Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta v souboji prvního s druhým porazila Plzeň

Praha – Hlavním tahákem 40. kola hokejové extraligy byl souboj první Sparty a druhé Plzně. Pražané nakonec zvítězili ve vyrovnaném zápase až po trestných stříleních. Předposlední Mladá Boleslav dokázala překvapivě jednoznačně udolat České Budějovice. Mistr z Třince v prvním zápase trenéra Tlačila na lavičce Třineckých porazil v utkání chudém na branky liberecké Bílé Tygry.

Sparta slaví vítězství na Plzní
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Sparta Praha - Plzeň 4:3 SN
Hokejisté pražské Sparty zvítězili ve šlágru kola nad Plzní 4:3 po samostatných nájezdech a v čele tabulky unikli druhým Indiánům na rozdíl dvou bodů. Svěřenci trenéra Josefa Jandače také ukončili dvanáct zápasů trvající vítěznou sérii Plzně, která ale i poosmnácté v řadě bodovala. V desáté sérii duel rozhodl svým třetím úspěšným nájezdem Petr Tenkrát.

Už v páté minutě se Sparta radovala z vedení, když Forman objel branku a u levé tyče překvapil gólmana Svobodu. V desáté minutě předvedli parádní kombinaci Kovář s Dudou, který svou 22. trefou v sezoně vyrovnal. Indiáni pak byli nebezpečnější, ale na Pöpperleho nevyzráli. Na druhé straně neuspěl Yorick Treille, ale v 18. minutě jeho bratr Sacha uvolnil Formana, který svou druhou brankou večera a celkově pátou v tomto ročníku vrátil lídrovi vedení.

Ve 29. minutě nabil na levý kruh Kovář Kaberlemu, jenž bombou k levé tyči smazal ztrátu. Ale odpověď Sparty byla blesková. Za 21 vteřin Broš našel zpoza branky Ivana Rachůnka, jehož přihrávku tečoval nekrytý Sacha Treille.

Na začátku závěrečné části hrála Sparta téměř čtyř minuty v oslabení, z toho i šest sekund ve třech proti pěti, protože Foster i Pacovský vyhodili puk do hlediště. Mohla ale přitom zvýšit náskok, když po zaváhání Kaberleho unikl Ivan Rachůnek, ale blafák zakončil mimo. V 54. minutě šel znovu za vyhození puku pykat Sacha Treille, v početní výhodě fauloval Philipp unikajícího Pletku, který z trestného střílení srovnal na 3:3. Prodloužení o vítězi nerozhodlo a zápas rozuzlil až 20. nájezd, který proměnil Tenkrát.

HC Sparta Praha - HC Plzeň 1929 4:3 SN (2:1, 1:1, 0:1 - 0:0) Branky a nahrávky: 5. Forman (Lapšanský), 18. Forman (S. Treille), 30. S. Treille (I. Rachůnek, Broš), rozhodující sam. nájezd Tenkrát - 10. Duda (Jan Kovář), 29. Kaberle (Jan Kovář, Petruška), 54. Pletka z trestného střílení. Rozhodčí: Hradil, Trombík - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 9:7, navíc Philipp (Sparta) 10 min. Bez využití. Diváci: 7727.

Patrik Martinec (Sparta): "Byl to zápas, kterému nechybělo vůbec nic. Padaly pěkné branky, byly tam tvrdé střety a i pár takových vyhecovanějších soubojů. Také vynikající gólmani a slušná divácká kulisa. Může litovat jen ten, kdo dneska nepřišel. Myslím si, že Petr Tenkrát šel letos poprvé na penaltu. Chodili jiní kluci, tak příště asi zase půjde on."

Milan Razým (Plzeň): "Viděli jsme dneska výborné utkání. Oba týmy potvrdily, proč jsou na čele extraligy. Byl to hokej se vším všudy, nakonec při nájezdech i s videem. Zápas skončil v normální hrací době zaslouženou remízou a měl velmi krásné penaltové vyvrcholení. Hrálo se před výbornou diváckou kulisou. Byl to pěkný hokejový večer."

