Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Sparta díky povedené druhé třetině přehrála Hradec Králové

Praha - Pražská Sparta vstoupila do nové sezony úspěšně, jeden z favoritů soutěže rozhodl o výhře 5:1 nad Hradcem Králové třemi góly v průběhu druhé třetiny. Útočník vítězů Petr Ton se gólem dotáhl v klubové historii na dosud vedoucího Jiřího Zelenku. Oba mají na kontě shodně 254 branek. Hradec tak svůj návrat do extraligy po dvaceti letech bodově neoslavil.

Utkání Sparta - Mountfield Hradec králové
zdroj: Letní olympijské hry autor: Michal Doležal

Sparta si hned zkraje po slavnostním vhazování Jiřího Holečka vynutila přesilovku, v níž gólmana Kantora prověřil Přibyl. V sedmé minutě ho ani na dva pokusy nepřekonal Klimek. Vzápětí se na hostující branku řítil ze strany Ton, jenže přestřelil.

Pražané byli aktivnější a za svoji snahu byli odměněni, když po zcela neškodné početní výhodě prošlo v končící 11. minutě až do branky Švrčkovo nahození. Podobně ale kontrovali už za 32 vteřin hosté zásluhou Haranta a bylo vyrovnáno. Krátce před pauzou se ještě do přečíslení dvou na jednoho dostali Hlinka s Tonem. Hlinka zakončoval sám, Kantor ho ovšem vychytal.

Druhá část probíhala delší dobu bez většího vzruchu, jenže pak posadil Spartu zpět na koně Kubát, když už po šesti sekundách další přesilovky propálil vše před sebou včetně Kantora. Ve 34. minutě navíc zvýšil Pacovský a Východočeši v těchto fázích hry chvílemi nevěděli, kdy jim hlava stojí.

Povedenou pasáž navíc završil výstavní ranou bez přípravy namířenou přesně pod horní tyčku kanonýr Ton a kromě zvýšení na 4:1 navíc vyrovnal Zelenkův rekord. "Jsem za to strašně rád. Zatím jsem to vyrovnal, tak uvidíme, co přinesou další zápasy," uvedl Ton. Sparťané tak během sedmi a půl minuty, kam vměstnali tři gólové trefy, rozhodli o osudu celého zápasu.

Ve třetím dějství už Pražané s přehledem kontrolovali své vedení a navíc ho dokázali v 52. minutě ještě navýšit, když se mezi střelce zapsal hodně šťastně nový kapitán týmu Rolinek. Krátce nato mohl přidat svoji druhou trefu v utkání aktivní Pacovský; tentokrát si na Kantora nepřišel, ale Spartu to v konečném účtování nemuselo nijak mrzet.

Sparta Praha - HK Hradec Králové 5:1 (1:1, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Švrček (Klimek, Sičák), 29. Kubát (Pilař, Pech), 34. Pacovský (Piskáček, Hlinka), 37. P. Ton (Rolinek, Sičák), 52. Rolinek - 12. Harant (Knotek). Rozhodčí: Šindler, Pavlovič - Pešek, Jelínek. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 4431.

Sparta: Pöpperle - Pilař, Piskáček, Sičák, Kubát, Švrček, Gřegořek, od 41. navíc Hrbas - Kumstát, Pech, Rolinek - Pacovský, Hlinka, P. Ton - T. Rachůnek, Přibyl, Buchtele - Klimek, Simon, I. Rachůnek. Trenéři: Jandač a Moták.

Hradec Králové: Kantor - Frühauf, Vydarený, Mikuš, Ptáček, Pláněk, Harant, Plášil - Tvrdík, Mertl, Podlešák - Dej, Šimánek, Knotek - Suja, Langhammer, L. Květoň - Švihálek, Červený, Rousek. Trenéři: Draisaitl a Kučera.

Josef Jandač (trenér Sparty): "Myslím, že v první třetině jsme byli nervózní. Projevilo se tam, že hrajeme domácí utkání, plno nových kluků, taková ta nervozita tam byla znát. Jakmile jsme odskočili o dvě branky, tak jsme se zklidnili, hráli jsme v pohodě a bez problémů jsme zápas dotáhli do vítězného konce."

Peter Draisaitl (trenér Hradce Králové): "My jsme jakžtakž ustáli první třetinu. Myslím, že klíčový moment byl gól na 3:1, který tam neměl padnout. Potom už jsme nebyli schopni kvalitu Sparty nějakým způsobem zastavit a domácí si dělali, co chtěli. Bylo možné vidět, že kvalita Sparty je trochu někde jinde než ta naše."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články