Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sparta už nechce Tona, s nejlepším střelcem klubové historie odejde i Sičák

Praha - Kanonýr Petr Ton končí po jedenácti letech v hokejové Spartě. Vedení Pražanů se rozhodlo, že čtyřicetileté hvězdě nenabídne novou smlouvu, přestože Ton byl v uplynulém ročníku nejlepším kanonýrem a vyhrál i kanadské bodování základní části extraligy.

Petr Ton
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Spartě byl Ton věrný od roku 2003, kdy přišel z nejvyšší finské soutěže. "Byly to krásné roky a jsem moc rád, že jsem mohl Spartě pomoci ke dvěma titulům. Strávil jsem tady prakticky půl hokejové kariéry a vždycky budu na Spartu vzpomínat v tom nejlepším. Tomuhle klubu jsem za hodně vděčný a věřím, že dokáží vybojovat titul i beze mě," prohlásil nejlepší střelec a nejproduktivnější hráč klubové historie.

Spolu s agentem absolvovali jednání s klubem, který zastupovali trenér Josef Jandač a sportovní manažer Patrik Martinec. "Měli jsme společnou debatu, kde jsme si vše korektně vysvětlili. Petrovi za všechno, co pro Spartu udělal, děkujeme. Dohodli jsme ale na tom, že již chceme jít při stavbě týmu jinou cestou," vysvětlil Martinec.

Je nám líto, video expirovalo.
Ton končí ve Spartě

Končí i Sičák

Připouští, že svou roli sehrála i snaha ušetřit finanční prostředky, kvůli níž se klub v pondělí vzdal rovněž služeb beka Vladimíra Sičáka. "Rozhodli jsme se tak i vzhledem k nutnosti snížení rozpočtu na hráčský kádr A-týmu," doplnil Martinec.

Ton se však zařadil ke klubovým ikonám a lze očekávat bouřlivé reakce ze strany sparťanských fanoušků. "Spojení Petra Tona se Spartou bylo jedenáct let pevným poutem. Podobné chvíle jsou vždy velice citlivé a velmi těžké pro obě strany," připustil předseda představenstva klubu Petr Bříza, který s Tonem v jednom dresu bojoval i na ledě.

Jandač: Roli musí převzít mladší

Podle kouče Jandače, který letos dovedl tým k bronzu, což ale bylo vzhledem k ambicím zklamání, však musela tato situace dříve či později nastat. "Je to logický krok ve vývoji každého mužstva," uvedl Jandač. "Za tři roky mého působení u týmu měl Petr bodově vynikající sezony a patřil k hráčům, kteří se starali o produktivitu. Teď tuto roli musejí převzít mladší a stát se novými lídry mužstva," prohlásil Jandač.

Ton zaznamenal v minulé sezoně 67 bodů v 50 zápasech za 35 gólů a 32 asistencí. Produktivní byl i v play-off, v němž přidal z 12 utkání stejný počet bodů díky pěti trefám a sedmi nahrávkám. Pro závěr sedmého semifinále s Brnem ale neměl Jandačovu důvěru a končil na střídačce, přičemž mnozí mu měli za zlé i to, že se zřekl odpovědnosti v nájezdech pátého utkání, ačkoliv sóla na gólmany soupeřů jsou jeho doménou. Ton nejel a Sparta prohrála. Sám zpětně přiznal, že udělal špatné rozhodnutí.

Jeho další kroky by mohly vést zpět na sever Evropy. "Je to jedna z možností, ale určitě by mě zajímalo prostředí, kde jsem mimo Spartu působil nejvíc, tedy Finsko," uvedl Ton na slavnostním večeru extraligy minulý týden, kde byl oceněn zároveň i jako Hokejista sezony.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články