Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Startuje projekt "Týden hokeje", cílem je rozšířit mládežnickou základnu

Praha - Ve 136 českých klubech začíná akce s názvem "Týden hokeje", prostřednictvím které si mohou děti od 4 do 8 let a jejich rodiče vyzkoušet, co vše obnáší se tomuto sportu věnovat. Návštěvníci projektu se dozví, jak konkrétní kluby pracují s mládeží nebo jak je hokej časově a finančně náročný.

Mládežnický hokej
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Děti i rodiče čeká v rámci akce "Týden hokeje" v různých koutech republiky zajímavý program. Dětští návštěvníci mohou udělat své první krůčky na ledě a také si zahrát hokej. "Rodiče se dozví, co obnáší dát dítě na lední hokej, kolik to stojí v daném klubu a jaká je filozofie klubů při výchově dětí a mládeže. Dále se také dozví informace o podpůrných programech, které rodičům pomohou v začátcích, které samozřejmě nejsou jednoduché," řekl České televizi manažer akce "Pojď hrát hokej" Pavel Landa.

Akce "Týden hokeje“ proběhla v menším měřítku už v září. Také na základě mimořádného ohlasu ze strany veřejnosti se pořadatelé tento projekt rozhodli zorganizovat znovu. "V září jsme si to vyzkoušeli na pětadvaceti klubech v západní části republiky a přišlo nám 800 dětí, což bylo potěšující. A nás to podpořilo v tom, abychom šli do celé republiky, což i bylo v plánu," vysvětlil bývalý hokejový brankář a manažer celého projektu Milan Hnilička.

Je nám líto, video expirovalo.
Týden hokeje: První krůčky na ledě i informační servis pro rodiče

Cílem akce je namotivovat děti ke sportu a rozšířit tuzemskou hokejovou základnu. "Snažíme se ukázat dětem, že mohou hrát hokej a že si ten sport mohou užívat," řekl Hnilička. Týden hokeje ale cílí také na rodiče, kteří jsou pro vedení dětí ke sportu klíčoví. V rámci projektu se mohou informovat o finančních nákladech v hokeji, k nimž v začátcích velkou částí přispívá Český svaz ledního hokeje. Většina klubů buď zdarma nebo za mírný poplatek půjčuje dětem jejich první výstroj.

"To znamená, že ze začátku tam v podstatě není žádný náklad. My ještě navíc od této sezony umožňujeme rodičům získat příspěvek na první výstroj. Děti, které jsou registrovány v projektu "Pojd hrát hokej" a následně jsou zaregistrovány do ČSLH, tak získají poukaz v hodnotě 1500 Kč. A za to si můžou koupit třeba brusle, hokejku, případně další hokejové vybavení," řekl Landa.

Hokej vychová správné lidi a správné hodnoty v nich, říká Hnilička

Podle Landy tedy už neplatí mýtus, že hokej je extrémně nákladný sport. Přiznává ale, že pokud se dítě věnuje hokeji, musí tomu obětovat hodně času jak samotný hokejista, tak i rodiče."Často to vyžaduje určité časové oběti ze strany rodičů. Ne všechny rodiny jsou schopny se přizpůsobit programu hokejových klubů. Nicméně kluby se snaží nějakým způsobem na to reagovat a upravují program tréninků tak, aby rodinám s dětmi více vyhovoval. Dochází tam sice k posunu, nicméně hokej je sport, který se trénuje ve větší frekvenci než třeba jiné sporty," popsal časovou náročnost hokeje Landa.

Hnilička označuje hokej za tradiční sport v České republice a doufá, že se díky této akci podaří do klubů přilákat další budoucí hokejové hvězdy. "Vychovává to správné lidi, správné hodnoty v nich a je to kolektivní sport. Proto my věříme, že hokej je ten nejlepší," dodal Hnilička.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články