Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Statistiky play-off KHL opanoval Mozjakin, bodovali i hráči Lva

Moskva – Naprostým vládcem statistik play-off Kontinentální hokejové ligy se stal ruský útočník Sergej Mozjakin. Kapitán mistrovského Magnitogorsku opanoval celkovou produktivitu, když s 33 body z 21 zápasů vytvořil nový rekord. S 13 vstřelenými brankami se podělil i o pozici nejlepšího kanonýra s Kanaďanem Justinem Azevedem ze Lva Praha a byl také nejlepším nahrávačem s 20 asistencemi, čímž vytvořil také nové maximum play-off KHL.

Sergej Mozjakin z Metallurgu Magnitogorsk
zdroj: ČTK/ITAR-TASS/ autor: Korotayev Artyom

Třiatřicetiletý dvojnásobný mistr světa Mozjakin ovládl statistiky stejně jako v základní části následován svými spoluhráči z útoku. Druhý Danis Zaripov si připsal o sedm bodů méně, když vstřelil 11 gólů a na 15 přihrál. Třetí místo patří českému centrovi Janu Kovářovi s 26 body za osm branek a 18 přihrávek, díky kterým byl za Mozjakinem druhý mezi nahrávači. Čtvrtý skončil Azevedo s 20 body z 22 zápasů a pátý český forvard Roman Červenka z Petrohradu se 17 body z deseti utkání.

Mozjakin dosavadní rekordy play-off v šestém ročníku KHL výrazně posunul. Dosud byl s 22 body rekordmanem český útočník Josef Vašíček, který této bilance dosáhl v roce 2011 v dresu Jaroslavle. Mozjakin jej překonal ve finále proti Lvu Praha, v kterém v sedmi zápasech nasbíral 14 bodů za šest branek a osm přihrávek.

S 15 asistencemi se dosud dělili o maximum ze stejného roku Vašíček se spoluhráčem Pavolem Demitrou, Patrickem Thoresenem a Alexandrem Radulovem z Ufy. Vašíček s Demitrou zahynuli spolu s celým týmem Lokomotivu v září 2011 při letecké katastrofě.

Rekord Michaila Anisina, který v roce 2012 v dresu Dynama Moskva nastřílel 14 branek, odolal náporu Mozjakina i Azeveda. Mozjakin, jenž chyběl na únorových olympijských hrách, bude spolu s brankářem Vasilijem Košečkinem ještě potvrzovat svou formu v dresu Ruska na mistrovství světa v Minsku.

Kvůli zranění ale zřejmě trenér sborné Oleg Znarok nebude moci využít Zaripova. Ten po triumfu s Magnitogorskem spolu s dalším útočníkem Dmitrijem Kazionovem vyrovnal rekord brankáře Alexandra Jerjomenka s třemi triumfy v Gagarinově poháru. Oba už vyhráli v letech 2009 a 2010 s Kazaní. Jerjomenko se radoval v roce 2011 s Ufou a další dva roky s Dynamem Moskva.

Nejproduktivnějším obráncem letošního play-off se stal Kanaďan Nathan Oystrick ze Lva Praha, který v 22 zápasech nasbíral 11 bodů za čtyři branky a sedm asistencí. Stejný počet bodů měl i jeho finský spoluhráč Mikko Mäenpää. Další zástupce Lva Kanaďan Ryan O'Byrne byl s 60 minutami nejtrestanějším hráčem. Mozjakin ovládl statistiku účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech s 14 kladnými body, o dva méně měli Jan Kovář a Zaripov.

Brankářské statistiky ovládl Ivan Kasutin z Nižného Novgorodu, který měl nejvyšší úspěšnost 94,4 procenta a nejnižší průměr 1,53 obdržené branky na zápas. Podle úspěšnosti byl druhý Alexander Salák z Petrohradu (94,0) a třetí Jakub Sedláček z Dinama Riga (93,8), podle průměru třetí Sedláček (1,78) a pátý Salák (1,93). S třemi čistými konty vládl play-off Fin Petri Vehanen ze Lva Praha.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články