Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Startuje letní pohár. Kometu s Pardubicemi může vidět v areně až tisíc diváků

Kometa proti Pardubicím či moravské derby Zlín – Vítkovice. To jsou některé z pěti zápasů, kterými odstartuje hokejový Pohár Generali České pojišťovny, který bude pro čtrnáct extraligových celků i prvoligové Kladno a Přerov přípravou na novou sezonu. Pro týmy z nejvyšší soutěže půjde o první soutěžní klání od poloviny března. Program ČT sport nabídne první přímý přenos ve 2. kole ve čtvrtek od 16:20.

Pardubický brankář Kantor zasahuje proti bekovi Komety Svozilovi
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

"Budeme zkoušet hlavně mladší hráče. Prostor dostanou z větší části kluci, kteří bojují o stabilnější místo v sestavě. Během zápasu bychom rádi viděli věci, které už nějaký čas praktikujeme v tréninku," řekl trenér Třince Václav Varaďa. Druhý tým nedohrané uplynulé sezony extraligy hostí Přerov.

Na programu jsou i zápasy Mladé Boleslavi s Karlovými Vary, Olomouce s Hradcem Králové, brněnské Komety s Pardubicemi a Zlína s Vítkovicemi. Kvůli karanténním opatřením v týmech Českých Budějovic, Litvínova a Kladna byly odloženy souboje Sparta - České Budějovice, Plzeň - Kladno, Liberec - Litvínov z 1. kola a také čtvrteční duely České Budějovice - Kladno a Litvínov - Mladá Boleslav.

Je nám líto, video expirovalo.
Letní hokejový pohár odstartuje pěti zápasy

Na zápasech platí při současných hygienických opatřeních omezení divácké kapacity. Například na Kometu s Pardubicemi do DRFG areny, která pojme 7700 lidí, nejvíc z pětice hal při úterním startu pohárové soutěže, může maximálně 1000 fanoušků. Budou ve dvou sektorech maximálně po 500 lidech a pouze na sezení. Sedět mohou jen v sudých řadách a ob místo. V aréně musí mít nasazenou roušku.

Totožná opatření jsou i na menších stadionech. "Realizujeme všechna nařízení a přijímáme je se vším respektem a stejně tak doufáme, že k tomu přistoupí i naši fanoušci," podotkl generální manažer Mladé Boleslavi Jan Tůma.

"A ani na moment nás nenapadlo hrát hokej bez fanoušků. Pokud nám to současná situace dovoluje, chceme zpřístupnit hokej co největšímu možnému počtu našich věrných fans. Udělali jsme všechna preventivní opatření a omezení dle doporučení. Zdraví všech má pro nás tu nejvyšší prioritu," uvedl výkonný ředitel Třince Marek Chmiel.

Úterní program:

Skupina B - 1. kolo:

17:00 Mladá Boleslav - Energie Karlovy Vary.

Skupina C - 1. kolo:

17:00 Olomouc - Hradec Králové,

18:00 Kometa Brno - HC Dynamo Pardubice

Skupina D - 1. kolo:

17:00 Oceláři Třinec - Přerov,

17:30 Berani Zlín - Vítkovice

Pohárová soutěž se vrací po deseti letech. Hrála se už v letech 2000 až 2003 a 2007 až 2010 a byla rovněž přípravou na sezonu. Nyní vyvrcholí krátce po startu nejvyšší soutěže, který je naplánován na pátek 18. září. Vítěz získá od generálního partnera extraligy, společnosti Tipsport, prémii ve výši jednoho milionu korun a poražený finalista polovinu.

Šestnáct celků je rozděleno do skupin po čtyřech. V nich se bude hrát dvoukolově každý s každým a vždy první dva postoupí do play-off. Rozhodnuto má být nejpozději 22. srpna.

Čtvrtfinále (23. a 25. srpna), semifinále (1. a 9. září) i finále se budou hrát na dva zápasy - doma a venku. Postoupí tým s lepším skóre v součtu obou duelů. Pokud bude nerozhodné, bude následovat po druhém utkání desetiminutové prodloužení se čtyřmi hráči v poli na obou stranách, případně rozhodnou nájezdy.

Ředitelem pohárové soutěže je stejně jako v extralize Josef Řezníček, případné přestupky bude řešit disciplinární komise extraligy. Kluby mohou zkoušet případné posily, takže za ně mohou v základní části nastoupit i hráči registrovaní jinde. U českých hokejistů je podmínkou souhlas mateřského klubu, u cizinců souhlas příslušné národní federace.

V play-off už mohou nastoupit jen hokejisté, kteří jsou v klubu registrováni. Na soupisku je možné zařadit nejvýše dva brankáře a devatenáct hráčů v poli, z toho šest hokejistů považovaných podle předpisů svazu za cizince.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články