Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Stanley Cup získal Pittsburgh, potřetí v historii NHL

Detroit - Hokejisté Pittsburghu se stali potřetí ve své historii vítězi Stanleyova poháru v zámořské NHL. O triumfu Tučňáků rozhodla výhra 2:1 v rozhodujícím sedmém utkání finálové série na ledě Detroitu. Pittsburgh tak zvítězil 4:3 na zápasy, v jeho dresu se může podruhé v kariéře radovat i český útočník Petr Sýkora.

Red Wings, obhájci trofeje z minulého roku, zahájili rozhodující utkání náporem. Dokončovali osobní souboje, díky čemuž získávali ztracené kotouče a dostávali se do šancí. Dan Cleary a Pavel Dacjuk své možnosti ale nevyužili, když prvně jmenovaný nepropasíroval u pravé tyčky kotouč za záda Marka-André Fleuryho a pokus ruského útočníka brankář Pittsburghu vyrazil betonem.

Hosté výrazněji zahrozili až v polovině první třetiny. Tyler Kennedy se vřítil do pásma, vystřelil vedle, ale dojel za branku odražený puk a předložil ho Jordanovi Staalovi, který z bezprostřední blízkosti nezacílil dobře. Do většího tempa se dostali Penguins v přesilové hře, kterou jim domácí poskytli faulem obránce Brada Stuarta, jenž seknutím zlomil hůl Jevgeniji Malkinovi.

Pittsburgh téměř celé dvě minuty svíral soupeře ve svém útočném pásmu, brankář Chris Osgood však vyřešil střelecké pokusy Malkina, Sidney Crosbyho i Marka Eatona. Nejnebezpečnější situací pro gólmana Rudých křídel bylo vybruslení Crosbyho před branku, místo zakončení se však kapitán Penguins snažil najít u vzdálenější tyče Malkina, který kotouč minul. Do vedení se pak v závěru třetiny mohli pro změnu dostat domácí. Valtteri Filppula byl v nadějné pozici těsně bráněn, obrovskou příležitost osamoceného Kirka Maltbyho zlikvidoval ramenem Fleury.

Rozhodla 2. třetina

Ráz utkání udal úvod druhého dějství. Stuart špatně rozehrál v rohu kluziště nahozený kotouč, který srazil Malkin k Maximu Talbotovi, jenž střelou mezi betony vstřelil první gól zápasu. Domácí si nebyli v této fázi schopni vypracovat gólovou šanci, jejich akce často zastavil ofsajd a ani při přesilové hře se nedokázali déle udržet v obranném pásmu soupeře.

Naopak po chybě Briana Rafalského mohl z úniku zvýšit Matt Cooke, ale brankář Osgood tým podržel. V polovině zápasu se přesto Penguins dostali do dvoubrankového trháku, když přečíslení dvou na jednoho zakončil precizní střelou do levého horního růžku opět Talbot. Otřesení Red Wings se zvedli až v závěru druhé části, Dacjuk ani Zetterberg však Fleuryho překonat nedokázali.


V samotném začátku třetí třetiny daroval domácím přesilovou hru obránce Eaton, ovšem Detroit pouze ostřeloval branku z úctyhodné vzdálenosti a vyloženou šanci si nevypracoval. To byl také častý úkaz závěrečné části. Hosté se soustředili na pozornou obranu a domácí stříleli zejména zásluhou obránců z větší dálky, přičemž útočníci se snažili clonit Fleurymu ve výhledu, což vedlo k vytváření skrumáží.

Drama do poslední chvíle

Tato taktika však přinesla úspěch až ve 54. minutě, kdy po přihrávkách Jiřího Hudlera a Nicklase Lidströma našel volné místo nad lapačkou střelou téměř od modré čáry obránce Jonathan Ericsson. Penguins, kteří hráli zhruba od poloviny utkání bez kapitána Crosbyho, který se zranil při střetu s Johanem Franzénem, měli v poslední třetině jedinou střelu i šanci pojistit náskok. Brejkovou situaci ale slovenský útočník Miroslav Šatan gólem nezakončil.

Domácí tak svou naději vstřelit vyrovnávající gól živili až do samotného závěru. Tečovanou střelu obránce Niklase Kronwalla z levého kruhu ale zastavila horní tyčka a při závěrečné hře bez brankáře, která trvala více než minutu, zlikvidoval Fleury v posledních sekundách fantastickým zákrokem obrovskou šanci Lidströmovi.

Poté mohly naplno propuknout oslavy Pittsburghu, který Detroitu vrátil loňskou finálovou porážku. Ještě před předáním Stanleyova poháru do rukou kapitána Crosbyho dostal Malkin Conn Smythe Trophy, ocenění pro nejužitečnějšího hráče play off. Český útočník Petr Sýkora zvedl nad hlavu slavnou hokejovou trofej jako pátý hráč v pořadí týmové hierarchie Pittsburghu a Stanleyův pohár získal již podruhé v kariéře.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články