Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Vanek si váží možnosti konkurovat nejlepším: Můžeme něco dokázat, říká

Toronto – Světový pohár v kanadském Torontu zná první dva semifinalisty letošního ročníku. S postupem favorizované Kanady se víceméně předem počítalo, naopak dosavadní vystoupení Výběru Evropy mnohé experty nepochybně překvapilo. Z výkonů mixu hokejistů, jejichž reprezentace nepatří mezi světovou špičku, má nesmírnou radost rakouský útočník českého původu Thomas Vanek, který může poprvé na velkém mezinárodním turnaji bojovat o úspěch.

Thomas Vanek (vpravo) se raduje z gólu
zdroj: AP autor: Nathan Denette

"Většina z nás, pro mě to platí dvojnásob, nemá šanci na olympijských hrách nebo světových šampionátech získat medaili. Být ve Výběru Evropy pro mě znamená možnost porazit týmy jako USA," řekl v rozhovoru lámanou češtinou Vanek.

Jako člen rakouské reprezentace nemá možnost na podobný úspěch pomýšlet. "My bojujeme o setrvání v elitní kategorii, vyhrajeme jeden zápas a to je všechno," prohlásila dvaatřicetiletá posila Detroitu. "Kdyby tady bylo Rakousko, tak asi jedeme za pár dní domů. S týmem Evropy máme zkušenosti a můžeme něco dokázat," doplnil.

Mužstvo, v němž nastupují i hokejisté ze Slovenska, Německa, Švýcarska, Dánska, Francie, Norska a Slovinska, si zajistilo účast ve vyřazovacích bojích díky výhrám nad USA 3:0 a Českem 3:2 v prodloužení. "Je to úplně něco jiného hrát s Kopitarem, Gáboríkem, Hossou a dalšími takovými hokejisty," pochvaluje si Vanek.

Zápas proti české reprezentaci byl pro něj výjimečný. Jeho otec Zdeněk pochází z Čech a matka Jarmila ze Slovenska, do Rakouska emigrovali z bývalého Československa v roce 1982. "Je to pro mě zvláštní. Mám babičky v Hradci. Když jsme v Rakousku, tak tam zajedeme. Ale teď jsem tam dva, tři roky už nebyl," uvedl Vanek.

V České republice odehrál také svůj první velký reprezentační turnaj. Před dvanácti lety se představil na mistrovství světa, které hostila Praha. "Na to nikdy nezapomenu. Byli tam všichni z rodiny, i babičky. Je to už dvanáct let, hrozně to letí," vzpomínala pětka draftu z NHL z roku 2003.

Bývalý hráč Buffala, New Yorku Islanders, Montrealu a Minnesoty se během působení v nejprestižnější hokejové lize světa seznámil i s řadou českých hráčů. "Hrál jsem s Tomášem Plekancem, také s Jirkou Novotným a současným trenérem Špačkem. Vypadá furt stejně, možná malinko přibral," smál se Vanek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články