Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Mladému Finsku patří budoucnost. Povede to k úspěchu už teď?

Toronto – Finští hokejisté vsadili na dravé mládí, zkušených je v týmu pro Světový pohár méně, než by se možná čekalo. Vždyť tým Suomi má na co navazovat. Na olympijských hrách v Soči i ve Vancouveru vybojoval bronzové medaile, na posledním Světovém poháru v roce 2004 se dokonce dostal až do finále. Finy podobně jako český tým vede nový trenér. A ten je, jak jinak, nejmladším na turnaji. Devětatřicetiletý Lauri Marjamäki sází na sehranost.

Finští hokejisté
zdroj: ČTK/ZUMA

Pouze dva hráči – kapitán Mikko Koivu a další útočník Valtteri Filppula – pamatují olympijské hry ve Vancouveru před šesti lety a pouze osm hráčů bylo v sestavě pro turnaj v Soči. Za vše vypovídá, že jen sedmi hráčům je třicet a více let.

Mladá obrana, dobrá obrana?

Více než kde jinde vynikne sázka na mládí právě v obraně. Jedině sedmý bek Sami Lepistö patří do oné sedmičky "starších". Olli Määttä a Rasmus Ristolainen jsou typickým příkladem mládí, které ovšem nehraje zdaleka druhé housle. Määtä vyhrál ve svých 21 letech v minulé sezoně s Pittsburghem Stanley Cup a Ristolainen je jedním z nejvytěžovanějších obránců v Buffalu.

Zatímco třeba český tým má o dobré ofenzivní obránce nouzi, prototypem skvělého hráče zejména pro přesilovky může být Ristolainen. Ten během uplynulé sezony NHL zaznamenal v početní výhodě 21 bodů.

Ještě drobné srovnání: Määttä, Ristolainen, Jyrki Jokipakka, Esa Lindell, Ville Pokka a Sami Vatanen odehráli v NHL v součtu 666 utkání. Kanadští beci 663. Ovšem v průměru.

Zkušenosti mají na svých bedrech jiní. V současnosti jednačtyřicetiletý Kimmo Timonen, který s Chicagem kraloval loňskému ročníku NHL, působí u týmu jako poradce. Teppo Numminen, někdejší opora Dallasu nebo Buffala, je v roli asistenta.

Bílomodrá zeď v brance

Tým Suomi se může opřít o zkušené brankáře. Pekka Rinne prokazuje v Nashvillu dlouhodobě své skvělé schopnosti. A když vypomohl reprezentaci, nebyla to pomoc ledajaká. Na mistrovství světa v roce 2014 se stal nejužitečnějším hráčem a byl zvolen do All Star týmu. O rok později vychytával jednu nulu za druhou a byl vyhlášen nejlepším brankářem turnaje. Na druhou stranu to bude pro třiatřicetiletého gólmana první příležitost zahrát si za národní tým proti těm opravdu nejlepším hokejistům světa.

Pekka Rinne
zdroj: ČTK/ZUMA

Jen o tři roky mladší je Tuukka Rask. Ten až na semifinálovou vynucenou pauzu (kvůli nemoci) chytal na olympijských hrách v Soči. Procenta neměl vůbec špatná, na turnaji se mohl pochlubit 93,7% úspěšností.

Povedou Finové útočné manévry jako v Rusku?

V útoku se mísí mládí s ostříleností. V první formaci figuruje zkušený třiatřicetiletý Jussi Jokinen, centra mu dělá čerstvě jednadvacetiletý Aleksander Barkov a na druhém křídle lítá osmnáctiletý talent Patrik Laine. Kouč Marjamäki právě v tomto případě klade důraz na prověřenou kvalitu. Tato trojka lámala hlavy všem soupeřům na posledním mistrovství světa v Rusku. Mladičký Laine zakončil šampionát s bilancí sedmi gólů a dvanácti bodů celkem v deseti zápasech. Draftován byl Winnipegem jako číslo dvě.

Finský kapitán Mikko Koivu
zdroj: ČTK/ZUMA

Kapitán Koivu, centr druhé útočné formace, patří jistě mezi ty nejzkušenější a stěží hledat vhodnějšího tahouna týmu. Třiatřicetiletý centr nosil kapitánské "céčko" při každé své účasti v týmu Suomi od roku 2011, kdy tým dovedl ke zlatu na mistrovství světa na Slovensku. Vedle Bratislavy to bylo také na světových šampionátech v letech 2012 a letos, kdy v Petrohradu a Moskvě Finové dosáhli na stříbro. V dresu Finska už startoval i na minulém Světovém poháru v roce 2004. Koivu je od roku 2009 i kapitánem Minnesoty, kde sehrál za 11 sezon 763 zápasů.

Stejně jako Koivu pamatují poslední Hry v Soči i Mikael Granlund, Leo Komarov, Lauri Korpikoski a Jori Lehterä. Zkušeností oplývá i dvaatřicetiletý Valtteri Filppula, který už má na svém kontě vítězství ve Stanley Cupu z roku 2008.

Program týmu Finska:

19. 9., 02:00 Finsko – Severní Amerika U23 (přímý přenos ČT sport a ctsport.cz)

20. 9., 21:00 Finsko – Švedsko (přímý přenos ČT sport a ctsport.cz)

22. 9., 21:00 Finsko – Rusko (přímý přenos ČT sport a ctsport.cz)

V přípravě žádná sláva

Od severského celku se lvem na dresech možná někteří čekali kvalitní výkony založené především na kvalitní defenzivě. Jenže v přípravě se to příliš neprojevilo. Finové sice první zápas se Švédskem vyhráli v prodloužení 3:2, když rozhodující trefu zaznamenal obránce Määtä, ale v odvetě padli jasně 3:6 a v generálce na turnaj podlehli Spojeným státům 2:3, když doháněli ztrátu až brankami Laineho a Jokinena v poslední desetiminutovce.

Finové se utkají ve skupině B s Výběrem Severní Ameriky, se Švédskem a s Ruskem.

Nominace hokejistů Finska na Světový pohár:

brankáři: Pekka Rinne (Nashville), Tuukka Rask (Boston), Mikko Koskinen (Petrohrad/KHL)

obránci: Rasmus Ristolainen (Buffalo), Sami Vatanen (Anaheim), Olli Määttä (Pittsburgh), Esa Lindell (Dallas), Ville Pokka (Rockford/AHL), Sami Lepistö (Ufa/KHL), Jyrki Jokipakka (Calgary)

útočníci: Aleksander Barkov, Jussi Jokinen (oba Florida), Mikael Granlund, Erik Haula, Mikko Koivu (všichni Minnesota), Sebastian Aho (Kärpät Oulu/Fin.), Patrik Laine (Winnipeg), Teuvo Teräväinen (Chicago), Leo Komarov (Toronto), Valtteri Filppula (Tampa Bay), Jori Lehterä (St. Louis), Joonas Donskoi (San Jose), Lauri Korpikoski (Edmonton)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články