Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Sparťanský úspěch by měl pomoct reputaci LM. Jaká byla pouť českých klubů?

Praha – Ačkoliv Sparta nedosáhla v letošním ročníku Ligy mistrů na absolutní vrchol, může být se svou cestou do finále nadmíru spokojena. Ostatní české kluby už takové štěstí neměly, nejdále došly Vítkovice, které vypadly ve čtvrtfinále, a mezi šestnáctkou nejlepších byl už jen Liberec. Jaká byla sezona českých týmů v Lize mistrů?

Radost hokejistů Sparty
zdroj: ZUMA autor: Jonas Ljungdahl

Sezona 2016–17 hokejové Ligy mistrů byla už třetím ročníkem této obnovené evropské soutěže. Stejně jako v prvních dvou letech jí dominovaly švédské týmy. Frölunda obhájila loňský titul a s druhým místem v premiérovém roce je tak nejúspěšnějším klubem krátké historie.

Na Frölundu narazily Pardubice v základní skupině A, a přestože se Východočechům v domácí extralize nedaří, čelili švédskému celku a německému Wolfsburgu se ctí. V Pardubicích dokonce obhájce titulu porazili 3:2 po samostatných nájezdech. Odveta však Dynamu nevyšla, porážka ve Švédsku 2:5 a následný výprask v Německu 0:6 postavily pardubické hokejisty do nevýhodné pozice.

Ani vysoké vítězství 6:1 nad Wolfsburgem nezabránilo tomu, že německý soupeř po posledním utkání skupiny v Göteborgu přeskočil Dynamo v tabulce a odsunul ho na třetí nepostupovou příčku se ztrátou jediného bodu. Pardubická cesta skončila už v základní skupině po čtyřech zápasech.

Ze skupiny E naopak těsně postoupily Vítkovice, které o bod přeskočily německý Krefeld díky výhře v posledním utkání Ostravanů ve vzájemném souboji (5:3). Zápasy s finským Kärpätem Oulu (2:4 a 0:1 PP) ale naznačily, že zástupce severského hokeje ovládl tabulku zaslouženě.

Sport
zdroj: ČT4

Liberec čelil ve své skupině jinému finskému soupeři – Turku. Podobně jako Vítkovičtí nedokázali Bílí Tygři favorita porazit (1:2 SN a 1:3), a tak si postup pohlídali v duelech s norským Lørenskogem. Až výsledky v play-off měly ukázat, že to bude právě Liberec, kdo narazí na Vítkovice v dalších fázích.

Plzeňská Škoda dobře rozehrála skupinu J, když zvítězila na ledě norského Stavangeru 3:0 a dostala se do čela pořadí. Jenže dvojzápas se slovenskou Nitrou (1:2 a 2:4) dal brzy zapomenout na průběžné vedení a v přímém souboji s Nory zachránili Západočeši druhou postupovou pozici po divoké přestřelce 6:4.

Bruslaři z Mladé Boleslavi hráli v jedné ze tří nejvyrovnanějších skupin, ale jako jediní nepostoupili na doplňující kritéria. S Minskem měli totiž po pěti bodech a byli až za švédským vítězem z Växjö s osmi body. Nakonec tak rozhodl v neprospěch Středočechů výsledek z posledního utkání, ve kterém potřebovala Mladá Boleslav zvítězit nad Bělorusy o dvě branky. Ani výhra 3:2 tak nestačila.

Sparťanská jízda až do finále započala debaklem Krakova 7:2. Výhra 3:2 v prodloužení ve druhém utkání proti Färjestadu byla vedle jasného postupu z druhého místa sladkou odvetou za domácí porážku 1:2. Z českých týmů se v Lize mistrů ještě představilo Znojmo hrající mezinárodní soutěž EBEL. Ve skupině však úplně vyhořelo, v konkurenci Mnichova a Fribourgu nezískalo ani bod a ve čtyřech zápasech se zmohlo na pouhých šest vstřelených branek.

