Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sparta Praha: Titul. A tentokrát už vážně!

Praha – Sparta v posledních letech nezažívá zrovna úspěšné období. Ambiciózní klub každý rok vyhlašuje atak nejvyšších příček, přesto se jí ve finální části sezony příliš nedaří. Titul Pražané získali naposledy před šesti lety, o dva roky později vybojovali extraligový bronz, od té doby ale přichází zklamání za zklamáním. Letošek to má změnit, říká se ve Spartě už drahnou dobu. Vyjde to v sezoně 2013/2014?

Před Spartou stojí na startu sezony jednoznačný úkol. Neopakovat loňský zcela tragický start do soutěže. Pražský tým si mezi 21. zářím a 14. říjnem připsal neuvěřitelných devět porážek v řadě a na podzim to s ním vypadalo poměrně bledě. Více dařit se začalo až v prosinci, v lednu pak Sparta předvedla pravý opak začátku sezony, a zvítězila dokonce jedenáctkrát v řadě. Hovořilo se o znovuobjeveném lesku holešovického týmu a před play-off začal panovat optimismus. Tým je psychicky zocelený, mohlo by to dopadnout dobře, neslo se hlavami fanoušků.

Jenže hned čtvrtfinále přineslo těžkého soupeře z Třince. První zápas na ledě Ocelářů Sparta prohrála jasně 0:4, ale po vítězství po nájezdech se série stěhovala za nerozhodnutého stavu do hlavního města. V domácím prostředí byl úkol jasný, vyhrát oba zápasy, leč hned ten první Pražané i přes vedení 2:0 nezvládli, druhý urvali opět po nájezdech. Série šla opět do Třince, a pokud chtěla Sparta do semifinále, musela získat ještě jeden zápas na hřišti soupeře. A to se jí nepovedlo, konec přišel už ve čtvrtfinále.

Příprava Sparty Praha:

Přípravné zápasy Sparty jasně ovlivňuje letní European Trophy. Díky ní se Pražané střetli s celou řadou zahraničních týmů, z extraligy potkali pouze chomutovské Piráty. Nad nimi zvítězili jasně 6:1, udolali bratislavský Slovan, finské JYP Jyväskylä i KalPa Kuopio. Nedařilo se naopak s Vídní, Linköpingem a HV 71. Ještě před startem European Trophy Sparta porazila Atlant Mytišči z ruské KHL. Dohromady si v dosavadních osmi zápasech připsala pomyslných 13 bodů se skóre 28:22.

Vedení se logicky rozhodlo k nemalým změnám. Skončili i hráči jako Petr Tenkrát, Jan Hanzlík a zejména dlouholetá opora a kapitán Michal Broš. Na druhou stranu bude mít trenér Josef Jandač k ruce několik zvučných posil. Vrátil se brankář Tomáš Pöpperle, hodně si budou Pražané slibovat například od obránce Jana Švrčka, vítkovického střelce Lukáše Klimka nebo exkarlovarské dvojice Petr Kumstát - Lukáš Pech. Největší posilou ale má být reprezentant Tomáš Rolinek, který se nedohodl v Pardubicích a má být novým týmovým tahounem.

K posilám je pak třeba připočíst už tak kvalitní loňskou kostru týmu. V obraně zůstali Petr Gřegořek, Radek Philipp nebo Karel Pilař, góly se budou nadále očekávat od Zdeňka Bahenského, Jaroslava Hlinky, Dominika Pacovského a samozřejmě Petra Tona, který se bude v rudém dresu s "S" na prsou prohánět již jedenáctou sezonu v řadě.

Soudě dle jmen by Sparta měla mířit vysoko. S takovýmto kádrem a zázemím se těžko dají nevyhlašovat nejvyšší cíle. Jenže to tu už bylo tolikrát. Holešovičtí neaspirují na překvapení sezony, úspěch se od nich očekává a nároky na ně kladené jsou opravdu vysoké. Jak bylo vidět v posledních letech, ambice a očekávání dokážou řádně svazovat nohy a křehčit hokejky. Ovšem letos už by to Spartě mělo vyjít. Dávat si nižší cíl než první místo by bylo ostudou.

Tip na umístění po základní části: 1. místo

Je nám líto, video expirovalo.
Sparťané na tiskovce představili plány na sezonu
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články