Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Sparta rozhodla při power-play Budějovic, skóre uzavřel brankář Machovský

Čtyřmi góly v poslední třetině rozhodli hráči Sparty zápas s Českými Budějovicemi v dohrávaném utkání prvního kola letního hokejového poháru. Pražané dvakrát prohrávali, ale v 56. minutě otočili výsledek během 41 sekund útočníci Andrej Kudrna a Jan Buchtele. Výsledek Sparta pojistila ještě v závěru v oslabení při power-play soupeře brankami beka Tomáše Pavelky a dokonce gólmana Matěje Machovského.

Roman Horák ze Sparty před brankářem Budějovic Markem Čiliakem
zdroj: ČT autor: Roman Vondrouš

Pro extraligového nováčka to byl vůbec první test před novou sezonou. Z minulého týdne si musel odložit právě duel na Spartě i souboj doma s Kladnem, protože se až v pátek vrátil k tréninku na ledě po dvoutýdenní karanténě. Přípravu museli svěřenci trenéra Václava Prospala přerušit v pátek 24. července poté, co měl jeden z členů mužstva pozitivní test na covid-19. Takové případy byly nakonec v kádru Motoru tři.

Bezbrankový stav trval do 24. minuty, kdy po střele Martina Beránka uspěl z dorážky devatenáctiletý útočník Matouš Hrubec, jehož bratr Šimon chytá v Kontinentální lize za čínský Kunlun. Sparta se dočkala vyrovnání v čase 37:13, kdy po přihrávce Lukáše Rouska překonal Marka Čiliaka do levého horního roku kanonýr Michal Řepík.

Ve 46. minutě ale při vyloučení Lukáše Pecha prostřelil Machovského z levého kruhu Vít Jonák a získal Motoru znovu vedení. Necelých pět minut před koncem pokořil také z levého kruhu Čiliaka Kudrna a vzápětí rozhodl po Pechově přihrávce zpoza branky mezi kruhy nepokrytý Buchtele. Při power-play při pobytu Buchteleho na trestné lavice se ještě zapsali mezi střelce Pavelka a 13 sekund před koncem také Machovský.

"Cítím se strašně. Bylo hrozné vedro a myslím, že to dneska všichni pocítili. Jsme rádi, že jsme to ukopali a ve třetí třetině otočili. Ten gól bych ani nepočítal, kdybych to aspoň plácnul o manťák... Byl to takový haluzák, ale člověk je rád. Není to každý den," komentoval svůj střelecký zápis gólman Sparty, který skóroval poprvé v kariéře.

S kapitánským céčkem nastoupil místo Řepíka Roman Horák. Letní posila ze švédského Växjö totiž hrála poprvé proti mateřským Českým Budějovicím.

"Bylo to jen kvůli tomu, že jsme hráli proti Budějovicím. Jsem rád, že jsem to céčko dostal. Je to pocta. Samozřejmě je to pro mě velmi speciální. V Českých Budějovicích jsem vyrostl, znám tam spoustu kluků, takže zápas, k tomu ještě první v sezoně po zhruba pěti měsících, byl opravdu speciální. Jsem rád, že jsme to dovedli do vítězného konce," prohlásil Horák.

Nijak jej nemrzelo, že v duelu nebodoval. "Abych pravdu řekl, tak já se teď hlavně soustředím na to, abych zápas udýchal. Je to začátek. Samozřejmě bych chtěl vždycky dát gól, ale dneska se to nepovedlo. Hlavně že jsme vyhráli. Takhle musíme ty návyky do hry dostat, abychom byli připravení na sezonu," prohlásil Horák.

Ocenil výkon gólmana Matěje Machovského. "A už má víc gólů než já. Takže teď se stydím," smál se Horák.

Dohrávka 1. kolo hokejového Poháru Generali České pojišťovny:

Skupina A:

HC Sparta Praha - ČEZ Motor České Budějovice 5:2 (0:0, 1:1, 4:1)

Branky a nahrávky: 38. Řepík (Rousek), 56. A. Kudrna (T. Pavelka, M. Sukeľ), 56. Buchtele (Pech, Zikmund), 60. T. Pavelka, 60. Machovský - 24. Hrubec (M. Beránek), 46. Jonák (Venkrbec, Holec). Rozhodčí: Úlehla, Veselý - Kis, Šimánek. Vyloučení: 4:4, navíc Karabáček (České Budějovice) 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 1523.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články