Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Rusy povede jako kapitán Ovečkin, Dacjuk s Malkinem budou asistenty

Petrohrad – Ruská sborná nemá překvapivé vůdce. Tým z východu povede do boje na Světovém poháru jako kapitán kanonýr Alexandr Ovečkin z Washingtonu. Jeho asistenty budou další útočníci Jevgenij Malkin z Pittsburghu a Pavel Dacjuk z Petrohradu. Sborná bude ve čtvrtek v Petrohradu prvním soupeřem Česka v přípravě na prestižní turnaj v Torontu a v sobotu se šestinásobný nejlepší střelec NHL s "céčkem" na dresu představí i v odvetě v pražské O2 areně. Oba zápasy vysílá přímým přenosem ČT sport a náš web.

Jednatřicetiletý Ovečkin vedl Rusko jako kapitán na mistrovství světa v roce 2014 v Minsku, kde sborná získala zlato. Ve Washingtonu je v této roli už od ledna 2010. "Ovečkin, Malkin, Dacjuk, všichni tito hráči mají velký respekt. My jsme mladí, snažíme se jim vyrovnat a naslouchat jim. Je pěkné tu takové hráče mít," řekl serveru nhl.com útočník Nikita Kučerov z Tampy Bay.

Třicetiletý Malkin je od sezony 2008/09 zástupcem kapitána v Pittsburghu a o osm let starší Dacjuk byl také asistentem v Detroitu, než v létě zamířil do KHL. "Céčko" měl na dresu Dacjuk na domácích olympijských hrách v Soči v roce 2014, kde Rusko vypadlo ve čtvrtfinále s Finskem a potřetí za sebou zůstalo pod pěti kruhy bez medaile.

Na Světovém poháru doufají Rusové v lepší výsledek. "Každý se snaží turnaj vyhrát. Každý se snaží vyhrávat zápasy a uvidíme, jak to dopadne," prohlásil Ovečkin.

Dacjuk je po odchodu z Detroitu po letitém působení jedním ze čtyř zástupců KHL v kádru trenéra Olega Znaroka. Ten vedle hvězd z NHL vybral i útočníky Jevgenije Dadonova a Vadima Šipačova z Petrohradu a Ivana Tělegina z CSKA Moskva.

"Bude to skvělý turnaj. Bude tam řada výborných týmů a bude se hrát ve velkém tempu. Bude to dobrý hokej pro hráče, pro fanoušky a pro všechny," uvedl Dacjuk. Formu si otestují Rusové ve dvou duelech s Českem a ve čtvrtek 15. září ještě změří síly v generálce v Pittsburghu s Kanadou. Na turnaji, který se bude hrát od 17. září do 1. října, se utkají v základní skupině B se Švédskem, Výběrem Severní Ameriky a Finskem.

Nominace hokejistů Ruska na Světový pohár:

Brankáři: Sergej Bobrovskij (Columbus/NHL), Semjon Varlamov (Colorado/NHL), Andrej Vasilevskij (Tampa Bay/NHL).

Obránci: Alexej Jemelin, Andrej Markov (oba Montreal/NHL), Dmitrij Kulikov (Buffalo/NHL), Alexej Marčenko (Detroit/NHL), Nikita Nestěrov (Tampa Bay/NHL), Dmitrij Orlov (Washington/NHL), Nikita Zajcev (Toronto/NHL).

Útočníci: Pavel Dacjuk, Jevgenij Dadonov, Vadim Šipačov (všichni Petrohrad/KHL), Arťom Anisimov, Artěmij Panarin (oba Chicago/NHL), Nikita Kučerov, Vladislav Namestnikov (oba Tampa Bay/NHL), Jevgenij Kuzněcov, Alexandr Ovečkin (oba Washington/NHL), Ivan Tělegin (CSKA Moskva/KHL), Vladimir Tarasenko (St. Louis/NHL), Nikolaj Kuljomin (NY Islanders/NHL), Jevgenij Malkin (Pittsburgh/NHL).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články