Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Špaček: Je to velké vítězství, Finové patří k nejlepším na světě

Montreal - Gólem 78 vteřin před koncem zařídil útočník Michael Špaček výhru české hokejové dvacítky při vstupu do mistrovství světa v Montrealu nad obhájci titulu Finy 2:1. Devatenáctiletý pardubický odchovanec působící druhou sezonu v Red Deer v zámořské juniorské WHL si po povedené střele pochvaloval práci Adama Musila před brankou Veiniho Vehviläinena. Český výběr úvodní utkání šampionátu zvládl, v dalším duelu se střetne se Švýcarskem. Přímý přenos utkání Švýcarsko - Česko můžete sledovat od 19:00 na ČT sport nebo na webu ctsport.cz

Michael Špaček slaví se spoluhráči vstřelenou branku
zdroj: ČTK/AP/Graham Hughes

Špaček se trefil přesně k pravé tyči. "Udělal jsem si oblouček na modrou čáru, překřížil jsem se s bekem a všiml jsem si, že tam ti dva Finové šli s ním, takže se mi uvolnila cesta a akorát jsem se podíval na bránu. Adam Musil tam parádně clonil, já jsem si ještě trošku popojel a snažil jsem se trefit místo, kde gólman nevidí. Adamovi patří velký dík," popsal Špaček vítěznou akci.

Český tým hodil za hlavu finální přípravu v Kanadě, v které měl ze dvou duelů s Kanadou a z jednoho se Spojenými státy americkými tři prohry při skóre 0:17. "Ty tři zápasy před turnajem se nám nepovedly a řekli jsme si, že od nás nikdo nic nečeká a naopak můžeme překvapit. Měli jsme poradu a všechno bylo rozebrané do detailu a já myslím, že jsme dodržovali úplně všechno. Hlavně jsme šli dobře z obrany a hráli jsme jako jeden tým, a to si myslím, že rozhodlo," uvedl Špaček.

Podle střelce rozhodující branky jsou Finové se Švédy stále favority základní skupiny A. "Finové patří k nejlepším týmům na světě, je to velké vítězství. My teď máme náskok a jde jen o to, abychom si ho udrželi a poráželi další soupeře," dodal Špaček, který startuje na třetím MS dvacítek stejně jako útočník David Kaše a brankář Daniel Vladař. Český výběr udělal důležitý krok k základnímu cíli v podobě postupu do čtvrtfinále, do kterého projdou čtyři týmy ze skupiny.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi porazili na MS juniorů favorizované Finsko

"První zápas je klíčový. Říkali jsme si, že od něho se budeme odrážet k dalším utkáním. I když byli Finové favorité skupiny, odvedli jsme výbornou práci a zvládli jsme to. Je to ale první den, první zápas," krotil nadšení David Kaše. Hokejisté potřebují potvrdit výsledek už v úterním utkání proti Švýcarsku (19:00 SEČ).

"Švýcaři budou mít první zápas ve skupině a navíc měli v přípravě hodně dobré výsledky. Nebude to vůbec jednoduchý zápas. Doufám proto, že budeme hrát dozadu stejně dobře jako proti Finsku a zvítězíme," řekl Kaše. Podařený vstup do turnaje si pochvaloval i kapitán Filip Hronek. "Žádná panika po přípravě nebyla. Trenéři nám říkali, ať se víc tlačíme do brány. Sedli jsme si k tomu i s kluky a řekli si, že to takhle dál nejde," prohlásil zadák Saginawu z OHL.

"Vždy je důležité dát gól dřív než soupeř. Po něm z nás vše opadlo, uklidnil nás, protože ze začátku asi u každého nervozita byla," uvedl obránce Ondřej Vála, který se v průběhu první třetiny po zranění Davida Kvasničky zařadil do sestavy z pozice sedmého beka. "Rychlé vyrovnání nás nepoložilo a až do konce zápasu jsme hráli naši hru. Takticky jsme to zvládli dobře," pochvaloval si Vála.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články