Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Sparta prohrála ve Vítkovicích, Slavia uspěla v Třinci

Ostrava – Hattrick Romana Szturce pomohl Vítkovicím v letošní sezoně k prvnímu vítězství nad Spartou, vicemistr vyhrál ve 45. kole hokejové extraligy 3:2 po nájezdech. Pražané i přes penaltový nezdar bodovali podesáté v řadě. Slávisté vyhráli na ledě Třince 4:1 a úřadujícího mistra tak porazili potřetí za sebou, ve Werk areně však poprvé od března 2008. Zlín porazil doma Litvínov a výhrou 3:0 se vrátil do boje o "šestku", zatímco Litvínov si zkomplikoval boj o postup do předkola. Pardubice vyhrály na ledě Českých Budějovic 4:1 a proti Jihočechům tak uspěly posedmé za sebou. Hokejisté Karlových Varů porazili Plzeň 3:2 a od poslední Mladé Boleslavi se odpoutali na tři body. Hattrick útočníka Jaroslava Kudrny a tři asistence Petra Nedvěda zajistil Liberci v Brně vítězství nad Kometou 4:3.

Sparta se v první třetině ve Vítkovicích chovala jako doma a brzy se dočkala i gólu, když Lapšanský po samostatném nájezdu procedil puk mezi Málkovými betony. Z domácích byl cítit respekt a druhý gól měl na hokejce Sacha Treille, ale Málek špičkou betonu jeho průnik středem vytěsnil. I když se hrálo hlavně v domácím pásmu, nakonec třetina neměla vítěze. Tlak Sparty ukončil Szturc, který po Malíkově nahození přes obtíže zavěsil. Jenže hned ve 45. sekundě druhé třetiny ujel v oslabení Ton nadvakrát zasunul kotouč za Málka.

Hosté mohli jít rychle do dvougólového trháku, příležitost Sachy Treilleho však zmařil Málek. Přesto se Vítkovicím ve druhém dějství podařilo srovnat krok, Ondrušek narýsoval parádní kolmici na Szturce, který prostřelil Pöpperleho. Vítkovice byly v závěru lepší, Szturc mohl šest minut před koncem rozhodnout, ale hattrick mu překazil Pöpperle. Vítkovice tlačily i v prodloužení, na střely vyhrály 5:0, ale rozhodly až nájezdy. Hrdinou se stal Szturc, který proměnil ten poslední a zaznamenal hattrick.

Sestřih a ohlasy

Vítkovice Steel - Sparta Praha 3:2 po nájezdech (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Szturc (Malík, Šedivý), 39. Szturc (Ondrušek), rozhodující nájezd Szturc - 3. Lapšanský (Jánský), 21. Ton. Rozhodčí: Fraňo, Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 2:3. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 5153.

Třinec byl v úvodní třetině střelecky aktivnější, ale brankář Slavie Furch zlikvidoval střelu Zíba v přesilovce i následné dorážky. Naopak na druhé straně našel Alinč zpoza branky mezi kruhy Krenželoka, který vymetl horní růžek. Na pomezí třetin přežili Pražané čtyřminutové oslabení a sami pak udeřili podruhé, Micka s pomocí tyče zakončil rychlý kontr. A s domácími mohlo být ještě hůře, Jelínek však po Duškově přihrávce v pádu netrefil prázdnou branku.

V další přesilovce už se ale Oceláři dočkali, nahození obránce Kloučka od hrazení propadlo Furchovi za záda. Následně odmítl vyrovnání Bonk a domácí za to zaplatili. Alinč i Růžička ještě na Hamerníka nevyzráli, nehlídaný Vondra těsně před druhou sirénou už ano. Oceláři mohli zkraje třetího dějství snížit, ale bekhendový blafák Peterka pokryl betonem Furch. Slávisté se už soustředili na defenzivu, Třinec měl místy až drtivý tlak, ale nedokázal proměnit ani vyložené šance. Naopak Slavia pečetila vítězství při power play střelou Duška.

Sestřih a ohlasy

Oceláři Třinec - Slavia Praha 1:4 (0:1, 1:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 28. Klouček (D. Květoň, Peterek) - 12. Krenželok (Alinč, Krejčí), 25. Micka (V. Růžička ml., Dresler), 40. Vondrka (Kadlec), 59. Dušek (Vondrka). Rozhodčí: Hradil, Mikula - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:7, navíc Kadlec (Slavia) 10 minut. Využití: 1:0. Diváci: 2623.

Jako první prověřil pozornost brankáře domácí Ptáček, ale více ze hry měli v úvodu Pardubice. Gólman Českých Budějovic Kovář odolával jejich pokusům do deváté minuty, kdy po vyhraném buly otevřeli skóre díky spolupráci Koukala a obou Kolářů. Na druhé straně střelecké pokusy Květoně, Červeného, Langhammera i Gulaše však skončily neúspěšně. Další nebezpečnou akci vymyslel Kuchejda, jenž po objetí soupeřovy branky našel volného Mertla, ale puk z jeho hole schoval Růžička zázračně do lapačky.

V závěru druhé třetiny se ale Východočeši vymanili ze sevření domácích a po zmatku před Kovářem přidal druhý gól Kousal. Krátce po začátku třetí třetiny se navíc střelou švihem trefil za Kovářova záda Somík. Budějovický gólman poté zlikvidoval nájezd Radila s Nahodilem a zřejmě kvůli zdravotní indispozici uvolnil místo v brance Kantorovi. Hosté stříleli ze všech pozic, ale gólový recept našel až při vyloučení Kuchejdy pohotový Koukal. Čestný úspěch Jihočechů zaznamenal ve vlastním oslabení Šimánek.

