Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Superfavorité z Kanady a poslední Crosbyho krok k nesmrtelnosti

Těžko hledat na Světovém poháru jasnějšího favorita na vítězství než domácí Kanadu. Obhájci prvenství znovu dali dohromady vpravdě tým snů a nic jiného než křepčení s pohárem pro ně na závěr turnaje nepřipadá v úvahu. Na piedestal pro vítěze má javorové listy dovést jako kapitán Sidney Crosby. Někdejší zlaté dítě kanadského hokeje ve 29 letech konečně dospělo ve velkého lídra a v Torontu může udělat poslední krok na hokejový Olymp.

Sidney Crosby
zdroj: AP autor: Gene J. Puskar

Kapitán Pittsburghu už ve své kariéře vyhrál prakticky všechno. S Tučňáky vybojoval dva Stanley Cupy, z toho druhý letos v létě, dvakrát vyhrál olympijské hry, loni v Praze získal i světové zlato a v poslední sezoně mezi juniory se radoval také z prvenství na mistrovství světa do 20 let. Triumf na Světovém poháru je to poslední, co mu k hokejové nesmrtelnosti chybí.

"Sid the Kid" bude mít vedle sebe na cestě za pohárem takřka to nejlepší, co současná generace kanadských hokejistů nabízí. A že v nominaci byl obrovský přetlak, o tom snad není pochyb. Třeba Crosbyho spoluhráč Kris Letang, excentrický P. K. Subban, produktivní Mark Giordano nebo spolehlivý Brent Seabrook – ani jeden z těchto čtyř špičkových obránců se do nominace nedostal.

Program týmu Kanady:

18. 9., 02:00 Kanada – Česko (přímý přenos ČT sport a ctsport.cz)

21. 9., 02:00 Kanada – USA (přímý přenos ČT sport a ctsport.cz)

22. 9., 02:00 Kanada – Výběr Evropy (přímý přenos ČT sport a ctsport.cz)

Z elitních útočníků nezbylo místo třeba na Jasona Spezzu z Dallasu, Taylora Halla z New Jersey, Wayna Simmondse z Philadelphie nebo Justina Williamse z Washingtonu. A třeba i taková hvězda jako Corey Perry se na turnaj dostala jen kvůli zranění původně nominovaného Jeffa Cartera z Los Angeles.

Kromě něj vypadl trenéru Mikeu Babcockovi ze sestavy také druhý nejproduktivnější hráč základní části loňské sezony Jamie Benn z Dallasu a jeden ze základních kamenů vítězné dynastie Chicaga, obránce Duncan Keith. Na poslední chvíli se zranil i druhý zástupce Stars v původní nominaci, Tyler Seguin.

Carey Price
zdroj: AP autor: Sean Kilpatrick

O brankářské trojici pro turnaj bylo vcelku jasno, Corey Crawford i poslední držitel Vezina Trophy Braden Holtby patří v NHL mezi absolutní špičku. Přesto si ani jeden na turnaji nejspíš příliš nezachytá, pozice jedničky je připravená pro Careyho Price. Výjimečný gólman, na kterém stojí (a jak se loni ukázalo, tak bez něj padají) naděje na úspěch Montrealu, se zotavil po operaci kolena a na Světový pohár bude stoprocentně připravený.

V obraně sází Babcockův tým na univerzálnost, proto se zřejmě v nominaci nedostalo na jinak skvělé ofenzivní beky typu Subbana nebo Letanga. Ale kvalita na modré čáře a údernost přesilovek rozhodně ohrožena nebude, takový Brent Burns se v minulé sezoně dostal v základní části na 75 bodů a v kanadském bodování byl jedenáctý.

O bodové příspěvky se vedle něj bude starat také Shea Weber a podle mnohých nejlepší obránce současnosti Drew Doughty. Defenzivnější party připadnou Marcu-Edouardu Vlasicovi, Alexi Pietrangelovi a jeho dodatečně nominovanému spoluhráči ze St. Louis Jay Bouwmeesterovi. Jako sedmý obránce bude připraven Jake Muzzin.

Pokud by se měla v kanadské nominaci najít nějaká slabina, nejspíš by to byl nedostatek křídelních útočníků. Na pozici centra hrálo ve svých klubech hned 11 z původních třinácti nominovaných forvardů, tento nepoměr alespoň trochu snížila dodatečná pozvánka pro Perryho.

V generálce s Ruskem tak nastoupil výběr s javorovým listem na prsou se čtvrtou formací Joe Thornton - Ryan O'Reilly - Claude Giroux, složenou výhradně ze středních útočníků. Snad ani není potřeba zmiňovat, že "utopit" taková jména ve čtvrtém útoku si může dovolit opravdu jenom Kanada. Mimochodem šestatřicetiletý Thornton je jediným pamětníkem vítězství Kanady na Světovém poháru 2004.

Zatímco v obraně jsou sice dva hráči ze St. Louis, San Jose a Los Angeles, ani jeden pár ale není složený z klubových spoluhráčů, hned ve dvou útocích Kanaďané sází na sehranost. Na křídlech prvního Crosbyho útoku operuje dvojice z Bostonu Brad Marchand – Patrice Bergeron, třetí formace stojí na osvědčené spolupráci Ryana Getzlafa s Coreym Perrym z Anaheimu, doplněnou o Johna Tavarese.

Kapitán Chicaga Jonathan Toews
zdroj: ČT24 autor: Barry Gutierrez

Možná nejvíce pozornosti si ale zaslouží druhé útočné trio Kanady. Lídr a kapitán Chicaga Jonathan Toews zde má na křídlech elitního střelce Stevena Stamkose a nejproduktivnějšího hráče posledního play-off Logana Couturea, který si svými výkony vysloužil dodatečnou pozvánku po zranění Jamieho Benna. Hlavní devízou javorových listů je ale samozřejmě fakt, že soupeři se nemohou soustředit pouze na jednu nebo dvě formace. Všechny čtyři útoky jsou skvělé a rozhodnout zápas může kterýkoliv z nich.

Výkony v přípravě nebyly úplně stoprocentní, první z dvojice zápasů se Spojenými státy prohrála Kanada 2:4 a v generálce proti Rusku rozhodl Getzlaf až v prodloužení. Právě podobným stylem hrající, přesto o něco týmověji působící Američané by měli být nejvážnějším vyzyvatelem "maple leafs". Pokud s nimi Kanaďané zaváhají znovu v základní skupině, mohlo by to jejich sebevědomím trochu otřást, stále však platí, že hlavní favorit je jen jeden. A domácí si to dobře uvědomují.

Nominace Kanady na Světový pohár:

brankáři: Corey Crawford (Chicago), Braden Holtby (Washington), Carey Price (Montreal)

obránci: Brent Burns, Marc-Edouard Vlasic (oba San Jose), Drew Doughty, Jake Muzzin (oba Los Angeles), Shea Weber (Nashville), Alex Pietrangelo, Jay Bouwmeester (oba St. Louis)

útočníci: Patrice Bergeron, Brad Marchand (oba Boston), Sidney Crosby (Pittsburgh), Ryan Getzlaf, Corey Perry (oba Anaheim), Steven Stamkos (Tampa Bay), John Tavares (NY Islanders), Jonathan Toews (Chicago), Matt Duchene (Colorado), Claude Giroux (Philadelphia), Joe Thornton, Logan Couture (oba San Jose), Ryan O'Reilly (Buffalo)

Hlavní zprávy

Nejčtenější články