Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Špaček se podílel gólem na výhře Buffala nad Montrealem

New York - Ve středečním utkání NHL přispěl gólem a asistencí k vítězství Buffala 5:1 nad Montrealem český hokejista Jaroslav Špaček. Obránce Sabres navázal v polovině zápasu na předchozí dvě branky Dereka Roye, dalšími dvěma zásahy pak zvýšil útočník Paul Gaustad už na hrozivých 5:0. Domácího gólmana Patricka Lalimea připravil o čisté konto Tomáš Plekanec, který v předposlední minutě dorazil do branky střelu Romana Hamrlíka. Český střední útočník bodoval už v devátém zápase za sebou.

Hokejisté Sabres předvedli nejlepší ofenzivní představení za poslední tři týdny i bez Aleše Kotalíka, který byl před uzávěrkou přestupů vyměněn do Edmontonu. V zápase s Montrealem vstřelili více branek než v předchozích třech zápasech dohromady.

"Byla to jenom otázka času, kdy zase začneme dávat více gólů," uvedl Lalime, jenž si připsal po šesti porážkách první výhru. "Hraje se lépe, když vedete. Práce je pak pro všechny jednodušší," dodal brankář, který v zápase zastavil 36 střel.

"V první třetině jsme vyslali 18 střel, a přesto jsme o gól prohrávali. Měli jsme šance, ale nedostávali jsme se k dorážkám," řekl trenér Montrealu Guy Carbonneau, jehož svěřenci v úvodních patnácti minutách přestříleli soupeře impozantním poměrem 18:3.

Hokejisté Canadiens, kteří loni vyhráli základní část ve Východní konferenci, jsou aktuálně v její tabulce na pátém místě. Důvodem propadu ve srovnání s minulou sezonou jsou zejména výsledky v zápasech venku, kde Montreal zvítězil pouze ve dvou z posledních 13 utkání. "Pokud si nespravíme naši hru ve venkovních zápasech, tak si nezasloužíme být v play off," dodal trenér Carbonneau.

Gól a asistence českého útočníka Milana Hejduka nestačily hokejistům Colorada k bodovému zisku v souboji s Detroitem, kterému na vlastním ledě podlehli 2:3. Avalanche zaznamenali šestou prohru v řadě, což se jim přihodilo naposledy v roce 1998. Zatímco série neúspěchů srazila Colorado na dno Západní konference, hráči Red Wings se naopak vítězstvím posunuli do čela soutěže o bod před San Jose a Boston.

"Chceme se tam pokusit udržet," uvedl k aktuálnímu vedení v soutěži Johan Franzén, autor druhé branky Detroitu. "Myslím si, že začínáme hrát lépe a lépe," pochvaloval si švédský útočník rostoucí formu týmu, který byl ve čtyřech z posledních šesti ročníků nejlepším mužstvem základní části.

Jako první v zápase sice kapituloval brankář Red Wings Ty Conklin, když ho ve čtvrté minutě po Hejdukově přihrávce překonal obránce John-Michael Liles, ale podobný scénář jako při minulém startu amerického brankáře se tentokrát neodehrál. Tehdy Conklin kapituloval v Nashvillu během úvodních deseti minut čtyřikrát a Detroit nakonec prohrál vysoko 0:8.

"Moje sebevědomí tím ovlivněno nebylo. Cítím se v zápasech dobře po celý rok. Občas se takové věcí stávají," komentoval Conklin pět dnů starou příhodu. Na vedoucí branku Colorada odpověděli hráči Red Wings góly Filppuly, Franzéna a Drapera.

Avalanche ještě Hejdukovou brankou v předposlední minutě vykřesali jiskřičku naděje na bodový zisk, ale ani při závěrečné hře bez brankáře skóre nesrovnali. "Proti takovému týmu musíte hrát celých šedesát minut. A to se nám nepovedlo," komentoval prohru útočník Ian Laperriere.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články