Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sportovní rok 2024: Od Tábora až po Paříž. Česko nabídne několik světových akcí

Rok 2024 bude rokem olympijským. Hlavní sportovní vrchol je tedy nasnadě. Ovšem nepůjde zdaleka jen o letní Hry. A prim bude hrát také Česko, které uspořádá hned několik významných akcí. Vše odstartuje cyklokros v Táboře, následovat bude biatlon v Novém Městě na Moravě a nabitý první půlrok zakončí hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě.

Olympijské kruhy v Paříži
zdroj: Reuters autor: Christian Hartmann

ME házenkářů

Prvním důležitým podnikem nového roku bude evropský šampionát házenkářů, který bude hostit Německo od 10. do 28. ledna. Na české reprezentanty čeká skupina s Dánskem, Portugalskem a Řeckem, přičemž hned na úvod narazí na jednoho ze spolufavoritů turnaje Dány. Na minulém turnaji Češi ze základní skupiny dál neprošli, napraví si reputaci?

MS v cyklokrosu

Začátkem února dojde na první velkou akci na českém území. Mistrovství světa v cyklokrosu se přesune do Tábora v prvním únorovém víkendu. Jihočeské město uspořádá světový šampionát už počtvrté. V areálu Komora se pojede v sedmi kategoriích. Diváci se mohou těšit jak na skvělé výkony, tak také na atraktivní a bouřlivou kulisu.

MS v biatlonu

Od 7. do 18. února bude hlavní sportovní zájem namířen do Nového Města na Moravě. V rámci mistrovství světa se sem přesune biatlonový kolotoč. V předchozím vydání v Oberhofu se ze zisku medaile radovali reprezentanti a reprezentantky pouze šesti zemí – kromě domácího Německa ještě Norska, Švédska, Francie, Itálie a Rakouska. Dočká se někdo z českého biatlonového týmu?

MS v hokeji

V květnu vypukne ostře sledovaný domácí světový šampionát v hokeji. Znovu po devíti letech bude turnaj hostit Praha a Ostrava. V Praze se kromě českého týmu představí například Kanada, která by mohla přivést velice silný výběr podobně jako v roce 2015. Ostravu zase zaplaví slovenští, ale i třeba polští či lotyšští fanoušci. Hlavní pozornost však bude upřena na český tým, který převzal před sezonou hlavní trenér Radim Rulík. A v dosavadním průběhu Euro Hockey Tour je velice úspěšný, ze šesti utkání prohrálo národní mužstvo jediný zápas.

ME v atletice

Než se v letním období naplno rozjedou dvě nejočekávanější akce roku, předvede se sportovním fanouškům ta nejlepší evropská atletika, která se sjede do Říma od 7. do 12. června. Česká výprava bude z Mnichova 2022 obhajovat tři medaile, nebude u toho ovšem bronzová oštěpařka Barbora Špotáková, která se už s vrcholnými akcemi rozloučila. Největší ambice budou chtít zajisté naplnit v Německu stříbrný oštěpař Jakub Vadlejch a bronzový koulař Tomáš Staněk.

ME ve fotbalu

V polovině června odstartuje fotbalové Euro, na kterém nakonec nebude chybět přes kvalifikační potíže ani česká reprezentace. Už však u toho nebude trenér Jaroslav Šilhavý, jenž bezprostředně po postupu rezignoval na svůj post. Vedení Fotbalové asociace ČR zatím nového kouče nevybralo. Češi se na turnaji střetnou v základní skupině s Portugalskem, Tureckem a vítězem březnového play-off C, jímž bude Gruzie, Lucembursko, Řecko, nebo Kazachstán. Titul budou v Německu obhajovat Italové.

Olympiáda dětí a mládeže

Na konci června se uskuteční další vydání populární Olympiády dětí a mládeže. Jednadvacátý ročník uspořádá Jihočeský kraj. Celostátní soutěže se účastní děti od deseti do šestnácti let, přičemž za dvacet let se na mládežnických olympiádách představilo více než 50 tisíc dětí. V minulosti se na těchto akcích ukázali také budoucí úspěšní sportovci jako lyžařka Ester Ledecká nebo hokejista David Pastrňák.

Tour de France

Přehled červnových událostí ještě doplňuje cyklistická Tour de France, která bude pomyslným předjezdem před olympijskými hrami v Paříži. Také proto bude Tour startovat ve Florencii (a poprvé v Itálii) a skončí netypicky v Nice, protože v hlavním městě Francie budou finišovat olympijské přípravy. Vítěze určí až závěrečná časovka, Dán Jonas Vingegaard může usilovat o třetí triumf v řadě.

Letní olympijské hry

Pouhých pět dnů po vyvrcholení Tour de France oficiálně započnou 26. července olympijské hry, jež potrvají do 11. srpna. Paříž se stane po Londýnu teprve druhým městem, které bude hostit letní olympiádu potřetí v historii (předtím v roce 1900 a 1924). Francie navíc v minulosti uspořádala i troje zimní Hry. Pod pěti kruhy poprvé přibude do soutěžního programu breakdance, navíc se po olympiádě v Tokiu znovu vrátí surfing, skateboarding a sportovní lezení. Paralympijské hry se poté uskuteční od 28. srpna do 8. září.

ME házenkářek

Kalendářní rok 2024 zakončí házenkářky na mistrovství Evropy, které se odehraje v Rakousku, Maďarsku a Švýcarsku od 28. listopadu do 15. prosince. České reprezentantky, které zazářily na nedávném mistrovství světa osmým místem, mají dobře rozehranou kvalifikaci a po dvou zápasech jsou se dvěma výhrami na postupové příčce.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články