Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Sparťanští i třinečtí hokejisté se vrátili na led

Praha – Přípravu na ledě zahájili hokejisté pražské Sparty i třineckých Ocelářů. Účast ve čtvrtfinále v minulém extraligovém ročníku považuje Sparta za neúspěch. Přes léto proto tým pořádně obměnil kádr, kapitán ale zůstává stejný – Jaroslav Hlinka. Třinec si mezitím zvyká na dvě posily a trenéra Václava Varaďu.

Hokejisté Třince se připravují na novou sezonu
zdroj: ČT4 autor: ČTK: Jaroslav Ožana

Sparta se rozloučila s devíti hráči, téměř stejný počet ale do Prahy přivedla. I přes tento kolotoč zůstává sparťanům jistota v postavě kapitána Jaroslava Hlinky, který na podzim oslaví 41. narozeniny.

Mezi těmi, kteří skončili jsou i obránci Michal Barinka a Martin Gernát. "Byli nabídnuti dalším týmům," potvrdil novinářům Jaroslav Nedvěd, který se nově připojil k dosavadnímu kouči Jiřímu Kalousovi (scházel na tréninku kvůli zákroku u zubaře), a sportovnímu manažerovi Michalu Brošovi.

Velké změny v týmu, v němž v minulé sezoně figurovali oproti současnosti například Tomáš Pöpperle jako brankářská jednička, obránce Vladimír Eminger, nebo útočníci zvučných jmen Jan Buchtele, Michal Řepík či Brian Ihnacak, Nedvěda nechávají v klidu. "Prostě k tomu došlo. Myslím, že by to mohlo trochu oživit mužstvo - dostane nový impulz. Až po sezoně uvidíme, zda to byl dobrý tah, nebo ne. Nemám křišťálovou kouli, abych viděl takhle dopředu," řekl s úsměvem vývalý dlouholetý obránce Pražanů.

A kdo do týmu přišel? V brance bude Sparta sázet na Fina Samiho Aittokallia a Davida Honzíka, jenž přišel spolu s bekem Tomášem Dvořákem z Karlových Varů. Hodně si Pražané slibují i od Petra Zámorského, posily ze švédského Örebro, a litvínovského Tomáše Pavelky. Posilami útoku jsou zlínský Robert Říčka či Nor Alexander Reichenberg s americkým forvardem Vinnym Saponarim.

"Jsou to kvalitní hráči. Uvidíme, jak nám zapadnou do systému a vize, s kterou do sezony jdeme. Svou kvalitu mají, ale potřebujeme zjistit, zda bude fungovat ta správná chemie. Musíme mít i trpělivost. Naše tréninky jsou velmi intenzivní a už v pátek hrajeme první přípravné utkání," připomněl Nedvěd souboj s finalistou minulého ročníku Libercem.

S mužstvem se připravuje i řada mladých hráčů. "Věřím, že v průběhu sezony se v týmu někteří objeví," naznačil Nedvěd.

Třinec přivedl dva nové hráče

S brankářem Janem Strmeněm a útočníkem Tomášem Marcinkem zahájili společnou přípravu na ledě hokejisté Třince. Nový hlavní kouč Václav Varaďa, kterému pomáhal i bývalý útočník Ocelářů Radek Bonk, měl na prvním tréninku celkem 27 hráčů.

Třinec po řadě turbulentních přestupních období volí pod Varaďou opačný směr a nafouklý kádr v létě zeštíhlel spoustou odchodů. Slezsko opustili Lukáš Doudera (Litvínov), Lukáš Jašek (Liberec), David Nosek (Zlín), Lukáš Galvas (Olomouc), Cory Kane (Kunlun), Radim Matuš (Znojmo), Ján Sýkora (Pardubice), Rastislav Špirko, Kamil Kreps a z hostování se vrátili Tomáš Netík (Sparta), Tomáš Klimenta, Tyler Redenbach (Pardubice).

"Je před námi spousta práce, musíme tým teprve vyladit. V tuto chvíli je v každé pětce mladý hráč, ovšem nikdo nemá předem garantované místo. Záleží na každém zvlášť, jak se s tím popasuje. Je výhodou, že mají vedle sebe zkušenější hráče, vedle kterých mohou hokejově růst," řekl po úvodní tréninkové jednotce Varaďa.

Vedle Strmeně a Marcinka se v červenobílých barvách znovu objevili i útočníci Vladimír Svačina a Jiří Polanský, kteří se vrátili z hostování v Liberci a Oltenu. Nováčkem na tréninku byl i bývalý útočník Ocelářů a zámořskou NHL ošlehaný veterán Radek Bonk, který svému kamarádovi Varaďovi přiletěl na krátkodobou výpomoc ze zámoří.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články