Třinec - Liberec 1:0
Hokejisté Třince v premiéře pod novým trenérem Jan Tlačilem porazili Liberec 1:0 a po dlouhých šesti týdnech si na domácím ledě připsali vítězství v normálním čase. O nejtěsnější výhře mistra rozhodl už v sedmé minutě využitou přesilovkou Václav Varaďa, pro nějž to byl po dlouhém zranění první gól v sezoně.

Po hektickém dni, přesunech na lavičce i bez protřelého útočníka Kohna, kterého klub nabídl dalším celkům k dispozici, Třinec nevybočil ze stereotypu posledních utkání. Doma začal tradičně: aktivněji i velkou nevyužitou šancí, když Hořava hned ve druhé minutě z brankoviště trestuhodně přestřelil. Co Ocelářům poslední dobou nešlo, přesilovky, dnes zafungovalo hned na první pokus. Varaďa stál v sedmé minutě na správném místě před libereckou brankou a odražený puk dorazil pohotově za Pincova záda.

Lehkost hokejových mistrů se však ani poté nedostavila. Liberec držel krok, přelévala se hra i příležitosti. Otevřená partie byla dlouho na vážkách. Bárta ve 26. minutě zazvonil na třineckou tyčku, na druhé straně po liberecké chybě jeli v oslabení sami na Pince Zíb s Květoněm, který však situaci volající po druhém gólu totálně zazdil špatnou přihrávkou. Do konce utkání už tak další gól nepadl.

HC Oceláři Třinec - Bílí Tygři Liberec 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)Branka a nahrávky: 7. Varaďa (Orsava, Bonk). Rozhodčí: Minář, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:0. Diváci: 2507.

Jan Tlačil (Třinec): "Musím poděkovat hráčům. Nebylo to pro ně jednoduché, měli jsme minimum času na přípravu. Chtěli jsme, aby hráči šli aktivně do utkání a to se dařilo. Měli jsme šance, díky přesilovce jsme se dostali do vedení. Druhá třetina nebyla dobrá, hořeli jsme ve středním pásmu. Měli jsme využít přesilovku pět na tři, ale ta nervozita pod dojmem toho,že musíme vyhrát, byla velká a hráči neměli klid na koncovku. Ale celý tým to přesto zvládl bravurně."

Filip Pešán (Liberec): "Odehráli jsme dnes jiné utkání než v Plzni, vycházeli jsme z defenzívy. Třinec je silný v útoku, měl pár šancí, přesto jsme odevzdali slušný výkon. Když ale nedáme gól, nedá se bodovat. Škoda, že nám to tam v závěru nespadlo. Měli jsme nějakých čtyři, pět šancí a mohli jsme určitě remizovat."

Mladá Boleslav - České Budějovice 3:0
Hokejisté Mladé Boleslavi překvapivě porazili čtvrté České Budějovice 3:0 a poprvé v sezoně tak proti Jihočechům bodovali. Středočeský klub, v jehož brance udržel premiérové čisté konto Michal Valent, se odpoutal od posledních Karlových Varů na rozdíl čtyř bodů. Úvodních deset minut zápasu přitom patřilo hostům, kteří domácí tým přehrávali. Gólově ale svůj tlak vyjádřit nedokázali. V cestě jim stál domácí gólman Valent, nebo jejich muška byla nepřesná.

Postupem času domácí dokázali hru vyrovnat a když jim soupeř dal svými vyloučeními možnost přesilových her, nepohrdli Boleslavští nabídnutou šancí a nakonec šli do vedení. Hosté udávali tempo hry, ale v zakončení byli bezzubí. Stejně jako v první dvacetiminutovce si i v druhé části nakonec radosti ze vstřelené branky dočkalo domácí mužstvo. Stačila mu k tomu jedna přesilová hra, kterou dokázali Boleslavští 16 vteřin před vypršením využít.

Třetí dějství začali hosté fatální chybou v rozehrávce, kterou využil domácí útočník Tomas k tříbrankovému vedení. Jihočeši si tak ve čtvrtém zápase na kluzištích soupeřů za sebou připsali třetí porážku.

BK Mladá Boleslav - HC Mountfield České Budějovice 3:0 (1:0, 1:0, 1:0) Branky a nahrávky: 17. Bahenský (Žabka), 35. Balaštík (Hay, Čutta), 41. Tomas (Nouza). Rozhodčí: Husička, Souček - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:5, navíc Žabka (M. Boleslav) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 3210.

