Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Sparta porazila Hradec i podruhé v sezoně a stáhla náskok vedoucího Třince

Sparta po dvou porážkách zabrala, v dohrávce 8. kola extraligy porazila Hradec Králové 3:0 a přiblížila se vedoucímu Třinci na rozdíl tří bodů. Domácí se dvakrát prosadili v poslední pětiminutovce úvodní třetiny zásluhou kapitána Michala Řepíka a Lukáše Rouska, ve třetí části jistil výhru další reprezentační útočník David Tomášek. Matěj Machovský vychytal třetí čisté konto v sezoně.

Utkání Sparta - Hradec Králové
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Do domácí sestavy se po dlouhé době vrátil uzdravený zkušený bek Jurčina, který hrál naposledy koncem září na ledě Mladé Boleslavi.

Už po 73 sekundách pykal za hákování domácí Sukeľ, velkou šanci měl v oslabení Rousek, ale brankáře Lukeše nepřekonal.

Pozorný byl i jeho protějšek Machovský proti Orsavovi, jenž se snažil zakončit bekhendem mezi betony.

Sobotka pak neuspěl tváří v tvář proti Lukešovi, Rousek neotevřel skóre ani pokusem do odkryté branky.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Sparta - Hradec Králové

V 16. minutě už však sparťané v přesilovce slavili vedoucí gól, když Poláškův pokus tečoval mimo Lukešův dosah Řepík a ukončil tak Jankův trest už po 21 sekundách. O dvě minuty později potrestal chybu Východočechů Rousek, jemuž pohotově posunul puk Sukeľ.

"Domácí mají šikovné hráče, aby se prosadili v přesilovce. Dnes jsme to však Spartě svým výkonem celkově hodně ulehčili a žádné body jsme si jednoduše nezasloužili. Nepředvedli jsme vůbec nic, dali jsme to domácím zadarmo," uvedl hostující útočník Jakub Orsava.

Ve druhém dějství se skóre přes několik slibných příležitostí nezměnilo. Košťálek ze strany nepřekonal Lukeše, Buchtele pálil z kruhu, ale se stejným výsledkem.

Snížit mohl naopak znovu Orsava, proti němuž skvěle zasáhl Machovský pravým betonem. Rychlou lapačku pak předvedl Lukeš při zakončení Sukeľa.

"Jsme zklamaní naším výkonem. Dvě třetiny jsme se nehýbali, nešly nám nohy, nebyl tam důraz a nasazení, nic, na co jsme se připravovali. Třetí třetina už byla o něco lepší, ale první dvě jsme odehráli absolutně bez pohybu," řekl asistent hradeckého trenéra David Kočí.

Do třetí části nastupovala Sparta s výhodou takřka celé přesilovky, jenže Pechovi na modré čáře odskočil puk, jehož se zmocnil Zachar, a když už nabíral rychlost, Pechův faul ho poslal k ledu.

Východočeši tak měli k dispozici trestné střílení, Machovský však Orsavův úmysl o zakončení do bekhendu dokonale přečetl.

Ve 47. minutě zahrozil Tomášek v oslabení, takřka přesně v polovině třetiny si pak spravil chuť třetím gólem, když se vyhnul Zacharovi, potáhl si kotouč mezi kruhy a z dobré palebné pozice nezaváhal.

Lukeš poté ještě fantasticky vychytal Říčku. Na strážci branky Hradce ztroskotal při zakončení přečíslení dvou na jednoho i Pech, ale Pražany to s ohledem na výsledek mrzet nemuselo.

"Hráli jsme podle mého názoru daleko zodpovědněji než v předchozích zápasech, které jsme ztratili. Hodně jsme potřebovali vyhrát a myslím, že mužstvo si za tím šlo. Bylo důležité, že jsme šli do vedení, proměnili přesilovku a ubránili hodně oslabení. Bohužel jsme v oslabení hráli poměrně dost, ale odehráli jsme je dobře. Zodpovědnou hrou jsme to dotáhli do vítězného konce. Výborný výkon podal brankář Machovský. Jsme za tohle vítězství velice rádi," řekl domácí kouč Josef Jandač.

Sparta Praha - Hradec Králové 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 16. Řepík (Polášek, Tomášek), 18. Rousek (M. Sukeľ, D. Vitouch), 50. Tomášek (M. Sukeľ, Rousek). Rozhodčí: Lacina, Micka - Frodl, Komárek. Vyloučení: 7:6, navíc Jurčina, Němeček (oba Sparta) oba 10 min. Využití: 1:0.

Sparta: Machovský - Košťálek, Piskáček, Jurčina, Němeček, Kalina, Polášek, M. Jandus - Řepík, R. Horák, Sobotka - Tomášek, M. Sukeľ, Rousek - Říčka, Pech, Buchtele - Dvořáček, D. Vitouch, Šmerha. Trenéři: Hořava a Jandač.

Hradec Králové: Š. Lukeš - Blain, Nedomlel, Pilař, F. Pavlík, Šalda, Jank, Čáp - Orsava, Koukal, Kevin Klíma - Jergl, V. Růžička ml., J. Sklenář - Smoleňák, Cingel, Perret - Lev, Morong, Zachar. Trenér: V. Růžička st.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články