Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Sparta dobře rozjetý zápas k výhře nedotáhla. Po skvělém závěru slaví Kometa

Praha – Ještě čtyři minuty před koncem se zdálo, že první čtvrtfinále play-off ovládnou hokejisté Sparty, kteří vedli téměř celý duel. Brněnská Kometa však v závěru předvedla velký comeback. Díky trefám Martina Nečase a Alexandra Malleta během 71 sekund otočila duel ze stavu 1:2 na 3:2 a ujala se vedení v sérii 1:0.

Hokejisté Komety Brno se radují z gólu v síti Sparty
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Kometa ulehčila Spartě vstup do utkání technickými přestupky, za vystřelení puku do hlediště byli vyloučeni Bartejs a Gulaši a domácí dostali 61 vteřin dlouhou výhodu dvojnásobné přesilové hry. Pětice sparťanských útočníků sice gól vstřelit nedokázala, ale krátce po návratu prvního vyloučeného hráče na led otevřel skóre Hlinka, hrající jubilejní 150. utkání za Spartu v play-off.

O 22 vteřin později Pražané vedli již 2:0, když Vrána tečoval Řepíkovu střelu od modré a Čiliak nestihl zareagovat. Do další velké šance se dostal Smejkal, slovenský gólman ve službách Komety však byl pozorný. Do první příležitosti hostů se dostal Hruška, i Pöpperle byl ale připravený. To již na ledě chyběl hlavní rozhodčí Pešina, jehož zasáhl Forman nechtěně hokejkou.

Na začátku druhé třetiny si přesilovku pět na tři zahráli i hosté, a přestože byli střelecky aktivnější než v první části Sparta, ani oni ji nevyužili. I oni se ale prosadili v následné klasické početní výhodě, na 1:2 snížil Němec.

Vrátit domácím dvoubrankové vedení mohl Řepík, ale neuspěl, stejně jako v další přesilovce Vrána. Centra elitní formace Sparty nejprve vychytal Čiliak, poté jeho pokus skončil na tyči. Velkou šanci vyrovnat měl v polovině duelu Erat, nedokázal však trefit odkrytou domácí branku.

Ve 32. minutě fauloval hned po návratu z trestné lavici Nedomlel obránce Kováčika a za napadení dostal pětiminutový trest. Navíc ihned absolvoval i vítěznou bitku s Vincourem. Dlouhé oslabení však Sparta bez větších problémů přečkala.

"Byl to hodně nesmyslný zákrok, tohle musí hráč kontrolovat," zlobil se po zápase trenér Sparty Jiří Kalous. Kováčik, jenž se po chvilce vrátil do hry, bral celou situaci s nadhledem. "Couval jsem dozadu a dostal úder do hlavy. To je všechno, co vím. Chvilku jsem byl maličko mimo, ale je to OK. Mně se to těžko hodnotí. Je play-off, hraje se o všechno, je to tvrdá hra," řekl slovenský bek.

Dlouhé oslabení však Sparta bez větších problémů přečkala. "I když jsme v přesilovce nedali gól, tak jsme Spartě odebrali síly," podotkl asistent trenéra Komety Kamil Pokorný.

Do třetí dvacetiminutovky doplnil trojici rozhodčích náhradník Hodek a byl tak svědkem snahy Komety o vyrovnání. Sparta se snažila hlavně neudělat chybu v defenzivě, přesto byl v 54. minutě blízko vyrovnání Zohorna, rychlý protiútok ale zakončil nepřesnou přihrávkou. Stav tak srovnal až v 56. minutě Nečas, který zužitkoval Krejčíkovu sraženou střelu od modré.

"Důležitější gól jsem asi nedal, jelikož je to můj první zápas play off za áčko," usmíval se Martin Nečas, který se na posledních deset minut posunul ze čtvrté formace do elitního útoku k Martinu Eratovi a Marku Kvapilovi, s kterými hrál na začátku sezony.

A ze strany hostů to nebylo vše. O minutu později Pražané zaváhali a přečíslení dva na jednoho zakončil třetím gólem Komety Mallet. "Chtěl jsem u mantinelu zastavit rukou puk a bohužel mi prošel," litoval domácí obránce Martin Gernát.

Vyrovnat se Spartě nepodařilo ani ve více než dvouminutové power play, i když šance měla. "Měli jsme i štěstí a asi to tak mělo dopadnout. Děkuji za výsledek a pitvat se v něm nebudu," usmíval se brankář Marek Čiliak, jenž si připsal 30 úspěšných zákroků.

HC Sparta Praha - HC Kometa Brno 2:3 (2:0, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 5. J. Hlinka (P. Vrána, Kumstát), 5. P. Vrána (Řepík, J. Hlinka) - 23. V. Němec (Vincour, Krejčík), 56. Nečas (Krejčík, M. Erat), 57. Mallet (H. Zohorna, Bartejs). Rozhodčí: Pešina (od 41. Hodek), Pražák - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 6:10, navíc Nedomlel 5 min., 10 min. a do konce utkání - Vincour 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 11 517. Stav série: 0:1. 

Sparta: Pöpperle - Piskáček, J. Mikuš, Gernát, Nedomlel, Eminger, Švrček, Kalina - Řepík, Vrána, J. Hlinka - Klimek, Smejkal, Buchtele - Forman, Pech, Kumstát - A. Kudrna, Cingel, Uher. Trenéři: Kalous, Veber a Moták.

Brno: Čiliak - O. Němec, Krejčík, Kováčik, Gulaši, Bartejs, Malec, F. Král - R. Erat, J. Hruška, M. Kvapil - Vincour, V. Němec, Zaťovič - Mallet, H. Zohorna, Dočekal - Haščák, Nečas, J. Káňa - Vondráček. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný, Haken a Pešout.

Jiří Kalous (Sparta): "Dostali jsme se do dvoubrankového vedení, ale bohužel nás ve druhé třetině stálo hodně sil pětiminutové oslabení. Po špatně sehraném oslabení se soupeř dostal na dostřel jednoho gólu a v závěru nám to uteklo. Udělali jsme dvě hrubé chyby, soupeř je potrestal. Prohospodařený náskok a ztráta utkání nás hrozně mrzí. Je škoda, že jsme nevstřelili ještě nějakou branku, šancí jsme měli dost a jedna navíc to mohla převrátit, což je ale spekulace. Zákrok Nedomlela byl hodně nesmyslný, tohle musí hráč kontrolovat."

Kamil Pokorný (Brno): "Chtěli jsme v úvodu utkání přestát očekávaný tlak Sparty a myslím, že by se nám to možná i povedlo, ale dva vyhozené puky mimo zónu nás poslaly do tří a Sparta se dostala do tlaku, dala gól a vzápětí druhý. Začátek pro nás nebyl dobrý, ale věděli jsme, že máme ještě dostatek času, abychom se vrátili do utkání. Ve druhé třetině jsme hru srovnali a díky pětiminutové přesilovce, kterou jsme nevyužili, jsme Spartě odebrali síly a mohli jsme v závěru i srovnat. Měli jsme dvě obrovské šance. Ve třetí třetině jsme věřili, že jsme schopni zápas minimálně srovnat, což se nám v závěru podařilo a za třetí gól jsme nesmírně rádi. Hráči se s tím skvěle popasovali. Chvíli se můžeme radovat, ale v úterý nás čeká další zápas."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články