Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Statistikám dominovali Kanaďané. Ovládli bodování či střelecké tabulky

Praha – Nejproduktivnějším hráčem mistrovství světa se stal kanadský útočník Jason Spezza, jenž o jeden bod předčil svého spoluhráče ze zlatého týmu Jordana Eberleho. Jednatřicetiletý Spezza si v deseti zápasech připsal 14 bodů za šest branek a osm asistencí. Eberle vstřelil pět gólů a na osm přihrál.

Kanaďané Jason Spezza (vlevo) a Sidney Crosby s pohárem pro vítěze mistrovství světa
zdroj: ČTK/ITAR-TASS/ autor: Valery Sharifulin

Nejlepším střelcem se stal s devíti trefami další Kanaďan Tyler Seguin, který předčil o jednu branku Švéda Filipa Forsberga. O čtvrté místo mezi kanonýry se s šesti přesnými zásahy podělil s Rusem Sergejem Mozjakinem, Američanem Brockem Nelsonem a Spezzou Jaromír Jágr, který je v 43 letech nejstarším střelcem v historii světových šampionátů a byl vyhlášen i nejužitečnějším hráčem turnaje.

Nejproduktivnější z českých hráčů je na 18. místě kapitán Jakub Voráček, který nasbíral v deseti duelech deset bodů za tři branky a sedm asistencí. Následoval na 22. pozici Jágr s devíti body za šest gólů a tři přihrávky. Devět bodů zaznamenal také sedmadvacátý Jan Kovář za tři zásahy a šest asistencí.

Produktivitu obránců ovládl Švéd Oliver Ekman-Larsson, který si připsal v osmi utkáních 12 bodů za dvě branky a deset asistencí. Díky nim se stal i nejlepším nahrávačem turnaje. O jednu přihrávku méně měli dva Kanaďané - zadák Brent Burns a útočník Ryan O'Reilly.

Nejlepší bilancí účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách se mohl pochlubit s 14 kladnými body také další člen nových šampionů, bek Jake Muzzin. "Zlým mužem" šampionátu se stal s 34 trestnými minutami francouzský útočník Antoine Roussel.

Brankářské statistiky ovládl Američan Connor Hellebuyck. Gólman chytající na farmě Winnipegu měl průměr 1,37 obdržené branky na zápas a úspěšnost zákroků 94,79 procenta. S třemi čistými konty byl nejlepší Fin Pekka Rinne.

Kanadu dovedl k titulu i nejlepší útok a přesilovky

Kanada ovládla i další statistiky. K titulu ji dovedly nejproduktivnější útok, nejlepší přesilovky i druhé nejlepší oslabení na turnaji. Svěřenci trenéra Todda McLellana v deseti duelech nastříleli 66 branek. Povedlo se jim to z 416 střel a měli nejvyšší úspěšnost střelby 15,87 procenta.

Sport
zdroj: ČT4

Při využitých dvanácti z celkového počtu 36 početních výhod měli Kanaďané úspěšnost 33,33 procenta. V 21 oslabeních inkasovali jedinou branku, takže měli úspěšnost 95,24 procenta. Lepší byli jen sestupující Rakušané s úspěšností 95,83 procenta s jedním inkasovaným gólem z 24 soupeřových přesilovek.

Český tým se zařadil v přesilovkách s úspěšností 22,5 procenta na šesté místo a v oslabení byl s 80 procenty devátý. S efektivitou střelby 9,5 procenta patřila týmu kouče Vladimíra Růžičky osmá pozice a se 72 trestnými minutami byl šestým nejslušnějším týmem turnaje.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články