Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Stačilo pět vteřin a měl bod. Chlapík po debutu a asistenci: Bylo to neuvěřitelné

Skvělá premiéra vždy velmi pomůže sebevědomí a ta, kterou v NHL v dresu Ottawy prožil Filip Chlapík, se mezi ně určitě dá zařadit. Dvacetiletý český hokejista si při debutu v zámoří připsal bod hned po pěti vteřinách na ledě. Jeho asistence pomohla ke gólu v čase 1:31 a odstartovala velký nástup Senators do čtvrtečního zápasu s Philadelphií. Kanadský tým vedl ve 14. minutě už 3:0, ale nakonec musel ještě tvrdě bojovat, aby vyhrál 5:4.

Filip Chlapík
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Daniel Lea

Chlapík byl sice nejprve vykázán z vhazování, ale hned poté vybojoval kotouč u hrazení, připravil ho na modrou čáru pro beka Diona Phaneufa a okamžitě jel clonit ve výhledu brankáři Michalu Neuvirthovi. Když kotouč skončil za jeho zády, na Chlapíkově tváři se objevil široký úsměv.

"Byl jsem v tu chvíli opravdu šťastný, protože něco takového jsem nečekal. Věděl jsem navíc, že se dívá i moje rodina a kamarádi. Bylo to neuvěřitelné," uvedl Chlapík.

Pražský rodák sice odehrál dohromady jen šest minut a 49 vteřin, přesto kouč Guy Boucher naznačil, že věří ve schopnosti mladého českého centra, když mu dal prostor v přesilové hře.

"To bylo super. Jdete na led a rovnou do přesilovky. Hrozně to pomůže vašemu sebevědomí. A navíc je z toho hned gól, takže mám bilanci jedna odehraná přesilovka - jeden gól," připomněl.

Chlapík se stal po obránci Janu Ruttovi (Chicago) a útočnících Filipu Chytilovi (New York Rangers) a Martinu Nečasovi (Carolina) čtvrtým českým debutantem v této sezoně NHL. "Po takovém utkání se samozřejmě cítím fantasticky. První zápas v NHL, k tomu skvělá výhra, sen se proměnil ve skutečnost," prohlásil Chlapík.

V 16 letech mohl hrát v Česku s dospělými, ale rozhodl se pro odchod do juniorské QMJHL, kde hájil barvy týmu Charlottetown Islanders. "Brácha Adam tu byl už v patnácti a pro rodiče to bylo těžké, ale když už měli tu zkušenost za sebou, u mě byli v pohodě. Chtěl jsem se naučit angličtinu i poznat životní styl v zámoří a vše okolo. A rok nato už mě draftovala Ottawa," uvedl Chlapík, jehož si Senators vybrali ve druhém kole jako celkově 48. hráče v pořadí.

V juniorské soutěži odehrál za Charlottetown tři sezony. A po druhé z nich prožil možná klíčové okamžiky pro další kariéru, byť pro něho nebyly v tu dobu nijak příjemné.

"Má první sezona byla skvělá. Po draftu jsem si možná myslel, že jde vše až příliš snadno. A prožil jsem nepovedený ročník, po němž jsem absolvoval schůzku s vedením klubu. Naznačili určité zklamání a řekli mi pár věcí, které musím změnit. Po minulém ročníku už jsem měl zase dobrý pocit, protože se mi povedl," připomněl Chlapík, jenž v sezoně 2016/17 odehrál v QMJHL včetně play-off 70 utkání a připsal si 110 bodů (39+71).

"Nebylo to navíc všechno jen o bodech. Bylo to celkově o mé hře, abych ji zlepšil s výhledem na NHL. Věřil jsem si pak díky tomu i na kempu před sezonou a doufal, že ukážu, co umím a jak jsem se dokázal změnit," doplnil Chlapík.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články