Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Nezáživnému severskému derby kraloval brankář Lundqvist

Toronto - Hokejisté Švédska vyhráli i své druhé utkání v základní skupině Světového poháru, když v Torontu přehráli Finsko 2:0. Dlouho spíše nezáživný duel ovládl švédský brankář Henrik Lundqvist, který pochytal všech 36 střel a v druhé polovině zápasu se několikrát vyznamenal při narůstajícím tlaku Finska. Švédové jsou blízko postupu do semifinále, Suomi musí v posledním utkání porazit Rusko výrazným rozdílem a zároveň doufat ve švédskou pomoc.

Utkání Finsko - Švédsko
zdroj: AP autor: Mark Blinch

Oba týmy udělaly oproti prvnímu zápasu ve skupině změnu na pozici gólmana, přes úspěšné představení Markströma se do švédského brankoviště postavil uzdravený Lundqvist, místo Rinneho na druhé straně stál Rask. Švédové od úvodních minut vsadili na úspěšný koncept ze zápasu s Ruskem. Netlačili se zbytečně do útoku a pečlivě hlídali střední pásmo.

Jejich severský rival hnaný potřebou bodovat sice do zápasu vstoupil trochu aktivněji, postupně se však Suomi přizpůsobili hře soupeře. Žádný strhující hokej tedy publikum v Air Canada Center zejména v první polovině utkání nevidělo, chyběla častější střelba a šancí bylo na obou stranách poskrovnu.

Úvodní menší tlak Finů otupil po dvou minutách zbytečným trestem za držení hole Jokipakka, Švédové se však v přesilovce zmohli na jedinou střelu. Po pěti minutách mohl poslat Suomi do vedení Teräväinen, který úplně sám před Lundqvistem trefil pouze hokejku švédského gólmana.

Na druhé straně se finskou obranou prosmýkl Landeskog, po blafáku ale nedokázal zvednout puk nad Raskův beton. Individuálně to zkoušel i Granlund a Ekman-Larsson musel zatáhnout za záchrannou brzdu. Početní výhoda v podání Finů vypadala o poznání nebezpečněji, k vážnějšímu ohrožení Lundqvistovy branky ale nevedla.

Švédský gólman se následně vyznamenal proti Lainemu, nebezpečnou ránu talentovaného mladíka vyškrábl lapačkou. Finové přestříleli svého soupeře v první třetině 11:8, přesto mohli prohrávat, Bäckströmova překvapivá střela zápěstím ale skončila na tyči.

"V první třetině jsem se necítil moc dobře, nebyl jsem tak ve hře, jak bych chtěl být, ale pomohlo mi, že jsem posbíral pár ztracených a odražených puků a tak podobně. Ve druhé a třetí třetině už jsem se cítil lépe a lépe. Byla to zábava. Moc jsem si to užil, že jsem mohl hrát tenhle velký a důležitý zápas," uvedl Lundqvist.

Utkání Finsko - Švédsko
zdroj: ZUMA autor: Ludvig Thunman

První desetiminutovka prostřední části nabídla hodně nezáživné hokejové menu, hrálo se spíš ve středním pásmu, často se přerušovalo a brankáři nemuseli řešit žádné těžké střely. Těsně před polovinou zápasu ale téměř z ničeho udeřilo. Bratři Sedinové znovu předvedli, že spolu mohou hrát i poslepu a z jejich krásné kombinace těžil zakončující obránce Stralman.

Nová situace donutila Finy přidat a hra se znatelně zrychlila. Ránu Filppuly reflexivně vyrazil Lundqvist, záhy už podruhé v utkání neuspěl v dobré pozici Bäckström. Rask se včas přesunul a dokázal proti němu zasáhnout betonem.

Finský tlak postupně sílil a v závěrečné minutě druhé třetiny ho podpořilo vyloučení Stralmana. Lundqvist ale čaroval, poradil si s dalekonosným projektilem Jokipakky, proti ráně Laineho z voleje vytasil ukázkový "semafor" a těsně před sirénou zneutralizoval i pokus Ristolainena.

"Měli jsme hodně gólových příležitostí, ale jejich gólman byl dnes v bráně úchvatný, takže jsme nedokázali skórovat. A když neskórujete, je těžké zápas vyhrát. I když si myslím, že jsme hráli opravdu dobře, tak vyhrál ten správný tým," přiznal sportovně finský forvard Patrik Laine.

Druhá polovina početní výhody už z finské strany tak nebezpečná nebyla, aktivita přesto zůstávala na straně Suomi. Švédové hrozili spíše sporadicky, při jednom ze závarů před Raskem ale nebyli daleko od druhé branky, finský gólman však situaci ustál. Na druhé straně pokračoval ve svém galapředstavení král Henrik, pohotovou ránu Granlunda ovšem likvidoval spíše reflexivně a s velkým štěstím.

Emoce na ledě rozvířil Lepistö nejspíše čistým, byť trochu nešetrným zákrokem na Hagelina, na trestnou lavici s ním ale putoval i oplácející Landeskog. Více prostoru na ledě svědčilo Finům, Koivu ale zblízka Lundqvista nepropálil, dorážku Granlunda zblokoval obránce Karlsson a znovu Koivu poté přestřelil.

Možný závěrečný nápor Suomi zpomalil hloupým vyloučením Komarov a jeho spoluhráči už se k zásadnímu ohrožení Lundqvistovy branky nedostali. Závěr duelu patřil švédskému útočníkovi Erikssonovi, který nejdřív jel sám na Raska, tísněn obráncem ale nedokázal zakončit. Tři sekundy před koncem však střelou přes celé kluziště do prázdné branky zpečetil výhru Tre Kronor.

"Musíme uznat výsledek, jaký je. A smířit se s ním. Odehráli jsme skvělý zápas, dobře jsme začali a měli i hodně příležitostí ke vstřelení gólu, ale ten jsme nedali. Samozřejmě i proto, že gólman Lundqvist byl impozantní. Přesto jsem pyšný na mé hráče, protože podali výborný týmový výkon. Dnes to ale nestačilo," řekl kouč Finů Lauri Marjamäki.

Švédsko - Finsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 30. Stralman (H. Sedin, D. Sedin), 60. L. Eriksson. Rozhodčí: O'Rourke, Lee - Racicot, Murray (všichni Kan.). Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 11 604.

Švédsko: H. Lundqvist - Ekholm, E. Karlsson, Hedman, Stralman, Ekman-Larsson, Hjalmarsson - L. Eriksson, H. Sedin, D. Sedin - Hörnqvist, Bäckström, F. Forsberg - Silfverberg, Krüger, Hagelin - Söderberg, Backlund, Landeskog. Trenér: Rikard Grönborg.

Finsko: Rask - Ristolainen, Vatanen, Lepistö, Määttä, Pokka, Jokipakka - Aho, Barkov, Laine - Mikael Granlund, M. Koivu, Donskoi - Komarov, V. Filppula, J. Jokinen - Lehterä, Teräväinen, Korpikoski. Trenér: Lauri Marjamäki.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články