Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Spartu čeká první vrchol sezony, ve finále Ligy mistrů vyzve Frölundu

Göteborg - Jeden z největších zápasů klubové kariéry čeká hokejisty Sparty, kteří se utkají se švédskou Frölundou o celkové vítězství v Lize mistrů. Domácí Indians budou favority, i ve třetím ročníku obnovené soutěže si zahrají ve finále a loni se radovali z vítězství.

Radost hokejistů Sparty
zdroj: ZUMA autor: Jonas Ljungdahl

Pražané na své pouti postoupili z druhé příčky v tříčlenné základní skupině, kde narazili na švédský Färjestad a polskou Cracovii Krakov. Na úvod play-off těsně přetlačili finský Kärpät Oulu, následně vyřadili švédské HV 71, švýcarský Bern a v semifinále dokázali v obou utkáních porazit současného lídra švédské nejvyšší soutěže Växjö.

Frölunda nechala za sebou v těsném pořadí základní skupiny německý Wolfsburg a Pardubice. Od překvapivého zaváhání v Minsku, kde podlehla 2:3, vyhrála ve vyřazovacích bojích velmi přesvědčivě dalších sedm utkání. Na jejím štítě zůstaly postupně Eisbären Berlín, domácí konkurent Linköping a švýcarský Fribourg-Gottéron.

"Klukům určitě může dodat takové to zdravé sebevědomí, že jsme uspěli proti silným týmům. Je to věc, která nás může posunout dopředu," řekl trenér Jiří Kalous. Uvidíme, s čím na nás Frölunda přijde, jestli budou pokračovat v té aktivní hře, nebo více taktizovat. Dopředu těžko odhadovat. Ale já věřím tomu, že pokud kluci dodrží, co chceme hrát, tak šance vždycky je," prohlásil Kalous.

Radost hokejistů Sparty po postupu do finále Ligy mistrů
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Frölunda v poslední době poněkud ztratila ze svého lesku, když prohrála pět ze sedmi utkání švédské nejvyšší soutěže. Předtím přitom připadlo devět porážek na 34 odehraných utkání, z nichž dvě přišly hned na startu sezony. Kalous, který poslední zápasy sledoval, však přesto neviděl ve hře finálového soka příliš slabin.

"Je na nich vidět, že jde o hodně bruslivý tým. Ne náhodou se dlouhodobě pohybují na špici švédské ligy. Bude to těžké, ale myslím, že by to mohl být dobrý hokej," podotkl Kalous.

Nečekanou komplikací bylo odstoupení jednoho z klíčových forvardů Petra Vrány z nedělního extraligového duelu proti Chomutovu. Do finále by však měl nastoupit. "Měl jsem menší problém s tříslem, cítil jsem bolest během jednoho pohybu koncem druhé třetiny, tak jsem raději odešel z ledu. Nechtěl jsem riskovat, kdyby se něco stalo. Zatím je to dobré. Už se cítím lépe a věřím, že do zápasu naskočím," řekl Vrána.

"My jsme zdravotně v pořádku a připravujeme se na těžký zápas. Tušíme, že k vítězství musíme hrát nejlépe, jak umíme. Sparta hrála skvěle s Växjö, je to výborný tým a my budeme k vítězství potřebovat vynikající výkon," prohlásil trenér domácích Roger Rönnberg.

Slavící hokejisté Frölundy
zdroj: ČTK/AP

Oba celky se na evropské soutěžní scéně již utkaly - v duelu o bronz Evropské hokejové ligy v ročníku 1996/97 porazila Frölunda Spartu 4:3. Jediným pamětníkem z obou stran je současný sparťanský kapitán a Vránův spoluhráč z úderné útočné formace Jaroslav Hlinka.

Finalisté musí vzít zavděk arénou Frölundaborg, kde Indians hrají své zápasy, když je vytížena hlavní hala Scandinavium. Aréna s kapacitou přes 12 tisíc diváků se již připravuje na Švédské hokejové hry, kde se představí od čtvrtka do neděle i česká reprezentace.

Bude se hrát před vyprodaným hledištěm pro 6044 diváků. Z Prahy vyrazilo podpořit svůj tým autobusem přes 200 fanoušků. "Nezaobíráme se tím, kde se hraje. Jedeme na další zápas a ten chceme vyhrát," odmítl útočník Lukáš Pech jakékoliv nářky na to, že švédská strana nevyhověla nabídce Sparty, aby se duel odehrál v pražské O2 areně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články