Do vyřazovací části postoupily čtyři české kluby

První kolo play-off vystavilo stopku Plzni, která ve dvojzápase nestačila na švýcarské Lugano (1:4 a 3:3). Naopak do druhého kola proklouzly Liberec se Spartou a pro jasný postup si došly Vítkovice. Severočeši vyřadili Färjestad po celkovém skóre 4:3, sparťané zase Oulu po výsledcích 1:1 a 1:0. Ostravané měli úlohu nejsnadnější. Po prvním utkání s Nitrou si vytvořili pohodlný náskok sedmi branek, který ještě navýšili na celkové skóre 12:0.

Osmifinále svedlo do vzájemného duelu právě Vítkovice a Liberec. Oba zápasy extraligových zástupců byly vyrovnané a pokaždé skončily vítězstvím domácího týmu o jednu branku. Ostravská odveta šla za stavu 2:1 do prodloužení a o triumfu Vítkovic rozhodl ve druhé minutě nastavení Tybor.

Sparta si další těžkou zkouškou prošla v souboji se švédským Jönköpingem. Po domácí porážce 2:4 museli Pražané ve druhém utkání vyhrát o tři branky. Jednoznačné vítězství 5:0 pak bylo varováním pro ostatní celky, že se s českým vicemistrem musí počítat.

Sport
zdroj: ČT4

Čtvrtfinále bylo konečnou pro Vítkovice, které nedokázaly smazat ztrátu z domácího utkání 2:5 a ve Švýcarsku podlehly tamnímu Fribourgu 2:3. Proti Ostravanům bodově zářil Červenka, který si v dvojutkání připsal čtyři gólové asistence. Sparta tak zůstala posledním tuzemským zástupcem v Lize mistrů.

Na Pražany čekal mezi osmi nejlepšími Bern. Vypjatý dvojzápas se i díky velké fanouškovské podpoře Švýcarů naplnil po prvním utkání, kdy si Sparta přivezla nadějnou remízu 1:1. Odveta v O2 areně přinesla skutečnou bitvu a sparťané ji pro sebe urvali poctivým výkonem. Po výsledku 4:1 se tak mohli těšit na dalšího švédského protivníka – Växjö.

Už první semifinálový duel ve Švédsku naznačil, že Sparta může reálně pomýšlet na finále. Hubené vítězství 2:1 dalo základ pro domácí odvetu, při které se sparťané dostali do vedení a náskok si už pohlídali. Ze zápasu byla nakonec jasná záležitost a výhra 4:0 poslala Pražany do vysněného finále. V něm však nestačila na obhájce titulu a Frölunda rozhodla o druhém triumfu v řadě v prodloužení.

Kalous: Soutěž je nastavená k tomu, aby dál nabírala na významu

Přes finálovou porážku se však Sparta nesmazatelně zapsala do třetího ročníku Ligy mistrů a na její pouť by mohly v brzké době navázat i další české celky. Dlouhá a úspěšná pouť by také měla přispět k lepšímu povědomí této soutěže v České republice, neboť LM reprezentuje nejlepší evropský hokej vyjma KHL.

"Prestiž Ligy mistrů opravdu roste. Musím říct, že jsem letos už hodně cítil, že chce každý uspět. Soupeři byli zklamaní z toho, když přes nás nepřešli. Takové to rozčarování člověk vycítil. V klubech je to už prestižní záležitost. A stejně jsem to vnímal už v předchozím působišti, když jsme hráli Ligu mistrů s Třincem. Vždy šlo o těžké zápasy a každý je chtěl vyhrát," řekl trenér Sparty Jiří Kalous.

Větší prestiži by měl přispět i nový herní formát, který se chystá od nové sezony. Soutěž by se měla zjednodušit a počet účastníků se sníží ze 48 na 32 týmů a účast si vybojují výhradně sportovní cestou.

"Myslím, že té prestiži hodně přispěje nový formát od příští sezony, kdy budou hrát tuto soutěž jen nejlepší týmy daných zemí. To je dobře, zcela jednoznačně. Já to přivítal," prohlásil Kalous. "Teď jde o to, jak to budou postupně brát fanoušci. Já věřím, že si liga sledovanost najde. Ta soutěž je dobře nastavená a rozjetá k tomu, aby dál nabírala na významu a prestiži," myslí si Kalous.

Sport
zdroj: ČT4
Zdroj
ČT sport, ČTK,

Hlavní zprávy

Nejčtenější články