Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Skaut Fischer: Mladíci Severní Ameriky jsou v týmech vůdčími osobnostmi

Pittsburgh - V generálce českých hokejistů na Světový pohár nastoupí v dresu Výběru Severní Ameriky do 23 let hned pět jedniček draftu včetně loňské první volby Connora McDavida a také letošní - Austona Matthewse, kterého si vybralo Toronto. Americký hráč Maple Leafs má na duely proti českým týmům výborné vzpomínky, neboť za poslední dva roky zaznamenal ve vzájemných zápasech deset branek.

Hráči Výběru Severní Ameriky do 23 let
zdroj: ČTK/AP autor: Jacques Boissinot

"Jsou hodně šikovní, mají tady na turnaji nejvíce jedniček draftu. Víc než Kanada. Jsou to talentovaní kluci, kteří hrají NHL na prvních přesilovkách," řekl skaut českého týmu Jiří Fischer, který sledoval účastníky turnaje v přípravných zápasech. Jedničkami draftu jsou také bek Aaron Ekblad a forvardi Ryan Nugent-Hopkins a Nathan MacKinnon.

Hráči z výběru Kanady a USA do 23 let odehráli v NHL dohromady 3449 zápasů, což znamená nejmenší zkušenosti ze všech účastníků Světového poháru. "Přesto jsou to kluci, kteří mají i v jejich věku hodně odehráno. Mají toho hodně za sebou a v jejich týmech jsou vůdčími osobnostmi. Hrajou první nebo druhou lajnu, ty nejdůležitější momenty v základní části i v play-off," uvedl obránce Zbyněk Michálek.

Jediným hráčem bez startu v NHL je osmnáctiletý Matthews, který by měl konečně vytáhnout Toronto ze dna NHL. Češi s ním ale zažili hodně nepříjemných zkušeností. Naposledy v květnu na mistrovství světa v Rusku ve čtvrtfinále rozhodl dvěma góly čtvrtfinálovou bitvu.

Předtím v lednu se ve stejné fázi MS dvacítek postaral o postup proti Čechům hattrickem. Loni dal dva góly ve čtvrtfinále šampionátu osmnáctek a v roce 2014 se nejprve jednou prosadil v zápase v základní skupině a poté dvakrát skóroval ve finále.

Výběr Severní Ameriky vede trenér kanadských mistrů světa z roku 2015 z Prahy Todd McLellan. K dispozici má z tehdejšího úspěšného týmu beky Ekblada, MacKinnona a Morgana Riellyho. Letos v Rusku triumfovali zadák Ryan Murray a útočníci Mark Scheifele a McDavid. Forvard Brandon Saad dvakrát získal Stanleyův pohár s Chicagem (2013 a 2015) a brankář Matt Murray letos triumfoval s Pittsburghem.

"Jsou s pukem velice sebevědomí a ohromně šikovní. Dokážou se na ledě najít dobře, je tam častokrát ještě extra přihrávka, kterou Tým Evropy ne vždycky čekal. Když pak hodně vedli, začali přihrávat někdy až zbytečně moc a neměli takový tlak do brány, jako budou mít při turnaji," dodal k soupeři Fischer, jenž se v pondělí připojil k českému týmu s cennými informacemi pro realizační tým trenéra Josefa Jandače.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články