Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Tým plný hvězd, přesto outsider. Vzepřou se Kruegerovi "Evropané" prognózám?

Slepený tým bez duše nebo zajímavý pokus s velkým (nejen) marketingovým potenciálem? Názory na Výběr Evropy se různí. NHL se rozhodla při obnovení Světového poháru experimentovat a k tradičním hokejovým velmocem přidala vedle týmu severoamerických nadějí i jakýsi all-star výběr ze zemí druhého sledu. Dokáže speciálně složený tým setřást roli outsidera turnaje a potrápit hvězdné zámořské výběry?

Výběr Evropy
zdroj: ČTK/AP

Oznámení o formátu turnaje v Torontu a vzniku Výběru Evropy se neobešlo bez jistých kontroverzí. Zejména Slovákům se přirozeně nelíbilo, že na tak prestižní akci nebyli pozváni jako samostatná reprezentace, logika pořadatelů však v tomto ohledu byla neúprosná. Pozvánku dostaly jen ty národní týmy, které mohly alespoň teoreticky složit kompletní tým z hráčů NHL, a to by se v letité krizi se potácejícím Slovákům nepodařilo ani z poloviny.

Přesto má Slovensko v tomto výběru alespoň nejpočetnější zastoupení, dres se stylizovaným E na prsou obleče hned šestice našich východních sousedů. Po dodatečné nominaci brankáře Phillipa Grubauera je v týmu i šest Němců, švýcarský hokej reprezentují čtyři hráči, tři jsou Dánové a po jednom zástupci má Norsko, Francie, Rakousko a Slovinsko.

Anže Kopitar
zdroj: LEHTIKUVA autor: Jussi Nukari

Soupiska složená z hráčů osmi různých národností sice může působit trochu nesourodým dojmem, na papíře ale jde minimálně podle jmen o velmi silný tým. Ofenzivu by měl táhnout zejména kapitán výběru a dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Los Angeles Anže Kopitar ze Slovinska, nechybí slovenský obr Zdeno Chára, vysoce ceněný univerzál Marián Hossa, velezkušený švýcarský bek Mark Streit ani nejlepší dánský hokejista posledních let Mikkel Boedker, aktuální posila San Jose.

Do role hlavního trenéra byl sice dosazen "Kanaďan", avšak ten nejpovolanější. Bývalý kouč Edmontonu Ralph Krueger strávil většinu hráčské i trenérské kariéry v Evropě, má německý pas a jméno si udělal zejména u švýcarské reprezentace, kterou coby nováčka elitní skupiny dovedl ke 4. místu na domácím MS 1998 a během následujících dvanácti let etabloval někdejšího otloukánka velkých akcí mezi skutečnou hokejovou elitou.

Program Výběru Evropy:

17. 9., 21:30 Výběr Evropy – USA (přímý přenos ČT sport a ctsport.cz)

19. 9., 21:00 Česko – Výběr Evropy (přímý přenos ČT sport a ctsport.cz)

22. 9., 02:00 Kanada – Výběr Evropy (přímý přenos ČT sport a ctsport.cz)

Krueger a jeho realizační tým, ve kterém působí v roli skauta i legendární Václav Nedomanský, museli udělat oproti původní nominaci jedinou změnu, zato však velmi citelnou. Zranění vystavilo stopku dánskému gólmanovi a pravděpodobné jedničce výběru Frederiku Andersenovi z Toronta, kterého nahradil už zmiňovaný Grubauer.

Pozice prvního brankáře tak spadla do klína Jaroslavu Halákovi z Islanders, krýt záda by mu měl klubový spoluhráč Thomas Greiss. Překvapivě se nedostalo třeba na Švýcara Reta Berru z Colorada. Evropa má sice možná nejslabší brankářský tandem ze všech účastníků turnaje, o vyloženou slabinu se však také nejedná.

Pokud někde Kruegerovy svěřence bude nejspíš tlačit bota, tak je to v obraně. Ta je sice na jednu stranu velmi zkušená, ale také poměrně stará, což se projevuje zejména v rychlosti. Naznačily to už dva duely se severoamerickými mladíky, které bleskově hrající "třiadvacítka" ovládla jasně 4:0 a 7:4.

