Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta posílila o Staňu, Zámorský opouští Zlín

Praha - První potvrzenou posilou hokejistů pražské Sparty je slovenský gólman Rastislav Staňa. Na pozici týmové jedničky má nahradit Tomáše Pöpperleho, jenž se z hostování v bronzovém celku poslední extraligové sezony vrací do Lva Praha, týmu Kontinentální ligy. Změny hlásí i Zlín, který opouští reprezentační obránce Petr Zámorský. Do týmu hokejového mistra se naopak vrací bek Tomáš Žižka a útočník Roman Vlach.

Rostislav Staňa
zdroj: ČTK autor: Stanislav Peška

"Sparta je v hokejovém světě pojem, má bohatou historii a výborný tým s vysokými ambicemi. Velmi se tam těším. Moc dlouho jsem se nerozhodoval. Věřím, že budu mužstvu tou pravou oporou," uvedl odchovanec Košic, kde po odchodu z CSKA Moskva dochytal uplynulý ročník a pomohl k zisku mistrovského titulu.

Hodně si od Staňova příchodu slibuje i Sparta. "Po odchodu Tomáše Pöpperleho, který nám po sezoně oznámil, že chce chytat v KHL, jsme řešili otázku brankáře. Jsme velice rádi, že můžeme našim fanouškům oznámit jméno tak kvalitního gólmana," pochvaloval si sportovní manažer Patrik Martinec.

Staňu považuje za zkušeného brankáře, za něhož hovoří přehled jeho bohaté kariéry. "Dosáhl velkých úspěchů, chytal v NHL, má zlato z mistrovství světa a v posledních letech vykazoval vynikající výkonnost v Kontinentální hokejové lize. Věříme, že to pro nás bude velká posila," doplnil Martinec.

Zlín s odchodem Zámorského počítal

Zámorský opouští extraligový Zlín a stejně jako jeho dosavadní spoluhráč Antonín Honejsek bude nově hrát za finské Espoo. "Počítali jsme s tím, že Petr odejde," řekl jednatel Patrik Kamas. Zámorský měl ve smlouvě klauzuli o podmínkách, za jakých může tým opustit. Honejsek odchod oznámil již v minulých dnech. Dalším hráčem, který nebude ve Zlíně pokračovat, je útočník Marek Melenovský, kterému skončila smlouva a novou mu klub nenabídl. "Chceme do týmu zapracovat mladé hráče," vysvětlil Kamas a zároveň přiznal, že není jisté, zda bude pokračovat obránce Radim Tesařík.

Zbytek kádru by měl zůstat pohromadě. Pod smlouvou jsou všichni tři brankáři, kteří zasáhli do zápasů play-off - Libor Kašík, Tomáš Štůrala i Luboš Horčička. "Najdeme způsob, aby byli v permanenci všichni tři. V poslední sezoně se nám tento postup osvědčil," řekl Kamas. Ze zadáků podepsali nové smlouvy Martin Matějíček, Oldrich Kotvan a Jiří Marušák, v útoku budou pokračovat Jaroslav Balaštík, Zdeněk Okál, Jiří Ondráček, Pavel Kubiš a Tomáš Fořt. Jisté příchody jsou zatím dva.

Z Komety Brno přichází bek Žižka, z Karlových Varů útočník Vlach. Oba jsou zlínskými odchovanci. "Máme ještě vyhlédnutého jednoho hráče v záloze, jenž by mohl nahradit křídelníka Antonína Honejska. Soupiska je široká, abychom zvládli náročný program v nové sezoně," uvedl trenér Rostislav Vlach.

Zlínský klub se zúčastní nově obnovené hokejové Ligy mistrů, i když po skončení finále jeho zástupci připouštěli možnost, že by se do soutěže nepřihlásili. "Nebylo to jednoduché rozhodování a považuji za legitimní, že jsme o tom jednali. Ze sportovního pohledu je to pro nás náročné, neboť dvě poslední sezony jsem končili jako poslední. Z organizačních důvodů proto, že nemáme letiště, a je to pro nás zátěž i z ekonomických důvodů," uvedl Kamas.

Zdroj
ČTK, hcsparta.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články