Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Rusové se udrželi v turnaji díky čtyřgólové smršti proti Severní Americe

Toronto – Ačkoli měli mladí Severoameričané v nohách utkání s Finskem, který dohráli necelých 22 hodin před startem zápasu proti Rusku, nebyla na jejich hře znát únava. Přesto výpadek ve druhé třetině v průběhu šesti minut zapříčinil klíčovou ztrátu v duelu se sbornou. Rusové obrátili vývoj utkání čtyřmi brankami, a přestože mladíci mocně dotahovali, vyrovnat už nestihli. Ruský hvězdný tým tak zůstává po vítězství 4:3 ve hře o postup do semifinále a skupina B se tak ještě více zamotala.

Slavící hokejisté Ruska
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Gunn

Mladí hráči amerického kontinentu do 23 let znovu jasně přestříleli soupeře, tentokrát to však na vítězství nestačilo. Connor McDavid byl ústřední postavou svého týmu, ale ani jeho individuální příspěvek nemohl přebít povedený obrat Rusů. Sborná se postupem času přizpůsobila hře Severoameričanů a zlepšeným výkonem ve druhé třetině si vypracovala potřebný náskok.

Šestiminutovka hrůzy, ve které se prosadili Namestnikov, Kučerov, Kuzněcov a Tarasenko, vyhnala Murrayho z branky. Přestože Gibson už neinkasoval, vyrovnat už Severoameričané po snížení nestihli. V poslední minutě při power-play a velkém tlaku napálil Gostisbehere pouze tyč. Rusové nezářili, přesto se díky klíčové pasáži udrželi v turnaji.

Ruský trenér Znarok zamíchal před zápasem se sestavou, roztrhl trojku Šipačov–Panarin–Dadonov, přičemž prvně jmenovaného na soupisce úplně opomněl a ke dvěma povadlým křídlům přiřadil Kuzněcova. A byl to právě centr nově sestaveného útoku, který se stal prvním vyloučeným. Paraykova tvrdá střela však byla nepřesná a ani přímočarý výpad Gaudreaua před ruskou branku ke gólu nevedl.

Skóre se poprvé měnilo v šesté minutě. V souboji generací se po pravém mantinelu prosmýkl McDavid kolem pomalejšího Dacjuka a v situaci dva na jednoho vybídl Matthewse ke vstřelení první branky v Air Canada Centre. Mladí Severoameričané pokračovali ve stylu hry, jakým se prezentovali proti Finsku a na Bobrovského mířil nespočet útočných akcí ve velké rychlosti s dostatečnou podporou forvardů, ale i obránců.

Rusové sice nestíhali rychlostně, ale střelecky dokázali držet krok. Murray však nečelil výraznější gólové šanci a střelu Dacjuka rutinně pokryl vyrážečkou. Nejvíce se severoamerická obrana zapotila v 17. minutě, kdy Malkinova druhá řada nebezpečně zatápěla před kanadským brankářem. Stav se však do přestávky už nezměnil.

Hokejisté Ruska - Markov, Tarasenko a Dacjuk
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Gunn

Prostřední část rozehrál opět agilní McDavid, který vykroužil od mantinelu až před branku a znovu hledal volného Matthewse, Američan však tentokrát na přihrávku nedosáhl. Rusové otupili tlak mladíků díky dvěma přesilovkám v rychlém sledu, ale sami si v početní výhodě nic nepřipravili. Naopak do brejku se dostal znovu McDavid, který vystihl špatnou rozehrávku na obranné modré čáře, ale tváří v tvář nevyzrál na Bobrovského kličkou do forhendu i díky vracejícímu se Kuljominovi.

Udeřit mohlo na druhé straně, Dacjuk zamíchal s pukem a našel neobsazeného Tarasenka, který se při rošádách v ruské sestavě posunul do prvního útoku. Křídelník ze St. Louis Blues ale v dobré příležitosti pouze nastřelil Murrayho. Sborná se zaradovala až před polovinou zápasu, v průběhu padesáti sekund však hned dvakrát. Zvýšenou aktivitou a zlepšenými souboji Rusové postupně převzali iniciativu.

Nejprve se k odraženému puku před severoamerickým brankovištěm protlačil člen čtvrté formace Namestnikov, který po kličce nastřelil puk do tyčky, od níž se kotouč odrazil do Murrayho brusle a šťastně do branky. Druhá situace byla ještě bizarnější. Americký obránce Trouba chtěl vyhodit podél plexiskla, ale puk se nečekaným odrazem vrátil před brankoviště k volnému Kučerovovi, který propálil gólmana Pittsburghu.

To však nebylo z ruské strany vše. Rusům narostlo sebevědomí a pěknou individuální akcí se prosadil Kuzněcov. Šestiminutovku hrůzy z pohledu Severoameričanů pak dokonal Tarasenko, který prostřelil Murrayho z otočky. Pro kanadského muže s maskou to byla poslední situace v zápase, po čtvrté inkasované brance ho vystřídal John Gibson. Bláznivou pasáž pak o dvě minuty později ukončil Rielly, který přesným švihem snížil na 2:4.

Navíc severoameričtí hráči do 23 let vstoupili do třetí třetiny další přesilovou hrou a po více než minutovém tlaku v ruském obranném pásmu snížil na rozdíl jedné branky Nugent-Hopkins po přiťuknutí MacKinnona a výsledek tak zůstával stále otevřený. Rozlet Severoameričanů ale přibrzdil taktický faul ústřední postavy, kapitána McDavida, který zablokoval v šanci Kučerova.

Ideální příležitost k vyrovnání se tak naskytla při dvojnásobném oslabení Rusů po faulu Panarina a zdržování Anisimova po vyhození puku za mantinel. Mladí hokejisté však z připravených pozic ani jednou netrefili brankový prostor a přímé výpady si pohlídal Bobrovskij. Těsný výsledek tak vydržel až do posledních okamžiků. Při power-play klepali Severoameričané na bránu vyrovnání, ale Gostisbehere v největší šanci nastřelil pouze tyč.

Severní Amerika "23" - Rusko 3:4 (1:0, 1:4, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Matthews (McDavid, Scheifele), 38. Rielly (Nugent-Hopkins, Gaudreau), 44. Nugent-Hopkins (MacKinnon, Parayko) - 30. Namestnikov (Tělegin, Anisimov), 31. Kučerov (Kuljomin), 34. Kuzněcov (Panarin, Zajcev), 36. Tarasenko (Dacjuk, Ovečkin). Rozhodčí: Dwyer, O'Halloran - Heyer, Amell (všichni Kan.). Vyloučení: 5:8. Využití: 1:0. Diváci: 19 078.

Severní Amerika "23": M. Murray (36. Gibson) - Jones, R. Murray, Rielly, Parayko, Trouba, Gostisbehere - MacKinnon, Nugent-Hopkins, Drouin - Scheifele, McDavid, Matthews - Larkin, Eichel, Gaudreau - Saad, Couturier, Trocheck. Trenér: Todd McLellan.

Rusko: Bobrovskij - Zajcev, Orlov, Jemelin, Markov, Marčenko, Kulikov - Tarasenko, Dacjuk, Ovečkin - Kučerov, Malkin, Kuljomin - Dadonov, Kuzněcov, Panarin - Namestnikov, Anisimov, Tělegin. Trenér: Oleg Znarok.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články