Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sparťanský Klub Legend rozšířil Tomáš Jelínek a pět dalších hokejistů

Praha - Hokejová Sparta před extraligovým derby proti Slavii uvedla dalších šest bývalých hráčů do Klubu Legend HCS. K dosavadním 19 vyvoleným osobnostem přibyli Tomáš Jelínek, Stanislav Hajdušek a Rudolf Šindelář, in memoriam pak také Miloslav Charouzd, Karel Koželuh a Václav Roziňák. Padesátiletý Jelínek už hokej kvůli zraněnému koleni nehraje ani za "staré pány", a tak někdejší reprezentační útočník zápasy pouze sleduje a fandí synovi, který hraje za konkurenční Slavii.

Zleva: Stanislav Hajdušek, Rudolf Šindelář a Tomáš Jelínek
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Nečekal jsem to, protože u nás se hodně zapomíná. Navíc v Česku není zvykem legendy oceňovat. Sparta to zavedla jako jediný klub u nás a je to od ní hezké," řekl Jelínek před slavnostním ceremoniálem.

V dresu s velkým "S" na prsou odehrál deset sezon a téměř 400 utkání, jeden rok byl kapitánem týmu. V paměti má stále svůj premiérový start v lize v sezoně 1979/80, kdy jako šestnáctiletý nastoupil proti Kladnu. "Chtěl jsem vyrukovat na Milana Nového. Jenže ten uhnul a já se rozflákal o mantinel," smál se Jelínek.

Na dobu strávenou ve Spartě vzpomíná rád. Nejvíce si vybavuje duely s tradičními rivaly Kladnem nebo Jihlavou. "To chodily plné baráky. S tou dnešní atmosférou, kdy přijde pět šest tisíc lidí, se to nedá srovnávat," řekl člen Klubu hokejových střelců.

S pražským celkem nikdy ligu nevyhrál, patřil ale k oporám československého národního týmu, který v 90. letech sbíral bronzové medaile ze světových šampionátů a olympijských her v Albertville 1992.

Po skončení kariéry, která ho zavedla také do NHL, Finska či Švýcarska, byl osm let skautem Calgary Flames. Před šesti lety tuhle práci ale opustil a momentálně se věnuje správcovství sportovního areálu v Praze Na Františku. "Je tam i ledová plocha, takže u ledu jsem vlastně zůstal," řekl.

Šindelář: V roce 1962 vlajkonoši zastavovali dopravu

Ocenění si přímo na ledové ploše při slavnostním ceremoniálu vychutnali také Stanislav Hajdušek s Rudolfem Šindelářem. "Hrát ve Spartě je čest pro každého kluka a já jako kluk z Kopřivnice jsem si toho hrozně vážil," uvedl Hajdušek, jenž rád vzpomíná na příchod do Sparty, kdy v kabině narazil na Jiřího Holečka či Jaroslava Šímu.

Přijetí do Klubu Legend bere Hajdušek jako velkou čest. "Odehrát deset sezon a více než 400 utkání, to je kus života, který nijak nenahradíte. A pokud jste odvedl dobře svoji práci, pak jde o ocenění, které je pro nás, hokejisty v tomto věku, velmi významné," uvedl Hajdušek.

"Moc mě to těší a jsem rád, že si na mě Sparta vzpomněla. Je čest dočkat se takového ocenění, protože člověk tady přece jen něco odehrál a je to určitě velice příjemný pocit," řekl Šindelář. Ve vzpomínkách mu utkvěl rok 1962. "Tehdy jsme tady začínali, byly vyprodané stadiony a vlajkonoši zastavovali dopravu v Praze, když šli na Václavské náměstí," připomněl bývalý útočník.

Klub Legend, jenž Sparta založila před rokem, nyní čítá 25 hráčů nebo trenérů. Kromě šesti nově uvedených osobností jde o Jiřího Hanzla, Josefa Malečka, Františka Tikala, Vladimíra Zábrodského, Karla Guta, Luďka Bukače, Jana 'Gustu' Havla, Jiřího Holečka, Jiřího Kochtu, Jaroslava Šímu, Miroslava Kuneše, Pavla Wohla, Josefa Horešovského, Pavla Richtra, Františka Výborného, Jiřího Hrdinu, Petra Břízu, Richarda Žemličku a Jiřího Zelenku. Na podzim Sparta plánuje jeho další rozšíření.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články