Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Voráček: Že budou sem tam odskakovat puky, to by mohla být naše výhoda

Praha – Během září normálně teprve pracuje na formě, aby na začátek sezony NHL byl pořádně připraven. Letos však Jakub Voráček podobně jako většina hráčů na Světovém poháru bude svůj um muset předvést o poznání dříve. Hvězda národního celku proto věří, že nerozehranost jednotlivých účastníků může být výhodou českého týmu. Zejména v konfrontaci s USA a Kanadou, jež budou v duelech obrovskými favority.

Jakub Voráček na tréninku české reprezentace
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Není moc na nic čas, ale ty podmínky jsou pro všechny stejné. Výhodou je, že jsou tu všichni namakaní z léta, s dobrou fyzičkou. Úroveň hokeje bude ve vysokém tempu. Věřím, že to by nám i mohlo hrát do karet, protože je lepší dostat nerozehranou Kanadu než rozehranou. Že budou sem tam někomu odskakovat puky, by mohla být paradoxně naše výhoda. Tam se může stát cokoliv," řekl Voráček.

"Máme tři zápasy předtím, než to vypukne," připomněl dva přípravné souboje s Rusy v Evropě a jeden proti výběru Severní Ameriky, složenému z hráčů Kanady a USA do 23 let.

Předpokládá, že důležitým faktorem Světového poháru bude bruslení. "Dnešní hokej je o pěti lidech vepředu a pěti lidech vzadu. Je to vidět i v NHL; góly moc nepadají, protože se všichni vrací dozadu a toho místa tam moc není," připomněl Voráček, jenž před pondělním tréninkem nebyl týden na ledě. "Ale cítím se dobře a jsem moc rád, že můžu reprezentovat na další velké akci," prohlásil.

V 27 letech bude jedním z lídrů týmu, na něž trenéři nejvíce spoléhají. "Ale i mladí kluci, co jsou tady z NHL, tak tam mají něco odehráno. A vědí, o čem ten hokej tam je," zdůraznil Voráček, kapitán týmu na loňském domácím mistrovství světa.

Při návratu do pražské O2 areny mohl vzpomínky na celkově povedený turnaj, v němž Češi skončili čtvrtí, jen těžko vyhnat z hlavy. "Bavili jsme se o tom s Kubou Nakládalem. Vůně toho zimáku, člověku naběhne 'husina' na těle... Ta vzpomínka zůstane podle mého do konce života. Jsou to zážitky, na které se nezapomíná," uvedl Voráček.

Trenéři ho zařadili do formace s Tomášem Plekancem a Michalem Birnerem. "Sehráváme se, ale má to úroveň. Hrozně důležité pak budou přesilovky, když tam každý bude dělat svou práci, bude to fajn," přemítal útočník Philadelphie, kde mu od nadcházející sezony začne platit lukrativní osmiletý kontrakt s celkovým příjmem 66 milionů dolarů.

V týmu Kanady nastoupí na SP i Voráčkovo "hokejové dvojče" z týmu Flyers Claude Giroux. "Špičkování tam samozřejmě nějaké bylo. Jsme výborní kamarádi, ale na ledě neznáme bratra a vždy, když proti sobě hrajeme, tak do sebe jdeme jak zarputilí psi. Když si vzpomenu na ten minulý zápas tady v Praze, tak já mu dal hned krosček, on mě švihnul zezadu do lýtek a pak jsme na sebe řvali na střídačce. Ale pak jsme si podali po zápase ruce, dali si pivo a bylo to dobré," smál se Voráček.

Zámořské prognózy o tom, že český tým má na SP plnit pouze roli jakéhosi komparzu, ho nezajímají. "To je asi lepší pro vás novináře, že se o tom pak různě mluví. V kabině se o tom ale vůbec nebavíme. My si jdeme zahrát hokej a vyhrát, abychom udělali nějaký výsledek. Máme sice skupinu s Kanadou a USA, ale díru do zadku máme všichni stejnou. Chceme postoupit a pak se může stát cokoliv," uzavřel Voráček.

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace pilovala ofenzivu a přesilovky, chyběl pouze Červenka
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články