Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pro Evropany hořká tečka sladkého turnaje. Dvě minuty a naděje byla tatam

Toronto – Byl to nervy drásající závěr. Evropané většinu druhého finále Světového poháru vedli, nakonec se radovali Kanaďané. Roman Josi trefil tyč, Marián Hossa nepřekonal Price z bezprostřední blízkosti, rozhodující trefu si připsal Brad Marchand při hře v oslabení. Byla to hořká tečka pro Výběr Evropy jinak sladkého turnaje.

Brad Marchand
zdroj: Reuters/USA Today Sports

Výběr Evropy se ujal vedení už v sedmé minutě zásluhou přesné trefy Zdena Cháry. Naděje překvapení turnaje pak držel gólman Jaroslav Halák. "Je dobré, když hrajete s vedením v zádech. Měli jsme díky němu Kanadu pod kontrolou, skoro až do konce zápasu...," litoval Chára závěrečných tří minut, kdy domácí mužstvo skóre otočilo na 2:1.

Do závěrečné třetiny kouč Babcock pozměnil složení druhé a třetí formace. Evropané se ještě ubránili při Josiho trestu. Ve 49. minutě Haláka nepřekonal zblízka Tavares. Kanada zvýšila obrátky, Halák vychytal i osamoceného Crosbyho, ale při Kopitarově vyloučení v 58. minutě už vyrovnal tečí Burnsovy střely Bergeron. I když na hraně, patrně v souladu s pravidly. "Nekoukal jsem na to ze záznamu. Střela od modré čáry, někdo z nich to tečoval a puk bohužel skončil v bráně," podotkl kapitán poraženého týmu Anže Kopitar.

V závěru šel na trestnou lavici pykat Doughty, Priceovi pomohla po ráně Josiho levá tyč a pak kanadského gólmana nepřekonal v jasné šanci Hossa. Udeřila Kanada, když Toews přenechal puk Marchandovi, který z mezikruží zamířil přesně k pravé tyči. Tatar už v poslední šanci prohru neodvrátil.

"Je to škoda, protože jsme určitě měli šance na to, abychom vstřelili více gólů. A nemůže dojít k takového závěru zápasu, jaký přišel," mrzelo Cháru.

"Závěr byl bláznivý. Bylo tam vyloučení na naší straně, takže myslíte hlavně na to, abyste dovedli zápas do prodloužení a neinkasovali, ale Brad vyrazil do útoku a rozhodl. Vyhrát tímto způsobem byl neuvěřitelný pocit," prohlásil Crosby.

"Je to těžká porážka, protože jsme je dostali až na limit možností a byl to opravdu hodně těsný zápas," litoval Chára.

Evropané měli být největším outsiderem prestižní a očekávané akce, ale místo toho příjemně překvapili. "Kdyby nám někdo před turnajem řekl, že budeme ve finále, každý by to bral. Ale na druhou stranu - když jsme viděli, že můžeme hrát s Kanadou vyrovnané zápasy, tak je to člověku líto, protože měl šanci. Ale o to tam právě šlo - mít tu šanci o Světový pohár vůbec bojovat," prohlásil Chára.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články