Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Plekanec: "Céčko" je pocta, ale na mojí roli moc nemění

Kladno - Jako velké ocenění bere roli kapitána hokejové reprezentace pro Světový pohár útočník Tomáš Plekanec. Připomíná ale, že se tím jeho role nijak výrazně nemění. Třiatřicetiletý centr Montrealu nosil "céčko" už na mistrovstvích světa v roce 2012 a letos a také před dvěma roky na olympijských hrách v Soči.

"Je obrovská pocta být kapitán nároďáku. Já si toho samozřejmě vážím, ale jak jsem vždycky říkal: Patřím mezi zkušené hráče, takže s céčkem nebo bez se moje role moc nemění," řekl Plekanec, který se během srpna připravuje na prestižní turnaj s prvoligovým Kladnem.

Kouč Josef Jandač při zveřejnění volby kapitána ocenil jeho příkladný vztah k reprezentaci. Plekanec chyběl od premiéry na světovém šampionátu v roce 2006 z velkých turnajů jen na MS v letech 2010 a 2014, kdy Canadiens prošli do finále Východní konference.

"Pro mě je reprezentace strašně moc a snil jsme o ní jako dítě. Nejet na nároďák, pokud ta šance je, pro mě nikdy neexistovalo," uvedl Plekanec. "Někteří kluci nemají to štěstí, že jsou zdraví. Kdybych to zdraví neměl, tak bych také nejezdil na všechny turnaje."

Světový pohár s účastí hráčů slibuje největší přehlídku hvězd v historii. "Nebude tam chybět moc nejlepších hráčů. Jen ti zranění a pár těch, kteří se nedostali do výběrů. Třeba Švédové mají tolik špičkových obránců, že tam nějací nejlepší chybět budou," řekl.

Tomáš Plekanec: "Pro nároďáky to bude asi nejlepší turnaj, navíc v hokejovém městě v Torontu, podle pravidel NHL a se vším okolo taky. Není asi nic víc."

Prestižní magazín The Hockey News po zveřejnění nominací zařadil český výběr v prognóze na poslední místo a na chvostu končí i ve srovnání různých kategorií v anketě redaktorů nhl.com. Na Světovém poháru tak má Plekanec motivaci dokázat, že se experti mýlí.

"Pro nás to může být větší motivace. My už pár let nejezdíme jako favorit podle toho, co říkají experti, ale tak to prostě je. Nemáme už hráče, kteří vozili zlaté medaile. Ale myslím si, že tam pořád patříme. Proto tam jsme a nejsou tam jiní," uvedl Plekanec.

"Je to o to větší zábava, když lidem ukážeme, že se pletli. Já jsem si tím prošel jako mladý kluk, když mi nikdo nevěřil, že budu hrát NHL. Já myslím, že tohle můžeme vzít i jako tým. Nikdo nám nevěří a můžeme ukázat, že to tak není a můžeme to zvládnout," míní kapitán.

Plekanec je typem lídra, který není milovníkem proslovů v kabině. Jde hlavně příkladem na ledě. "Myslím si, že nejsme národ na nějaký velký proslovy. Umíme se spojit a hrát srdíčkem, jako jsme hráli teď na mistrovství i jiné turnaje," prohlásil.

Když je ale potřeba na mužstvo zapůsobit i slovy, nemá s tím žádný problém. "V Kanadě a Americe jsou furt nějaké mítinky. Já si spíš myslím, že je nejdůležitější to ukazovat na ledě. Jestli se něco řekne v kabině a pak se to nedělá, tak jsou ty proslovy zbytečný," řekl Plekanec.

Juniorský mistr světa z roku 2001 doufá, že všichni nominovaní hráči budou v pořádku. Největší otazník visí nad účastí Davida Krejčího. "Samozřejmě by nám obrovsky chyběl. Doufejme, že se mu to v Bostonu povede nějak prosadit, aby ho pustili," přeje si Plekanec.

"Všichni víme, že bez něj bychom mohli mít v přesilovkách problémy. Nemáme tam moc na výběr. On to umí na modré čáře hrát výborně v Bostonu. Uvidíme. Nikdo to nemůžeme ovlivnit. Musíme jen doufat, že bude v pořádku," dodal Plekanec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články