Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sparta slavila před zápasem i po něm

Praha – Sparta v 17. kole extraligy s přehledem porazila doma Pardubice 4:1. Důvodů k oslavám měli ale sparťanští hráči více. Už před zápasem proběhl slavnostní ceremoniál na počest klíčových hráčů Sparty – kapitána Michala Broše, Petra Tona a Jana Hanzlíka –, kteří dosáhli úctyhodných milníků v počtu odehraných zápasů. V případě Tona, který v samotném zápase otevřel skóre, se slavil i počet bodů a vstřelených branek v dresu Sparty.

Petr Ton skóruje proti Pardubicím
zdroj: ČTK

V holešovické Tesla aréně panovala před zápasem s Pardubicemi slavnostní nálada. Klub gratuloval svému kapitánovi Michalu Brošovi a střelci Petru Tonovi k sedmi stům odehraných zápasů v české extralize a obránci Janu Hanzlíkovi ke stům šesti. Michal Broš navíc brzy dosáhne na metu pěti set zápasů v dresu Sparty. "Abych řekl pravdu, tak jsem si před dvanácti lety, když jsem do Sparty přicházel, neuměl představit, že tu odehraji tolik zápasů. Přiznám se, že si toho cením více než té sedmistovky. Je úžasné tolikrát obléct dres jednoho klubu, ještě k tomu, když se jedná o klub, jakým je Sparta," svěřil se Broš.

Petr Ton, v aktuálním ročníku extraligy nejproduktivnější hráč Sparty, byl klubem navíc oceněn za pokoření hranice 400 kanadských bodů a 200 gólů v dresu Sparty. Svou výkonnost potvrdil Ton i proti Pardubicím a už první třetině vsítil vedoucí gól Sparty v zápase. Jak jinak než ze samostatného útoku, kdy svou oblíbenou kličkou do bekhendu nedal gólmanovi Pardubic Růžičkovi šanci a zakončoval do zcela odkryté branky.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta Praha - Pardubice

"Už jsem k tomu blafáku mluvil několikrát. Špatně se to chytá při trestném střílení. Když se to dobře provede, brankář to má těžké, musí si k té tyčce vyloženě stoupnout, nevyjet a donutit toho útočníka, aby udělal něco jiného a změnil to. V tom utkání je to ale opravdu mnohdy improvizace a člověk pak asi využije, co má zažité. Je to rozhodnutí zlomku vteřin," rozpovídal se Ton.

Rozjetá Sparta vyhrála první třetinu 3:0 a i díky brankáři Martinu Falterovi, který nastoupil od začátku utkání poprvé v sezoně, vedení udržela. Potvrdila tak, že v tomto ročníku jsou Pardubice jejím oblíbeným soupeřem. Ve čtvrtém kole proti tomuto soupeři dosáhla Sparta svého prvního a v dosavadním ročníku i nejvyššího vítězství 1:6.

Petr Ton má po zápase na svém kontě už 206 vstřelených branek v dresu Sparty, přičemž historicky nejlepší střelec klubu Jiří Zelenka dosáhl na gólů 254. Na čtvrtého Vladimíra Zábrodského ale Ton ztrácí jen osmnáct branek. "Na to první místo to v této sezoně asi nepůjde, ale třeba těch 228 gólů by se třeba dalo," přiznal Ton, že ho zápis do historie láká. "Člověk musí především vydržet zdravý a těžko přehlížet můj věk. A pak musí mít také tým zájem, protože mi po sezoně končí smlouva," podotkl osmatřicetiletý Ton. "Při bilancování kariéry ale pak určitě potěší, kdyby se člověk přiblížil k takovým velikánům," doplnil Ton. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články