel ve vyčerpaném stavu a málem se k trestnému střílení nebyl schopen postavit.

Slavící Vladimír Svačina
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Před nájezdem jsem byl ve strašném laktátu, protože jsme byli na konci střídání a navíc jsme je (při signalizované přesilové hře) ještě v šesti zavřeli v pásmu. Zachránila mě komerční přestávka. Jinak bych se při nájezdu asi pozvracel," řekl Svačina.

Reklamní přestávka mu pomohla, aby popadl dech, ideálně se prý ale necítil. "I tak jsem toho měl hodně a doufal jsem, že tam k bráně dojedu. Nakonec jsem udělal to, co jsem chtěl. Je to splněný sen. Dát gól za národní tým a ještě vítězný dnes před takovou kulisou. Co více si přát," radoval se vítkovický útočník.

Důležitost momentu se snažil si nepřipouštět. Stejně tak fakt, že ho v zaplněné O2 areně sleduje přes 16.000 diváků. "Variant na nájezd až tolik nemám. Chtěl jsem vystřelit hned na lapačku po prvním naznačení nebo to potáhnout dále, protože gólman byl strašně velký. Naznačil jsem, potáhl jsem to do strany a on tam byl, nebylo kam vystřelit. Tak jsem to potáhl dál a on šel dolů. Možná to vypadalo trošku těžce, ale mě to nepřišlo. Vršek branky byl volný," popsal svoji trefu.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Česko - Rusko: Svačina – 4:3 (56. min.)

Jeho jisté zakončení ocenil i kouč Vladimír Růžička. I když jej v reálu na ledě nesledoval, jak je jeho zvykem. "Nekoukal jsem. Jen jsem sledoval lidi, jestli křičí, nebo ne. Pak jsem se podíval na kostku a udělal to krásně, krásně to protáhl. Jak to pak dá hráč do vinglu, tak to nemůže (gólman) chytit," řekl Růžička.

Svačina měl z trefy o to větší radost, že přímo v aréně sledovala zápas jeho rodina. Hned jí také mával. "Když jsme šli po první třetině na led, tak jsem si jich náhodně všiml, Takže jsem věděl, kde sedí. Když jsem dal gól, tak sundali dresy a ukazovali číslo 13, to nešlo přehlédnout," usmíval se rodák ze Studénky.

Přestože se jednalo jen o přípravný zápas, který byl součástí Euro Hockey Tour, důležitější branku Svačina ještě nedal. "Doufám ale, že ještě důležitější dám. Čekám nějakou kritiku z Vítkovic, protože tam jsem v sezoně ještě ani jeden z pěti nájezdů neproměnil, takže asi budou nějaké stížnosti, že v repre dávám a v klubu nic. Musím tam na tom zapracovat," řekl Svačina, který hrál v reprezentaci dvanácté utkání.

"Na gól jsem čekal docela dlouho, od 16 do 27 let. Myslím ale, že jsem si ho schoval na nejlepší čas. Užívám si to a jsem rád, že se to povedlo," řekl Svačina, který plánoval se spoluhráčem Ondřejem Romanem a rodinami oslavit premiérovou trefu večer v Praze. "Do Ostravy jedeme až v neděli, takže zajdeme na večeři a trochu to oslavíme. Od pondělí se budeme chystat na závěrečné boje v extralize. Tabulka je vyrovnaná a nebude to žádná sranda," vysvětlil.

V závěru zápasu ale moc nechybělo, aby se Svačina stal smutným hrdinou. V 58. minutě byl totiž vyloučen za držení a dvě minuty trnul na trestné lavici. "V první chvíli po gólu obrovský nával štěstí, pak takový faul... Ze štěstí jsem se třepal, aby kvůli mě nesrovnali. Už jsme klukům poděkoval, parádně to odbránili a do ničeho je nepustili. Díky tomu jsem si mohl vychutnat, že jsem dal vítězný gól," řekl.

I díky vstřelené brance může Svačina nadále doufat, že by se mohl prosadit do závěrečné nominace na květnové mistrovství světa v Praze. Uvědomuje si ale, že to nebude nic jednoduchého. "Jedině, kdyby potřebovali někoho na nájezd," smál se. "Všichni předvedli kvalitní výkony. Teď bude důležité v klubech hrát dobře, abychom se dostali na kemp po sezoně, a pak se uvidí. Trenér Růžička už dokázal, že se nebojí vzít kohokoliv. Dveře otevřené jsou," dodal vážněji.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články