Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Spoluhráči i fanoušci se rozloučili s Jaroslavem Jiříkem

Brno – Památce legendárního českého hokejisty Jaroslava Jiříka, prvního českého zástupce v NHL, který před týdnem zahynul ve věku 71 let při havárii ultralehkého letounu, se přišli v Brně poklonit jeho spoluhráči z klubu i z národního mužstva, svazoví funkcionáři a hokejisté, které Jiřík po skončení aktivní kariéry trénoval. Rozloučit se s vynikajícím levým křídlem nejslavnější éry Komety se přišlo i mnoho fanoušků.

Jiřík získal s Kladnem a Brnem šest domácích titulů, zúčastnil se deseti světových šampionátů a tří olympijských turnajů. Z OH v Innsbrucku 1964 si přivezl bronzovou medaili a o čtyři roky později z Grenoblu stříbrnou. V lize hrál až do roku 1975 s celkovou bilancí 450 utkání a úctyhodných 300 branek. "Ale Jarda byl především velký frajer v tom pravém slova smyslu. Jako hokejista i člověk. Byl to trochu jiný hráč, než v té éře byli. Proto také byl první, který se dostal do NHL. A myslím si, že tam udělal velmi dobré jméno českému hokeji," řekl jeho reprezentační spoluhráč Josef Augusta.

V Brně nechyběl ani Jozef Golonka, považovaný za Jiříkova hlavního parťáka v národním mužstvu. "Jak je možné, že zdravý člověk, plný elánu a života, je najednou pryč? Pro mě to byla hrozná rána, protože jsme s Jardou byli nejenom spoluhráči, ale hlavně dobří kamarádi, naše rodiny se pravidelně setkávaly. Rozuměli jsme si na ledě a měli jsme i stejné záliby," uvedl Golonka.

Ještě před pár dny prý s Jiříkem plánovali další společné akce. "Bylo to minulý měsíc na srazu hokejových internacionálů. Pili jsme červené vínečko a on se strašně těšil, že až dostane to ultralehké letadýlko, tak si do Karlových Varů zaletí zahrát golf. Na září jsme chystali besedu v Brně," poznamenal Golonka.

Je nám líto, video expirovalo.
Brno se loučilo s Jiříkem

Golonka: Komunisti nám sebrali dva tituly mistrů světa        

Je přesvědčen, že s Jiříkem mohli získat dva tituly mistrů světa. "Komunisti nám je sebrali. V šedesátém druhém roce nás nepustili do Colorada a potom v šedesátém devátém muselo být mistrovství světa přeloženo z Prahy do Švédska. Tehdy jsme měli týmy, které mohly mistrovství vyhrát. To, co jsme hráli s Jiříkem, Frantou Ševčíkem a Honzou Havlem, to jsou moje nejkrásnější hokejové zážitky," dodal Golonka.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články