Sestřih a ohlasy

HC České Budějovice - HC Pardubice 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 56. Šimánek - 9. Kolář I (Koukal, Kolář II), 38. Kousal (Markovič), 42. Somík (Nahodil), 54. Koukal (Starý, Píša). Rozhodčí: Pešina, R. Polák - Jindra, Kostka. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 4517.

Základ k výhře nad Litvínovem položil Zlín již v úvodních sedmi minutách, ve kterých si vypracoval dvoubrankový náskok díky trefám Ondráčka a Köhlera. Severočeši působili bezradně a Zlín v pohodě ubránil dvě oslabení v řadě po faulech Čajánka a Veselého. Druhá třetina pak příliš pěkných okamžiků nenabídla. Zlín držel náskok a Litvínov nebyl schopný na nepříznivý vývoj zápasu patřičně zareagovat. V ojedinělé akci přihrál Důras Zámorskému, jenž tvrdě vypálil do připraveného gólmana Fraňka.

Na začátku poslední třetiny nastřelil Důras tyčku. Na druhé straně Kubát otestoval pozornost brankáře Sedláčka. Po rychlém přečíslení se ke střele dostal Hamrlík, od modré čáry ale trefil pouze protihráče. Po polovině třetí části dostal Zlín soupeře pod tlak, domácím ale chybělo finální zakončení. Třetí gól přidal Zlín v přesilovce po vyloučení Jareše, v 55. minutě uzavřel skóre Důras. Brankář Jakub Sedláček potřetí v sezoně udržel čisté konto a moravský tým tak porazil severočeský celek počtvrté v sezoně.

Sestřih a ohlasy

PSG Zlín - HC Litvínov 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Ondráček (Roman Vlach), 7. Köhler (Leška, Hamrlík), 55. Důras (Galvas, Tesařík). Rozhodčí: D. Konc, Müllner (oba SR) - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Diváci: 3577.

Zápas v Karlových Varech začala velkým náporem Plzeň. Již ve 33. vteřině zůstal sám před Mensatorem útočník Kovář, ale domácí gólman si zapsal první úspěšný zákrok. Domácí se začali postupně osmělovat, gólovou příležitost Sýkorovi ještě plzeňský brankář vychytal, ale ve 13. minutě již byl krátký na střelu Kuběny. Poté ale vytáhl Svoboda fantastický zákrok, když skluzem zabránil Kumstátovi zvýšit. V prostředním dějství pokračovala urputná bitva bez výraznějších příležitostí, skórovat mohl domácí Sýkora, ale ve 35. minutě trefil jen tyč.

Závěrečná třetina spustila lavinu útočného hokeje. Po přihrávce Sýkory ujel ve 45. minutě Klíma a navýšil náskok Energie na dvě branky. Euforie domácích trvala jen minutu. Při signalizovaném vyloučení Karlovarských snižoval Pletka. A když Mocek trefil jen tyč a Zaťovič bekhendem přestřelil, gólově trestali opět hosté. Po vyhraném vhazování skončilo Kaberleho nahození za Mensatorovými zády. Prodloužení ale odmítl 75 vteřin před koncem základní hrací doby Koštál, který Dejovu přihrávku zužitkoval ve vítězný gól Energie.

Sestřih a ohlasy

Energie Karlovy Vary - Plzeň 1929 3:2 (1:0, 0:0, 2:2)

Branka a nahrávka: 13. Kuběna (Dej), 45. T. Klíma (T. Sýkora), 59. Košťál (Dej, Skuhravý) - 46. Pletka (Jan Kovář), 53. Kaberle (Jan Kovář). Rozhodčí: Hodek, Minář - Bejček, Charvát. Vyloučení: 6:8. Bez využití. Diváci: 4904.

Po oboustranně nervózním začátku uklidnil Brno Zohorna, který se protáhl okolo dvou zadáků Liberce a z úhlu našel volné místo u tyčky. Brňané zvýšili tlak a v přesilovce přidal Jakub Svoboda druhou branku. Bílí Tygři zareagovali větší agresivitou, Štich ale za šarvátku s Eratem dostal pouze pětiminutový trest. Podle jiného scénáře ale probíhala druhá třetina. Po Nedvědově přihrávce překvapil Trvaje střelou mezi chrániče Kudrna. Liberec převzal iniciativu a v přesilovce opět po akci Nedvěda střelecky pohotový Kudrna vyrovnal.

Brňané se pouze bránili, jen s obtížemi se dostávali do protiútoků a probrali se až v závěru druhé třetiny. Při přesilovce Žižkovu střelu Vošvrda jen vyrazil před domácího Holce, jenž střelou pod horní tyčku přidal třetí gól. Také v poslední třetině diktovali hokejisté Liberce tempo, po výrazném tlaku se také podařilo Kudrnovi v 52. minutě potřetí překonat Trvaje. Závěr zápasu se dohrával v hodně nervózní atmosféře. Brňané hráli křečovitě, po chybě v rozehrávce po sólu vstřelil tři minuty před koncem Urban vítěznou branku.

Sestřih a ohlasy

Kometa Brno - Bílí Tygři Liberec 3:4 (2:0, 1:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 9. H. Zohorna (Bičánek) 13. Jakub Svoboda (Kováčik, Němec), 38. Holec (Žižka, Erat) - 21. Kudrna (P. Nedvěd, Trončinský), 28. Kudrna (P. Nedvěd), 52. Kudrna (Trončinský, P. Nedvěd), 58. Urban. Rozhodčí: Hribik, Husička - Bryška, Jiří Novák. Vyloučení: 6:7, navíc Štich (Liberec) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 6705.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články