Petr Novák (Mladá Boleslav): "Přistoupili jsme k zápasu zodpovědně, protože jsme věděli o ofenzivní síle soupeře. Výsledek utkání ovlivnilo naše dobře ubráněné dvojnásobné oslabení a využité dvě přesilové hry, což u nás není obvyklé. Náš bojovný výkon také podpořil velmi dobrý výkon gólmana Valenta."

Milan Kupka (České Budějovice): "Domácímu týmu dnes k vítězství stačil bojovný výkon. My jsme nebyli vpředu dostatečně nebezpeční."

Litvínov - Karlovy Vary 4:1
Litvínov zvítězil ve 40. kole extraligy nad posledními Karlovy Vary 4:1 a po pětizápasovém čekání se dočkal tříbodové výhry. Na úspěchu Vervy v podkrušnohorském derby se dvěma góly podílel kapitán Martin Ručinský. Západočeši, na jejichž střídačce stál ještě nedávno litvínovský kouč Vladimír Kýhos, prohráli počtvrté za sebou.

Litvínov se dočkal gólu ve 13. minutě, kdy Ručinský bekhendem se štěstím otevřel skóre. Domácí se však z vedení radovali pouhé tři minuty, poté z dorážky vyrovnal Kumstát.

Hosté byli aktivnější, ale své šance neproměnili. A tak si ve 33. minutě vzal ve středním pásmu puk litvínovský Gerhát, vlétl do útočného pásma a propálil Mensatora. Domácí svůj náskok pojistili o tři minuty později, kdy Hanzl vypálil z levého křídla a Mensator předvedl nepříliš spolehlivý zákrok.Třetí třetina nepřinesla příliš pohledný hokej. Účet zápasu tak při power play hostů uzavřel Ručinský.

HC Verva Litvínov - HC Energie Karlovy Vary 4:1 (1:1, 2:0, 1:0) Branky a nahrávky: 13. Ručinský (Hujsa, Jareš), 33. Gerhát (Kubinčák), 36. Hanzl (Kubát), 59. Ručinský (Černý) - 15. Kumstát (Skladaný, Pech). Rozhodčí: Mikula, Polák - Bláha, Kostka. Vyloučení: 5:7, navíc Mocek (K. Vary) 10 min. Bez využití. Diváci: 4355.

Jiří Šlégr (Litvínov): "Nezačali jsme ideálně, ale podržel nás brankář Volke. Opřeli jsme se o jeho výkon. Do půlky zápasu jsme si moc neuvědomovali, že musíme bránit. Naštěstí jsme dali góly a vedení udrželi. Bylo to vítězství za šest bodů. Musíme na to ale navázat v příštím zápase."

Martin Pešout (Karlovy Vary): "Do utkání jsme vstoupili dobře. Do půlky zápasu jsme byli domácím vyrovnaným soupeřem. Po zápase jsme počítali šance a měli jsme devět tutových příležitostí. To si myslím, že rozhodlo. V těch chvílích Volke domácí podržel. Po dvou rychlých gólech ve druhé třetině si to domácí už pohlídali a vyhráli."

Kladno - Kometa Brno 3:2
Hokejisté Kladna porazili v souboji dvou aspirantů na postup do předkola play off extraligy Kometu Brno 3:2 a udrželi se na devátém místě tabulky. Kometa je jedenáctá. Vyrovnaný souboj rozhodl gól Jiřího Bicka v 51. minutě.

První třetina byla oboustranně velice opatrná a gól nepadl ani na jedné straně. První branka v zápasu byla dost kuriózní. V hledišti jeden z fanoušků zapískal, Brňané přestali hrát a Hovorka měl snadnou roli. Marné byly protesty Moravanů. Rozhozený tým hostů o 43 vteřin později inkasoval podruhé, když se prosadil Kafka. Kometa dokázala snížit z trestného střílení. Hosté ožili a Kometa se nakonec dočkala vyrovnání. Pouhých osm vteřin před druhou sirénou se po sérii chyb v kladenské obraně přehnal kolem Piskáčka Holec a přesnou ranou do pravé šibenice srovnal na 2:2.

