Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Stíhací jízda k postupu nestačila, nebojácní Češi končí ve čtvrtfinále

Poprad - S nejtěžším možným soupeřem svedla hokejová reprezentace do 18 let více než vyrovnanou partii. Proti obhájcům titulu z Finska byla sice po první třetině "na ručník", neboť prohrávala 1:4. Během druhého dějství nicméně hrozivé manko dokázala snížit a dvě minuty před koncem základní části vyrovnal Zadina na 5:5. V prodloužení však rozhodl o vítězství "Suomi" Virtanen. 

Jiří Patera se ohlíží za pukem směřujícím do branky
zdroj: HHOF-IIHF Images autor: Steve Kingsman

Svěřenci kouče Václava Varadi zakončili MS s nelichotivou bilancí jediné výhry z pěti utkání. Zvítězili pouze nad Běloruskem, které bojuje o udržení. Od zisku stříbra v roce 2014 tak česká osmnáctka vypadla ve čtvrtfinále potřetí za sebou.

Klíčový duel začal národní tým se Škarkem v brance. Finové začali ve stejném duchu, v jakém odehráli základní skupinu, kde neztratili ani bod. Na brzkou trefu Heiskanena ještě odpověděl Mikyska, ale pak se dlouho zdálo, že přijde další čtvrtfinálový výprask.

Mezi 15. minutou a koncem první třetiny totiž Seveřané třikrát udeřili a vyhnali Škarka z branky. Ani jeho náhradník Patera však neudržel čisté konto dlouho. "Dostat čtyři góly za dvacet minut je hrozné. Sice se k nim odrážely puky, ale mít štěstí k tomu prostě patří. Byli zřejmě lépe koncentrovaní," zlobil se kapitán Martin Nečas.

Když se ve 26. minutě trefil podruhé Talvitie, ožívaly vzpomínky na loňský debakl 0:8 s Američany. Čeští mladíci ale nerezignovali. Novou vlnu energie jim do žil vlilo brzké snížení. Na začátku 28. minuty se prosadil v přesilovce dorážející Chytil.

O čtyři minuty později jej napodobil Škvrně, který se blýskl parádní individuální akcí, a když uspěl ještě před druhou přestávkou Machala, spěl duel do dramatické koncovky. 

"V kabině jsme si řekli, že když nám mohou dát čtyři branky za jednu třetinu, tak proč bychom jim nemohli udělat ve druhé třetině to samé? Začali jsme hrát úplně jiný hokej a soupeř se bál o výsledek," pokračoval Nečas.

Finové se postupně zaměřili na hlídání těsného náskoku, za což je stihl trest. V 58. minutě našlápl Hladoník ve středním pásmu, našel skvěle Zadinu a bylo vyrovnáno. Během závěru základní hrací doby mohli ještě "Suomi" v přesilovce strhnout vítězství na svou stranu, dokonce už se i radovali, ale kotouč za brankovou čáru nedostali.

V prodloužení byly k vidění velké šance na obou stranách, ale rozhodnutí přišlo až osmapadesát vteřin před koncem při hře tři na tři, když pykali na trestné lavici Machala a Vesalainen. Heiskanenovu možnost ještě pokryl Patera, jenže Virtanen byl u vyraženého puku nejrychleji a poslal ho do sítě.

"Ukázali jsme velké srdce a vůli utkání obrátit. Finové tím byli zaskočeni, zřejmě očekávali, že při jejich vysokém vedení už to pro ně bude lehké. Překvapili jsme je a myslím si, že jsme sahali po postupu," prohlásil český kouč Václav Varaďa.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let na Slovensku:

Čtvrtfinále:

Finsko - ČR 6:5 v prodl. (4:1, 1:3, 0:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Heiskanen (Vaakanainen, Vesalainen), 15. Nyman (Vesalainen), 19. Vaakanainen (Ikonen, Heiskanen), 20. Talvitie (Heiskanen, Ylonen), 26. Talvitie (Virtanen, Ylonen), 70. Virtanen (Heiskanen) - 8. D. Mikyska (Hrabík, J. Dvořák), 28. Chytil (F. Zadina, Safin), 32. Škvrně (Kondelík, D. Mikyska), 39. Machala (Nečas, Kvasnička), 58. F. Zadina (Hladoník, Hrabík). Rozhodčí: Kuljev (Rus.), Nikolic (Rak.) - Kupčus (Lot.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 6:6. Využití: 1:2. Diváci: 1194.

ČR: Škarek (20. Patera) - Mikyska, Kvasnička, Galvas, F. Král, Buchtela, Šalda, Bednář - M. Kaut, Nečas, Machala - Hladoník, Hrabík, F. Zadina - Kern, Chytil, Safin - J. Dvořák, Kondelík, Škvrně. Trenér: Václav Varaďa.

Kanada - Švédsko 3:7 (0:1, 2:3, 1:3)

Branky: 22. Strome, 35. Entwistle, 55. Comtois - 34. a 45. Olofsson, 20. Zetterlund, 31. Bäck, 40. Hugg, 49. Brännström, 58. Lundeström.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články