Málo naplat, Chárovi je už 39 let, Streitovi 38 a veteránský věk 35 let atakuje i jinak skvělá německá dvojice Dennis Seidenberg - Christian Ehrhoff. Mladší kategorii zastupují pouze Švýcaři Luca Sbisa a Roman Josi. Pravdou ovšem je, že v tomto ohledu nebylo moc z čeho vybírat, ze zkušenějších obránců hrajících pravidelně NHL není ve výběru pouze další Švýcar Yannick Weber.

Dá se očekávat, že Evropané budou praktikovat vcelku otevřený hokej a v jejich zápasech bude padat hodně branek. Hvězdná sestava v útoku k tomu přímo vybízí, byť i tady je trochu znát, že se někdy vybíralo víc podle jména než aktuální formy. Jinak by těžko mohlo vyjít místo v nominaci na Rakušana Tomase Vaneka, kterého Minnesota po minulé sezoně raději vyplatila ze smlouvy.

S mizernou formou Toronta v NHL se svezl i Vanekův krajan Michael Grabner, který si ale na rozdíl od něj na svém "domácím" ledě nezahraje, pozvánka minula i někdejší hvězdu Maple Leafs, Bělorusa Michaila Grabovského, Antoina Roussela z Dallasu a také Larse Ellera, novou posilu Washingtonu.

Z velkých evropských talentů současnosti se pak do Kruegerova výběru překvapivě vešel pouze Němec Leon Draisaitl. Do Toronta se tak nepodívá nejen vycházející hvězda Buffala Zemgus Girgensons z Lotyšska, ale ani talentovaný Nikolaj Ehlers z Winnipegu. Dánský mladík přitom nechyběl snad v žádném výběru zámořských novinářů.

Jejich místa v evropském výběru zabrali v druhé fázi nominace jediný Francouz v týmu, Pierre-Édouard Bellemare, a možná největší nominační šok, nepříliš výrazný Tobias Rieder. Na toho ovšem zbude nejspíš role třináctého útočníka.

O góly a ofenzivní podívanou obecně by se vedle Kopitara a Boedkera měli starat především Slováci Marián Gáborík a Tomáš Tatar, mezi vyvolenými nechybí ani Švýcar Nino Niederreiter a nejlepší norský hokejista současnosti Mats Zuccarello.

zdroj: Reuters autor: GRIGORY DUKOR

Evropané jsou spolu s Českem pasováni na největší outsidery turnaje. Jejich role je dopředu "daná" – mají za úkol přilákat fanoušky z menších evropských zemí, dodat lesku už takhle hvězdami nabitému turnaji, a byť to nikdo otevřeně neřekne, tak také v základní skupině pomoct s rozehráním se výběrům zámořských favoritů.

Není pochyb o tom, že Kruegerův výběr rozhodně nepatří k favoritům na celkové prvenství. Bez šance na postup z těžké skupiny přesto není. Jasná výhra 6:2 v generálce se Švédskem totiž ukázala, že ani tento na první pohled trochu "slepenec" se rozhodně nevyplatí podceňovat. Aby totiž třeba Kanaďané nakonec ještě nelitovali, že nepozvali raději Slovensko.

Nominace Výběru Evropy na Světový pohár:

brankáři: Thomas Greiss, Jaroslav Halák (oba NY Islanders), Philipp Grubauer (Washington)

obránci: Christian Ehrhoff (Chicago), Zdeno Chára, Dennis Seidenberg (oba Boston), Roman Josi (Nashville), Luca Sbisa (Vancouver), Andrej Sekera (Edmonton), Mark Streit (Philadelphia)

útočníci: Pierre-Édouard Bellemare (Philadelphia), Mikkel Boedker (San Jose), Leon Draisaitl (Edmonton), Anže Kopitar, Marián Gáborík (oba Los Angeles), Jannik Hansen (Vancouver), Marián Hossa (Chicago), Nino Niederreiter (Minnesota), Frans Nielsen, Tomáš Tatar, Thomas Vanek (všichni Detroit), Mats Zuccarello (NY Rangers), Tobias Rieder (Arizona)

Hlavní zprávy

Nejčtenější články