Blesk z čistého nebe přišel v 51. minutě. Hostující Bičánek zbytečně otálel s pukem za svojí brankou, ten mu vypíchl Patera a přesnou nahrávkou našel před Trvajovou svatyní volného Bicka, který svým jedenáctým gólem v sezóně rozhodl zápas.

Rytíři Kladno - HC Kometa Brno 3:2 (0:0, 2:2, 1:0) Branky a nahrávky: 22. Hovorka, 23. Kafka (Valský, Lukáč), 51. Bicek (Patera, Kuchler) - 27. Erat z trest. střílení, 40. Holec (Petrovický, Kováčik). Rozhodčí: Šindler, Kalivoda - Rozlílek, Horinek. Vyloučení: 5:6, navíc M. Látal (Kladno) 10 min. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 2136.

Petr Tatíček (Kladno): "Úvodní část hry byla spíše o bojovnosti. Sice jsme se poté ve druhé třetině lehce dostali do dvoubrankového vedení, které jsme ovšem stejně lehce ztratili. Naštěstí v poslední části chybu "vyrobili" hosté a my jsme se dočkali nesmírně cenného a důležitého vítězství."

Zdeněk Venera (Brno): "Viděli jsme vyrovnaný zápas. Obě mužstva si byla vědoma nesmírné důležitosti zápasu. Na jednu stranu jsme byli rádi, že jsme dokázali zareagovat na dvoubrankové vedení domácích, ale bohužel jediná zbytečná chyba v poslední třetině nás připravila o případný bodový zisk. Co se týká prvního gólu domácích, někdo z fanoušků zapískal a naši hráči přestali hrát

Slavia Praha - Zlín 2:1 PP
Slavia udolala zlínský tým 2:1 v prodloužení. Čtvrtou výhru z posledních pěti utkání zajistil Pražanům gól zadáka Jakuba Šulce v čase 62:26. Krátce předtím neproměnil Michal Vondrka trestné střílení. Zlín naproti tomu prohrál šest z posledních sedmi zápasů.

První třetina nabídla pravou hokejovou nudu a byla především urputným bojem bez šancí. Druhá dvacetiminutovka se nesla co do hokejové krásy v podobném duchu, ale nabídla alespoň o něco více vzruchu, o což se i první změnou skóre postaral Důras, když úspěšně zakončil přečíslení tří na jednoho. Na konci 32. minuty Slavia srovnala, když se vydal na zteč kapitán Kadlec a výbornou Hertlovu přihrávku uklidil mezi Horčičkovy betony.

Ve třetím dějství byla aktivnějším mužstvem Slavia a Micka ve 47. minutě dokonce rozjásal její fanoušky, ale jen na okamžik, neboť pálil do boční sítě, takže potřetí v sezoně duel mezi oběma soky pokračoval do prodloužení. V něm po 46 vteřinách zahákoval Galvas unikajícího Vondrku, jehož úmysl při nařízeném trestném střílení však Horčička velmi snadno přečetl. Slavia ale nemusela smutnit dlouho, neboť o chvilku později zacílil přesně Šulc.

HC Slavia Praha - PSG Zlín 2:1 v prodl. (0:0, 1:1, 0:0 - 1:0) Branky a nahrávky: 32. Kadlec (T. Hertl, Krenželok), 63. Šulc (Pospíšil) - 24. Důras (Leška, Kubiš). Rozhodčí: A. Jeřábek, Fraňo - Bejček, Charvát. Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 2763.

Vladimír Růžička st. (Slavia): "Bylo to hodně upracované utkání. Věděli jsme, že hosté velice dobře brání a měli jsme trošku strach z toho, aby nám neodjížděli. Zlín je v obracení hry do rychlých protiútoků velmi silný a pár jich tam bylo hodně nebezpečných. My jsme si ve druhé třetině vytvořili tlak, ale málo se cpeme do branky, hráči jsou za ní nebo na mantinelu. Velice dobře chytali oba brankáři, Furch podal opět vynikající výkon. V prodloužení to je o štěstí a šťastnější jsme byli my."

Rostislav Vlach (Zlín): "Myslím, že to bylo vyrovnané utkání, hodně upracované. Padlo málo gólů a bylo vidět, že šlo o hodně. Dopadlo to se šťastnějším koncem pro Slavii."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy