Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Sparta porazila Zlín a je v semifinále. Hlinka k tomu pomohl hattrickem

Praha – Hned první mečbol proměnili v postup. Hokejisté Sparty zvládli pátý čtvrtfinálový duel proti Zlínu, když na domácím ledě zvítězili 5:2 a sérii ovládli 4:1 na zápasy. Hlavní hvězdou utkání se stal kapitán Pražanů Jaroslav Hlinka, jenž nasázel hattrick. Sparťané se stali třetím týmem, který si zajistil semifinále.

Slavící hokejisté Sparty
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Sparta se v boji o finále utká buď s Plzní, nebo s Hradcem Králové, pokud otočí sérii s Mladou Boleslaví z aktuálního stavu 2:3 na zápasy. Vítěz tohoto souboje se díky postupu Sparty také stane účastníkem nadcházejícího ročníku Ligy mistrů a jistotu už má nyní Plzeň. Další semifinalista Liberec má, stejně jako Sparta coby zakládající člen s licencí A start zajištěný.

Pražané po dvou výhrách ve Zlíně vykročili rázně za potvrzením postupu mezi nejlepší čtveřici. Polášek ještě minul a ve druhé minutě pomohla Kašíkovi po Pechově střele tyč. Ale zahrozili i hosté a tyč pomohla rovněž Pöpperlemu po Fořtově pokusu. Stejně tak nebyl daleko od úvodního gólu ani domácí Forman.

V 10. minutě se sparťané už radovali, když Přibyl přihrál Hlinkovi, který přesnou střelou z mezikruží otevřel skóre. Vzápětí se prosadil sparťanský kapitán znovu, když z pravého kruhu využil toho, že měl Kašík zakrytý výhled, a zamířil k pravé tyči. Další možnost měl Přibyl. Na druhé straně neskončil gólem závar před Pöpperlem a neuspěl ani Kubiš.

Zlín se na konci úvodního dějství ubránil při Marunově trestu a v úvodu druhé části se po Přibylově faulu po 51 vteřinách připravil o výhodu špatným střídáním. V krátké přesilovce domácích se dostal před Kašíka Přibyl a trefil horní tyč. V 28. minutě fauloval unikajícího Čachotského Polášek a zlínský útočník nařízené trestné střílení blafákem do bekhendu proměnil.

Hned za 38 sekund ale Sparta vedla opět o dvě branky. Po Pechově průniku ještě stihl Kašík vyrazit Kumstátův pokus, ale na Poláškovu dorážku už nestačil. Ve 34. minutě mohl po Přibylově přihrávce dovršit hattrick osamocený Hlinka, ale zlínský gólman zasáhl. Před druhou pauzou s vypršením Žižkova trestu měl další z možností Sparty Kumstát.

Po 42 vteřinách závěrečného dějství Hlinka šťastně tečoval Přibylův pokus, na led létaly kšiltovky a Sparta slavila pojistku posunu do semifinále. V 51. minutě ještě při snaze Zlína trefil bek Kotvan tyč a necelé tři minuty před koncem po chybné rozehrávce Pöpperleho snížil Říčka. Po vyloučení Čajkovského sáhl Zlín k power play a Pech přes celé hřiště trefil prázdnou branku.

HC Sparta Praha - PSG Zlín 5:2 (2:0, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 10. J. Hlinka (Přibyl), 12. J. Hlinka (Eminger), 29. Polášek (Kumstát, Pech), 41. J. Hlinka (Přibyl, Dragoun), 59. Pech (Kumstát) - 28. Čachotský z trestného střílení, 58. Říčka. Rozhodčí: Polák, Šindler - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 5:6. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 10 349. Konečný stav série: 4:1.

Sparta: Pöpperle - Eminger, Polášek, Hrbas, Barinka, Čajkovský, Piskáček, Švrček - Přibyl, J. Hlinka, Dragoun - Netík, Hamilton, Sabolič - Forman, Pech, Kumstát - A. Kudrna, Cingel. Trenéři: Jandač a Moták.

Zlín: Kašík - Marušák, Kotvan, Řezníček, Žižka, Urbanec, O. Horák - Bukarts, P. Holík, Říčka - Ondráček, Roman Vlach, Kubiš - Čachotský, D. Šťastný, Maruna - Okál, Fořt, F. Čech. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Josef Jandač (Sparta): "Začali jsme dobře. Když jsme pak dostali kontaktní gól, tak bylo důležité, že jsme hned odskočili na 3:1. Přestože to potom Zlín ještě zkoušel zvrátit, tak si myslím, že jsme to víceméně hlídali. Závěr jsme si malinko zkomplikovali, ale naštěstí to dopadlo dobře. Myslím si, že jsme zaslouženě vyhráli. Jarda Hlinka je pro nás důležitý hráč a kapitán. I ty důležité venkovní zápasy zvládl velice dobře a byl hlavní tahoun. Dneska to bylo taky jeho utkání a rozhodl to on."

Rostislav Vlach (Zlín): "Vstoupili jsme do zápasu špatně. Sparta byla v úvodní třetině jasně lepší a dala nám tam dva góly. Byla pak škoda momentu, kdy jsme snížili na 1:2 a dostali jsme vzápětí minutu nato na 1:3. Mohl tam z naší strany být nějaký větší tlak na Spartu, ale s tím odskočením už nám síly scházely. Chtěl bych poděkovat hráčům za předvedené výkony. Myslím si, že na to, jak pro nás sezona začala, tak dopadla dobře."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články