Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Mladí Severoameričané předvedli talent v plné kráse a Finy přehráli 4:1

Toronto – Výběr Severní Ameriky do 23 let se v prvním utkání Světového poháru střetl s Finskem a jednalo se o skutečnou výuku současného moderního hokeje. Mladíci USA a Kanady ve společné sestavě přehráli severského soupeře ve všech směrech a k očekávané rychlosti a technické šikovnosti přidali také potřebný důraz v osobních soubojích a hlavně na brankovišti. O vývoji zápasu rozhodla zejména prostřední třetina, ve které zvýšili Severoameričané třemi góly už na čtyřbrankový rozdíl a Finové poté úplně vypadli z role. Pokud se před turnajem spekulovalo nad šancemi mladého výběru, byl první zápas dostatečnou odpovědí na možné pochybnosti.

Mladí Severoameričané do 23 let
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Ludvig Thunman

Eichel, Matthews, McDavid, Gaudreau. To je jen krátký výčet hvězd, které zářily v zápase proti Finsku. Mladí Severoameričané uštědřili o něco málo staršímu severskému výběru lekci ze základních dovedností moderního pojetí hokeje. Strhující tempo od začátku až do konce přinesl spoustu střeleckých možností a jednoznačný průběh utkání ve prospěch nejlepších hráčů amerického kontinentu do 23 let.

Po úvodní brance Eichela se postupně prosadili Gaudreau, Drouin a MacKinnon, a tak mladému týmu nevadila ani neuznaná branka McDavida. Finové nestíhali zastavovat rychlý přechod soupeře do útoku a po nepovedené druhé třetině výsledkově ani herně nestíhali. Nic na tom nezměnilo ani snížení Filppuly čtyři minuty před koncem. Severoamerické mužstvo si tak nahlas řeklo o pozici černého koně nejen skupiny B, ale zřejmě i celého turnaje.

Od začátku utkání se hrál svižný hokej. Už po minutě hry vypálil Američan Larkin, ale první střelu na branku si připsal na druhé straně Aho. Chvíli poté se navíc Finové dočkali první přesilové hry, ale skrytý pokus Filppuly ani následná dorážka kapitána Koiva k brance nevedly. Mladým Severoameričanům se navíc v oslabení podařilo přečíslení, ale Scheifele nepřihrál přesně volnému McDavidovi.

První početní výhody se dočkali mladíci po pěti odehraných minutách a rychle ji využili. Jednička posledního draftu NHL Matthews, který zazářil na letošním mistrovství světa v Rusku v dresu USA, si drze najel až před Rinneho, finský brankář puk jen vyrazil a s důraznou dorážkou přispěchal Eichel. Od druhé gólové pohromy poté zachránil Finy při závaru obránce Pokka, který odpálil puk z brankové čáry. V přesilovce Finska se pak připomněla také druhá volba draftu, střelecký talent Laine ale Murrayho neprostřelil.

Severoameričany zdobil rychlý přechod do útoku, ale soupeř si s nimi v ničem nezadal. Důkazem byla blesková kombinace, po které se do úniku dostal Korpikoski, jenž však neuspěl. Podobnou mincí oplatili mladíci, jenže Drouin po přihrávce Nugenta-Hopkinse také selhal. V největší šanci první třetiny pak Gaudreau nastřelil jen tyč při slibném přečíslení tři na jednoho a McDavidovi v další situaci nebyl uznán gól za nedovolené bránění brankáře Rinneho.

Auston Matthews chtěl před diváky zanechat ve svém prvním zápasu v torontské hale Air Canada Centre co nejlepší dojem, neboť od října v ní bude v současnosti největší talent amerického hokeje nastupovat k domácím zápasům Maple Leafs. Po jeho chytré střele se k volnému puku propracoval Scheifele, ale skóre se neměnilo.

Změnu přinesla až pasáž v rozmezí 26. a 28. minuty. V průběhu 121 sekund se hráči do 23 let prosadili hned dvakrát. Nejprve se chytrou a hlavně nechytatelnou tečí blýskl Gaudreau po Paraykově nahození, po něm zvýšil už na 3:0 Drouin po dalším zámku ve finské defenzivě. Seveřané zůstali po dvojitém direktu úplně opaření a valil se na ně jeden útok za druhým. Čtvrtou ránu do finské sebedůvěry zasadil MacKinnon, který dorazil další volný kotouč za nejistého Rinneho.

Zápas se ve třetí třetině spíše dohrával vzhledem k vývoji skóre, přesto nebyla nouze o zajímavé momenty. Severoameričané i nadále diktovali tempo hry, byli ve střelbě aktivnější a také nebezpečnější. McDavid si v souboji jeden na jednoho pohrál s obráncem Pokkou a dostal se až před Rinneho, finský brankář ale odolal a uchránil Suomi před pátou brankou.

Mladíkům to však nestačilo a v dobré pozici pálil obránce Gostisbehere do tyče. V ojedinělé protiakci ohrozil Murrayho z mezikruží Koivu, ale i s touto šancí si mladý brankář Pittsburghu poradil. Kanadský gólman nestačil pouze na střelu volného Filppuly, ale ani finské snížení nic nezměnilo na jasném vítězství soupeře.

Finsko - Výběr Severní Ameriky 1:4 (0:1, 0:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 56. V. Filppula (J. Jokinen, Komarov) - 6. Eichel (Matthews, McDavid), 26. Gaudreau (Parayko, Larkin), 28. Drouin (Nugent-Hopkins, Gostisbehere), 35. MacKinnon (Parayko). Rozhodčí: O'Halloran, Lee - Cormier, Racicot (všichni Kan.). Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. Diváci: 19 029.

Finsko: Rinne - Lindell, Ristolainen, Määttä, Vatanen, Pokka, Lepistö - Aho, Barkov, Laine - Mikael Granlund, M. Koivu, Donskoi - Komarov, V. Filppula, J. Jokinen - Korpikoski, Haula, Lehterä. Trenér: Lauri Marjamäki.

Výběr Severní Ameriky: M. Murray - Ekblad, Rielly, Jones, R. Murray, Parayko, Gostisbehere - Scheifele, McDavid, Matthews - Larkin, Eichel, Gaudreau - MacKinnon, Nugent-Hopkins, Drouin - Saad, Couturier, Trocheck. Trenér: Todd McLellan.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články