Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Ruské ofenzivní hvězdy zklamaly, Švédsko vydřelo důležitou výhru 2:1

Toronto - Hokejisté Švédska zvítězili v úvodním utkání skupiny B Světového poháru nad Ruskem 2:1. Skóre dlouho opatrně hraného duelu otevřel ve 31. minutě z přesilovky Landeskog, o dvě minuty později zvýšil na 2:0 Hedman. Rusové zvládli už pouze v poslední minutě zásluhou Ovečkina snížit, vyrovnání ruského kapitána 10 sekund před koncem nebylo uznáno pro hru rukou.

Utkání Rusko - Švédsko
zdroj: AP autor: Mark Blinch

Ofenzivními hvězdami nabitá sborná působila v celém zápase hodně malátně, nedokázala si vytvořit jakýkoliv souvislejší tlak a neustále narážela na precizní švédskou obranu ve středním pásmu.

Žlutomodří předvedli v celé své kráse svou vychvalovanou defenzivu a soupeře téměř do ničeho nepustili. Přesto mohli v závěru o vítězství přijít, kdyby Ovečkin dokázal před Markströmem zasáhnout hokejkou sražený puk.

Švédové nenasadili do zápasu nemocnou brankářskou jedničku Lundqvista, jeho náhradník Markström ale podal skvělý výkon a o zasloužené čisté konto přišel smolně až v poslední minutě.

První třetina přinesla velmi opatrný hokej s řadou nepřesností, mírnou střeleckou převahu Švédů a prakticky jedinou větší šanci. Backlund se v 18. minutě dostal sám před brankáře Bobrovského poté, co Markov při rozehrávce zlomil hokejku, ruského gólmana ale nepřekonal.

Nezáživný hokej v nijak závratném tempu pokračoval i v úvodu prostřední části, diváky zvedl ze sedadel snad jen Hörnqvist, který na modré čáře proskočil mezi dvěma ruskými obránci, s jeho střelou si ale poradila lapačka Bobrovského.

Náboj duelu dalo až vyloučení Šipačova za hákování, prohřešek útočníka Petrohradu potrestal už po devíti vteřinách přesnou ranou z kruhu Landeskog, který využil zakrytého výhledu ruského gólmana.

Utkání Rusko - Švédsko
zdroj: ZUMA autor: Ludvig Thunman

Uběhly pouze dvě minuty a náskok Tre Kronor byl už dvoubrankový. Hagelin přistrčil rozjetému Hedmanovi a ten střelou z první propálil Bobrovského. Švédů byl najednou plný led, Söderberg v přečíslení dva na jednoho málem přidal třetí gól a po spolupráci bratří Sedinů se puk otřel o tyč.

Sborná se oklepala až ve hře ve čtyřech, kdy na trestné lavici pykali Söderberg s Ovečkinem, Orlov projel od mantinelu až před Markströma a vyzkoušel jeho pozornost, vzápětí Kuzněcov zpoza branky vyzval ke skórování Kuljomina, Markström ale předvedl zákrok večera.

V přesilovce po trochu zbytečném vyloučení Bäckströma pak ještě mohl po hvězdné spolupráci Ovečkina s Malkinem skórovat útočník Pittsburghu, rána mu ale nesedla a skončila ve výstroji švédského gólmana.

Úvodní tlak Rusů ve třetí třetině otupilo nesmyslné vyloučení Ovečkina za oplácení, kapitán sborné v té chvíli svůj tým rozhodně nepodržel. I v oslabení ale měli šanci Anisimov s Těleginem, Markström si ale s nebezpečným přečíslením poradil.

S ubíhajícím časem působila ruská hra čím dál bezradněji. Zvlášť když se neujala ani nebezpečná střela Ovečkina, kterou těsně před brankářem zkoušel tečovat Malkin. A když se dvě minuty před koncem po další Malkinově střele neprosadil ani dorážející Panarin, vypadalo to s ruskými šancemi bledě.

Sborná přesto dokázala závěr zdramatizovat. Po oddechovém času putoval Bobrovskij na střídačku a při následné power play se střelou od modré čáry prosadil Ovečkin. Do konce chybělo 33 sekund a Rusové vycítili šanci.

A nebyli daleko od vyrovnání, ovšem rozhodčí byli proti. Znovu Ovečkin sice divoce slavil gól, ale žádný záběr neprokázal, že by poté, co puk sklepl směrem na branku rukavicí, následovala ještě teč holí.

Rusko - Švédsko 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 60. Ovečkin (Malkin, Dacjuk) - 31. Landeskog (E. Karlsson, Bäckström), 33. Hedman (Hagelin, H. Sedin). Rozhodčí: McCauley, O'Rourke - Murray (všichni Kan.), Murphy (USA). Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. Diváci: 18 966.

Rusko: Bobrovskij - Zajcev, Orlov, Jemelin, Markov, Marčenko, Kulikov - Kučerov, Dacjuk, Ovečkin - Tarasenko, Malkin, Kuljomin - Panarin, Šipačov, Dadonov - Kuzněcov, Anisimov, Tělegin. Trenér: Oleg Znarok.

Švédsko: Markström - Ekholm, E. Karlsson, Hedman, Stralman, Ekman-Larsson, Hjalmarsson - L. Eriksson, H. Sedin, D. Sedin - Hörnqvist, Bäckström, F. Forsberg - Silfverberg, Krüger, Hagelin - Söderberg, Backlund, Landeskog. Trenér: Rikard Grönborg.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články