Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Špaček: Se Švédskem to bude urputný hokej, ale také dobrá prověrka

Plzeň – Hokejová reprezentace má před sebou první duel po Světovém poháru. Turnaj Karjala načne národní tým v Plzni proti Švédsku. Tým Josefa Jandače nastoupí s osmi nováčky na soupisce a s Dominikem Furchem v brance. "Bude to urputný hokej, Švédové nedají nic zadarmo, jsou silní v osobních soubojích, bude to dobrá prověrka pro naše hráče," řekl asistent trenéra Jaroslav Špaček. Utkání Česko - Švédsko vysílá ve čtvrtek od 17:30 ČT sport a náš web. 

Do reprezentace se poprvé podívají útočníci Michal Bulíř, Tomáš Hyka, Radan Lenc, Robin Hanzl a David Kämpf. Z obránců dostanou šanci Tomáš Pavelka a Stanislav Dietz. "Ten podával ze začátku sezony v Hradci Králové vynikající výkony, nominaci si zasloužil. Dietzova postava je pro náš hokej ideální, protože dobře bruslí, dává puky včas, má dobrou střelu. Pavelka vede bodování obránců v Litvínově, kterému se celkově daří, a v minulých letech jsme ho měli také v hledáčku, akorát ho někteří hráči přeskočili," popsal Špaček.

Nová tvář nechybí ani mezi gólmany. Role třetího brankáře připadne Karlu Vejmelkovi. "Snažili jsme se na letním kempu udělat pár cvičení, které nováčci znají, takže jsme to zařadili i do dvou tréninků před Karjalou. Kluci nebyli vyjukaní, myslím, že potrénovali dobře a jsou připraveni na velký vstup do velkého hokeje," uvedl Špaček.

Je rád, že realizační tým mohl dát nováčkům větší prostor. "Když je nevyzkoušíme, nepoznáme, jak jsou pro mezinárodní hokej připraveni. Kluci do toho dobře zapadli a pomohli si, budou připraveni dobře," dodal.

V utkání proti Švédsku by měl chytat Dominik Furch. Kapitánem bude Jan Kovář, který je se čtyřiaosmdesáti reprezentačními starty nejzkušenějším hráčem výběru. Zatím není jisté, jestli po utkání v Plzni bude hrát i v dalších zápasech turnaje. "Uvidíme, jak se bude zápas vyvíjet, ale nevadilo by mu, kdyby do Finska odcestoval. Ale domluva byla taková, že Kovář bude hrát jen ve čtvrtek," řekl Špaček v rozhovoru pro ČT sport.

Pro utkání proti Švédsku má reprezentace připravené dvojice, které by se na ledě měly doplňovat. "Je tam třeba Kovář a Kubalík a další, prostě dvojice, které nám vycházejí. Oni jsou na sebe zvyklí, chtěli bychom takhle začít, ale neznamená to, že bychom takhle chtěli i skončit," uvedl Špaček.

Po přesunu do Helsinek nastoupí čeští hokejisté v sobotu proti domácímu Finsku a v neděli proti Rusku. Špaček je rád, že realizační tým měl dostatek času se na Karjalu připravit. "Jirka Fischer byl ten hlavní, kdo chystal skauting soupeře, což nám pomohlo a my se mohli soustředit na tréninky. Moderní světový hokej se ubírá tím, že trenéři si rozdělí pozice, každý ví, co má dělat, netluče se to," vysvětlil Špaček, který spolu s Václavem Prospalem a Jiřím Kalousem asistuje hlavnímu kouči Jandačovi.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články